Η Καβάλα ξανά στους δρόμους για τα νέα διόδια στην Εγνατία

Για αιτία πολέμου κάνει λόγο η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα με όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και συλλόγους να δείχνουν πρωτοφανή σύμπνοια ενόψει της κινητοποίησης της Τετάρτης

Συνέντευξη Τύπου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα προς ενημέρωση για την κινητοποίηση που θα γίνει την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 στον Άγιο Σίλα κατά την εγκατάστασης νέων διοδίων στην Άσπρη Άμμο.

Στην συνέντευξη- ενημέρωση το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης, του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης, της ΟΕΒΕΚ Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Ανέστης Τσουρουκίδης εκ μέρους των Ιδιοκτητών Φορτηγών Καβάλας, του Σωματείου Ταξί κ. Μωραΐτης, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σίσσυ Ρακιτζή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και η εκπρόσωπος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ κ. Αποστολίδου.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία επικοινώνησε και με τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο ο οποίος ζήτησε να συμμετέχει στην κινητοποίηση, δήλωσε τα εξής: «Ο Νομός Καβάλας και ειδικότερα ο δήμος, αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια τελείως απαξιωτικά από την κεντρική εξουσία και μάλιστα σαν ένας δήμος τρίτης κατηγορίας. Όχι μόνο δεν τυγχάνει της προσοχής της πολιτείας αλλά αντίθετα διαρκώς με αποφάσεις και παραλήψεις της υποβαθμίζεται διαρκώς.

»Ήδη κατά καιρούς έχει υποστεί από τέτοιου είδους αποφάσεις καίρια πλήγματα στο παρελθόν σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή και οικονομική πορεία του. Οι δημότες του έχουν υποστεί εξαιτίας αυτών των αποφάσεων αρκετές ζημιές και έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Τώρα έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα που θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά. Θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας, θα μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε ένα απέραντο φρενοκομείο με τη διέλευση χιλιάδων οχημάτων, φορτηγών σε καθημερινή βάση, κυκλοφοριακό χάος, περιβαλλοντικές καταστροφές, νέφος, ηχορύπανση, αύξηση ατυχημάτων, κατακόρυφη μείωση του τουριστικού ρεύματος που είναι μερικές από τις συνέπειες που σηματοδοτεί η τοποθέτηση σταθμού διοδίων στο ύψος του Περιγιαλίου.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και σύσσωμοι οι εμπλεκόμενοι συναρμόδιοι φορείς δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δε θα επιτρέψουν την εκτρωματική παρέμβαση και τοποθέτηση διοδίων εκεί και σε κάθε άλλο σημείο της Εγνατίας Οδού που θα προκαλέσει αυτά τα σοβαρά προβλήματα.

»Για όλους τους κατοίκους η υλοποίηση αυτών των σχεδίων αποτελούν αιτία πολέμου. Καλούμε την πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς να ανακαλέσουν άμεσα τις αποφάσεις σχετικά με τη τοποθέτηση διοδίων στο άνω σημείο. Αποφασίζουμε την κλιμάκωση της διαμαρτυρίας μας στο σημείο της Εγνατίας αυτήν την φορά, επιλέγοντας τον κόμβο του Αγίου Σίλα και καλούμε όλους τους Καβαλιώτες να βρίσκονται την Τετάρτη το απόγευμα στις 7 για να δείξουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας.

»Επικοινωνήσαμε με το Σωματείο των εργαζομένων στην Εγνατία ΑΕ, το οποίο απήργησε την προηγούμενη Τρίτη, μέρα δημοπράτησης των διοδίων της Άσπρης Άμμου και του Στρυμονικού και κατ’ αυτόν τον τρόπο απεφεύχθη η δημοπράτηση. Είναι έτοιμοι να το κάνουν και την επόμενη φορά, όμως δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει αυτή.

»Εμείς αποφασίσαμε έχοντας μια Οργανωτική Επιτροπή με μέλη από τις παρατάξεις που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάμε σ’ αυτήν την διαμαρτυρία την Τετάρτη γιατί θέλουμε να είναι κλειστή η αγορά για να μπορέσει να συμμετέχει και ο κόσμος της αγοράς.

»Καλώ τους Καβαλιώτες να σηκωθούν από τον καναπέ, καλώ και μέσω του  facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δείξουμε έμπρακτα την διαμαρτυρία μας. Ενημέρωσα και τους άλλους προέδρους των ΠΕΔ που βρίσκονται στην Εγνατία Οδό, αλλά δυστυχώς δε μας βοηθά η μέρα γιατί η ΚΕΔΕ έχει Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσία του υπουργού κ. Φάμελλου που σκοπεύει να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις στους δημάρχους αλλά όπως με πληροφόρησε ο κ. Λαμπάκης θα κάνει ό,τι μπορεί για να συντονιστεί μαζί μας για το θέμα της διαμαρτυρίας.

»Επίσης, την Τετάρτη στις 18:30 θα βρίσκονται λεωφορεία στον Δημοτικό Κήπο που θα μεταφέρουν τον κόσμο που θέλει να βρίσκεται στον Άγιο Σίλα».

Ο κ. Μαρκόπουλος μετέφερε το κάλεσμα του Περιφερειάρχη Καβάλας και όλων όσοι απαρτίζουν τη διοίκηση της Περιφέρειας προς όλους τους Καβαλιώτες και της ευρύτερης περιοχής έτσι ώστε να είναι όλοι παρόντες σ’ αυτή την μεγάλη διαμαρτυρία.

«Καλούμαστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα αυτονόητα. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε με την τοποθέτηση όλων αυτών των διοδίων να ανασχεθεί και να καταργηθεί στην πράξη κάθε ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός, ακόμα και το Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας που ως βασικό του άξονα προβλέπει την Εγνατία Οδό. Δεν έχει κανένα νόημα η παράκαμψη της Καβάλας όταν ένα μεγάλο μέρος της κίνησης θα διέρχεται μέσα από τη ν πόλη. Δεν έχει γίνει κανένας υπολογισμός ούτε για το ποσοστό της κίνησης που θα εκτραπεί μέσα από την πόλη, ούτε για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει αυτός ο σταθμός διοδίων.

»Δε μας πείθει η λογική που υιοθετούν και λέει πως θα τοποθετηθούν τα διόδια αλλά δε θα χρησιμοποιηθούν και στη συνέχεια θα τα αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα δούλεμα που δεν μπορεί να το καταπιεί κανένας. Καλούμε όλους τους πολίτες της ΠΕ Καβάλας προκειμένου να προσπαθήσουμε και να σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια εγκατάσταση διοδίων η οποία εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν, τείνουν να καταστρέψουν την αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνουμε για την Καβάλα και την περιοχή της», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος είπε πως «υφιστάμεθα μεγάλη κοροϊδία. Ακόμα και η χωροθέτηση του σταθμού είναι μια κοροϊδία».

Τι είπαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

Ο Κωστής Σιμιτσής μίλησε για «μια γελοιότητα που δε θα την περίμενε κανείς από τον παραμικρό απλό πολίτη, πόσο μάλλον από έναν άνθρωπο που διαχειρίζεται αυτή την μεγάλη επιχείρηση.  Ακούμε και δε διαψεύσθηκε πως Ροδόπη και Έβρος είναι παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει να καταγγελθεί η προσπάθεια διάσπασης του μετώπου που έχουμε εδώ σε περιφερειακό επίπεδο. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει μια τέτοια δήλωση και πρέπει να της ασκήσουμε κριτική. Αναφορικά με τις δράσεις πρέπει να γίνουν πολλές. Θα μπορούσαμε με τους προέδρους των ΠΕΔ να κάνουμε μια κοινή συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και στην Αθήνα. Σκοπός είναι να πετύχει το συλλαλητήριο. Όλοι είναι παραμεθόριοι, εμείς θα πληρώσουμε τα διόδια;».

