Ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του KAVALA POST: 11μελής Επιτροπή «δουλεύει» το σχέδιο συνένωσης με το ΔΠΘ

Θετικός ο Θανάσης Μητρόπουλος σε μια ενδεχόμενη «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ - Πώς θα προκύψει ο ενιαίος οργανισμός και ποιος ο ρόλος του υπουργείου

Όπως πρώτο αποκάλυψε το KAVALA POST, εδώ και καιρό έχει «ανοίξει» μία συζήτηση μεταξύ των πρυτανικών αρχών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Διοίκησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης ενός πλαισίου μιας πιθανής συνένωσης, είτε σε επίπεδο συγχώνευσης είτε σε επίπεδο απορρόφησης. Οι συζητήσεις αυτές, αν και ακόμη διεξάγονται άτυπα, «δείχνουν» ότι για πρώτη φορά ίσως βρισκόμαστε κοντά στην πραγματοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Καβάλας για ίδρυση Πανεπιστημίου στην πόλη (διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ).

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Θανάσης Μητρόπουλος μίλησε στο ALPHA RADIO 88,6 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη για αυτήν την προοπτική και παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια ενδεκαμελής, μικτή επιτροπή διαβούλευσης από το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και η οποία θα συζητήσει την εν λόγω ένωση, με βασικό αντικείμενο να δημιουργηθούν σχολές του Πανεπιστημίου στο ΤΕΙ και να ολοκληρωθεί μια προσπάθεια ώστε τα δύο Ιδρύματα να ενωθούν σε έναν ενιαίο οργανισμό.

«Το ΤΕΙ θα πάψει να υφίσταται, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής την οποία έχει το Ίδρυμά μας, όμως τον τελευταίο καιρό την έχει εκθέσει και ο πρύτανης του ΔΠΘ, ο κ. Καραμπίνης, που έχει μια οραματική πρωτοβουλία να κάνει το Πανεπιστήμιο της Θράκης Πανεπιστήμιο όλης της Περιφέρειας. Σ’ αυτό το εγχείρημα έχει ζητήσει και τη δική μας βοήθεια στην οποία είμαστε θετικοί. Θεωρώ πως υπάρχουν πολλά περιθώρια σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας και είναι μια σοβαρή πρωτοβουλία που θα τη μελετήσει η Επιτροπή Διαβούλευσης και πιστεύω ότι θα προχωρήσει», λέει ο κ Μητρόπουλος.

Το σενάριο για το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα

Το σενάριο είναι τα τμήματα του ΤΕΙ της Καβάλας να γίνουν Πανεπιστημιακά Τμήματα. Για να γίνουν αυτά πράξη, απαιτείται μια σειρά από διαδικασίες που περιλαμβάνουν αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών, των υποδομών και του προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν σύντομα συζητήσεις με την Επιτροπή Διαβούλευσης μετά από πρόσκληση του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Θράκης, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν οι Σύγκλητοι.

Τι λέει το υπουργείου Παιδείας για το εγχείρημα

Ο κ. Μητρόπουλος σχολιάζει ότι το όλο εγχείρημα θα το δει θετικά το υπουργείο Παιδείας. «Αν κρίνω από αυτά που κατά καιρούς έχει εξαγγείλει ο κ. Γαβρόγλου δε βλέπω κάποια αρνητική στάση. Αντίθετα, είναι μια προσπάθεια των δύο Ιδρυμάτων της Περιφέρειάς μας να γίνει ένα μεγάλο ενιαία Ίδρυμα σε όλη την ΑΜ-Θ», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

«Από τη πλευρά μας ο υπουργός έχει μια ενημέρωση γιατί αυτό έχει ανακοινωθεί σε όλους τους πρυτάνεις. Άρα γνωρίζει ότι θα γίνουν κινήσεις. Η ενημέρωση του υπουργού για ενέργειες καθημερινότητας είναι εκ των ουκ άνευ. Τα Ιδρύματα θα βρουν τον βηματισμό και εν συνεχεία θα εκθέσουν στον υπουργό το σχέδιο της συνένωσης. Θα έλεγα μάλιστα πως και εκείνος θα το επιθυμούσε γιατί εδώ στην περιοχή μας δεν έχουμε μια λειτουργία όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ενώνει δυο ΤΕΙ για να γίνει ένα Πανεπιστήμιο που δεν ξέρουμε τι χαρακτηριστικά έχει.

»Εδώ έχουμε ένα Πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ, που σημαίνει ότι τα Ιδρύματα θα πρέπει να προτείνουν τους όρους της συνένωσης και από ‘κει και μετά να κοιτάξει ο υπουργός Παιδείας να το κάνει νομοθετική πράξη. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει σε κάθε περίπτωση. Η παρέμβαση του υπουργού σ’ αυτήν τη φάση δεν είναι σωστή, γιατί η αυτονομία των Ιδρυμάτων, έτσι όπως προβλέπεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, επιβάλλει πρώτα να συνεννοηθούν τα Ιδρύματα και στη συνέχεια να κάνουν την πρότασή τους», σχολιάζει ο κ. Μητρόπουλος.

Τέλος εποχής για τα ΤΕΙ;

Όσον αφορά το αν αυτή η επικείμενη συνένωση θα οδηγήσει στην κατάργηση των ΤΕΙ, τουλάχιστον όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα, ο κ. Μητρόπουλος απαντά: «Αυτό οδηγεί σε ένα πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε πανελλαδικό επίπεδο δε γνωρίζω πως θα γίνει. Στη δική μας περίπτωση έχουμε ένα ΤΕΙ που έχει μια δυναμική, με καλό προσωπικό, καλές υποδομές και καλά προγράμματα σπουδών, ικανές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια συζήτηση για όλη αυτή την “πανεπιστημιοποίηση” του Ιδρύματος και δε γνωρίζω αν αυτό μπορεί να γίνει σε μια άλλη Περιφέρεια. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 θα είναι έτοιμα τα 3-4 μνημόνια που πρέπει να ετοιμάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης, να τα δώσουμε στον υπουργό να τα προχωρήσει και να γίνουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις».