Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο-Προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας

Ο δήμος Καβάλας απέκτησε μια νεανική «δεξαμενή σκέψης» με προτάσεις επί πολλών θεμάτων που άπτονται της Καβάλας και οι οποίες θα τεθούν υπόψη του Σώματος

Την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 στην αίθουσα της Παλιάς Μουσικής και το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου 2017 στο δημαρχείο της Καβάλας και στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» της Περιφερειακής Ενότητας διεξήχθη το Συνέδριο-Προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την επαφή των νέων ανθρώπων με ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών από 15 άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να δοθεί το βήμα στους νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις θέσεις τους αλλά και τους προβληματισμούς τους μέσα από μια πολυφωνική κατάθεση απόψεων και προτάσεων για τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και εν προκειμένω η Καβάλα.

Το Συνέδριο κινήθηκε γύρω από δυο σημαντικά θέματα. Το πρώτο ήταν το citybranting, το τουριστικό προφίλ της Καβάλας και πώς να τονωθεί η προβολή τoυ δήμου. Εκεί εστιάζονται οι ιδέες για νέα φεστιβάλ, ποδηλατοδρομίες και start-up επιχειρήσεων.

Το δεύτερο θέμα είχε να κάνει με τις Καπναποθήκες και το πως μπορούν να αξιοποιηθούν. Τα παιδιά ανέφεραν τις ιδέες τους, κατέθεσαν προτάσεις για το πως μπορούν να αλλάξουν μορφή αυτά τα ιστορικά κτίρια και υπό ποια κυριότητα θα βρίσκεται το έργο ώστε να δρομολογηθεί αποτελεσματικότερα. Δηλαδή αν θα γίνει από τον Δήμο, από ιδιώτες ή μέσα από μια συνιδιοκτησία μεταξύ των δύο.

Ο γενικός γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαλόγου Γιώργος-Χρήστος Κοσταράς μίλησε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ για το Συνέδριο, για το-εν πρώτοις-αποτέλεσμα, για τις προτάσεις που κατέθεσαν οι φοιτητές, για την εμπειρία που αποκόμισαν, αλλά και για το αν μετά από αυτό θα ήθελαν να ασχοληθούν στο μέλλον με τα κοινά.

Διαβάστε παρακάτω τι είπε ο ίδιος για τα βασικά σημεία του Συνεδρίου.

Θίχτηκαν θέματα που δεν ακούγονται στο πραγματικό Δημοτικό Συμβούλιο

Έγινε πολύ καλή δουλειά από τους φοιτητές που είχαν έρθει με έναν σχεδιασμό. Κάθε παράταξη είχε μια δική της γραμμή, δικές της προτάσεις. Κάθε πρόταση είχε και ένα πρόγραμμα υλοποίησης, ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς να εφαρμοστεί κάτι, το τεχνικό κομμάτι δηλαδή, αλλά και από πού μπορεί να αντλήσουμε έναν προϋπολογισμό, ώστε κάθε πρόταση να είναι ουσιαστική και να μη μένει στα λόγια.

Προφανώς το να γίνει μια προσομοίωση ενός Δημοτικού Συμβουλίου αποσκοπεί όχι μόνο στο να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ατζέντα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για θέματα που ο δήμος Καβάλας δεν έχει αγγίξει ακόμα. Είναι μια γνωμοδότηση δική μας για να βγούνε οι νέοι μπροστά και να δώσουν την γνώμη τους στον δήμο. Οι αποφάσεις που θα βγουν από το Συνέδριο θα κατατεθούν στον δήμο μετά από συνεννόηση που είχαμε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργο Γραμμένο έτσι ώστε να προωθηθεί μια νεανική ατζέντα που αν μπορεί ακόμη και η σημερινή διοίκηση να εφαρμόσει. Αυτό για ‘μας θα ήταν επιτυχία.

Η γραφειοκρατία βλάπτει την ενασχόληση με τα κοινά

Είμαστε νέοι άνθρωποι στην ηλικία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλώς ή κακώς βρίσκεται σε μια βραδεία κίνηση, μέσα από τη γραφειοκρατία και πολλές φορές μέσα από κανονιστικές ρυθμίσεις που παρακωλύουν την ίδια την πραγματικότητα. Όταν θα ληφθούν αποφάσεις χρειάζεται μεγάλη διαδικασία. Καμιά φορά είναι καλό, άλλοτε πάλι όχι, γι’ αυτό και δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση.

Σίγουρα αν μπορούσαμε να αλλάξουμε την αυτοδιοίκηση όχι μόνο με τις προτάσεις, αλλά με ένα πιο χαλαρό θεσμικό πλαίσιο και να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον δήμο και την Περιφέρεια, να υπάρχει ένα αποκεντρωμένο κράτος, τότε πιστεύω πως πολλοί νέοι θα ήθελαν να εμπλακούν ενεργά με αυτό. Στην τωρινή του κατάσταση είναι κάτι μακρινό και κάτι αποστασιοποιημένο από τους νέους ανθρώπους.