Ο Βαγγέλης Παππάς είπε πως «αυτό που κάναμε δεν είναι κλιμάκωση, η οποία συνίσταται σε μαζικότερες συγκεντρώσεις. Αν θέλουμε κλιμάκωση πρέπει να κλείσουμε την είσοδο της πόλης πέρα από τα όρια που θέτει η Τροχαία. Ο πολίτης πρέπει να ταλαιπωρηθεί και λίγο αν θέλει να έχει αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα η Καβάλα να δώσει μια απάντηση έμπρακτα τη στιγμή που θα πάει να εγκατασταθεί ο εργολάβος για να κάνει τα διόδια».

Ο Μάκης Παπαδόπουλος είπε πως «η παρουσία μου είναι συμβολική για να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης και θέλουμε να γίνει μια οργανωμένη κινητοποίηση για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα που θα λέει “Όχι άλλα διόδια”».

Ο Άρης Βέρος μίλησε για «αγώνες που δόθηκαν στην Καβάλα από το 1970 και κανένας δε χάθηκε μέχρι τον Ε 61. Και τώρα ακόμα συνεχίζουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε την διέλευση του ΤΑΡ από τα Τενάγη. Και εδώ θα μείνουμε ενωμένοι για να κερδίσουμε πολλά».

Ο Χρήστος Ποτόλιας είπε πως «η κυβέρνηση μάς επιτίθεται με συγκεκριμένα όπλα που έχουν ονοματεπώνυμο: Ξεπούλημα της Εγνατίας και μια καλή προίκα με τα διόδια. Αυτή η κινητοποίηση της Τετάρτης δεν πρέπει να είναι η αυλαία των κινητοποιήσεων και η κλιμάκωση αυτή πρέπει να συζητηθεί μέσα στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό συμβούλιο και όπου υπάρχουν εργαζόμενοι».

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των φορέων

Ο Άγγελος Τσατσούλης αναρωτήθηκε «που θα είναι οι βουλευτές; Πρέπει όπου πηγαίνουν να τους ακολουθούμε και να τους πιέζουμε. Όπως και να ζητήσουμε να συμβάλλουν στον αγώνα μας και οι υπόλοιποι δήμοι του Νομού Καβάλας».

Ο Ξενοφών Κροκίδης έδωσε το μήνυμα «Όχι στα διόδια, όχι στα εμπόδια. Ας μη παραβλέπουμε τους ανθρώπους που πρέπει να διασχίζουν την Εγνατία Οδό πολύ συχνά πηγαίνοντας στα νοσοκομεία για να βρουν την υγειά τους και αναγκάζονται να πληρώνουν πολλά χρήματα κάθε φορά. Οι πιο πολλές μάχες για τις οποίες μιλήσαμε ήταν χαμένες γιατί δεν υπήρξε ομοψυχία μεταξύ του κόσμου και των κυβερνητικών παραγόντων».

Η Σίσσυ Ρακιτζή εστίασε το πρόβλημα στον τουρισμό και είπε πως τα διόδια αποτελούν γι’ αυτόν ανασταλτικό παράγοντα, όπως επίσης ότι δημιουργούν πολλά προβλήματα στη κυκλοφορία αλλά και στην ατμόσφαιρα με την έκλυση ρύπων.

Η κ. Αποστολίδου από το ΤΕΙ ΑΜ-Θ μίλησε εκ μέρους καθηγητών και σπουδαστών του Ιδρύματος και είπε πως η μελέτη που έγινε για τα διόδια βοήθησε πολύ για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα εναντίον της εγκατάστασης νέων διοδίων.

Ο Ανέστης Τσουρουκίδης είπε πως όλοι οι αυτοκινητιστές θα βρίσκονται την Τετάρτη στην κινητοποίηση που θα γίνει στον Άγιο Σίλα. «Το πλήγμα που δέχεται ο κλάδος μας είναι τεράστιο. Με τα διόδια «χτυπάνε» τα φορτηγά. Απ’ ό,τι φαίνεται δε θέλουν Έλληνες αυτοκινητιστές, αλλά Τούρκους και Βούλγαρους, γενικότερα ξένους, παρά εμάς. Μάλιστα, ακούγεται ότι εδώ σε λίγο καιρό θα δραστηριοποιηθεί και τουρκική εταιρία μεταφορών».