Συνένωση ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΠΘ: Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τη… Δράμα!

Συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας - Η Αντιπολίτευση ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση «προτού να είναι αργά για τη Δράμα»

Στον απόηχο της είδησης που πρώτο «μετέδωσε» το KAVALA POST σχετικά με το ενδεχόμενο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να «ενωθούν» είτε μέσω συγχώνευσης είτε μέσω απορρόφησης του δεύτερου από το πρώτο (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Δράμας, με συμβούλους να ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να πάρει θέση και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο που θα αποστερήσει από τη Δράμα ένα συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Πρωινός Τύπος της Δράμας, το θέμα «έφερε» στο Σώμα ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στον δήμο Δράμας (παράταξη Πόλη+Ζωή) Μιχάλης Μλεκάνης. Το ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Θανάσης Πολυμένης αναφέρει τα εξής:

Το ζήτημα της πιθανότητας να συγχωνευθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έφερε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης. Όπως σημείωσε ιδιαίτερα, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση και ένας σχεδιασμός, συγχώνευσης του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜΘ και ότι ήδη τα δύο Ιδρύματα έχουν συγκροτήσει επιτροπές για τη συζήτηση του θέματος. «Αυτή τη στιγμή φυσικά τίποτα δεν είναι δεδομένο ή τετελεσμένο, γιατί φυσικά και το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι έτοιμο να δεχθεί μια τέτοια πρόταση. Υπάρχει όμως κατεύθυνση συγχώνευσης από το Υπουργείο και στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης συγκροτούνται επιτροπές και γίνονται αυτά τα βήματα».

Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, «θα έπρεπε να ανησυχούμε σε μια τέτοια εξέλιξη, γιατί η Δράμα με ένα παράρτημα των δυόμισι τμημάτων (του ΤΕΙ), θα βρεθεί σε πολύ μεγάλη αδυναμία γιατί υπάρχουν παρόμοια τμήματα και πιθανόν να βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση εάν αυτή η συζήτηση προχωρήσει εν αγνοία μας και δεν παρέμβουμε τώρα που είναι νωρίς ακόμα, ώστε να είμαστε συμμέτοχοι σ’ αυτή τη συζήτηση».

Ο κ. Μλεκάνης, κατέληξε λέγοντας: «Το τι συνέπειες θα  έχει μια τέτοια συγχώνευση για την τοπική κοινωνία, το Νομό μας, πρέπει να το αναλογιστούμε όλοι και να πάρουμε θέση, ως Δημοτικό Συμβούλιο και να καλέσουμε και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς του Νομού να πάρουν θέση σε μια τέτοια εξέλιξη».

Καραμπατζάκης: Μνημονιακή δέσμευση…

Απαντώντας αργότερα στο θέμα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας ότι «υπάρχει μνημονιακή δέσμευση να μειωθούν οι οργανισμοί αυτοί περίπου στο 40% το επόμενο έτος ή στα επόμενα δύο χρόνια και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο».  Όπως είπε μάλιστα ο αντιδήμαρχος, θεωρείται ότι το «Αθηνά 2» ετοιμάζεται και άτυπα έχει ζητηθεί όσοι μπορούν να συνεργαστούν να το κάνουν.

Σε άλλο σημείο, επιβεβαίωσε ότι στην περιοχή μας έχει συσταθεί μια 10μελής επιτροπή και ποσοστιαία έχει κάποιους καθηγητές από το ΤΕΙ και τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, οι οποίοι ασχολούνται μ’ αυτό το θέμα. «Επειδή και τα δύο Ιδρύματα είναι αυτοδιοίκητα, θεωρώ ότι είναι δικό τους θέμα για να συζητήσουν και να δουν πώς θα βρουν αυτοί τη λύση. Στην επιτροπή συμμετέχει ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ από τη Δράμα και θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, όταν θα χρειαστεί και όταν θα έχουν καταλήξει σε κάτι το οποίο θα το φέρουν και στα δικά τους συλλογικά όργανα, θα γνωρίζουμε τι θα έχει αποφασίσει το κάθε εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή τη συγχώνευσή τους, το πώς ακριβώς θα γίνει και πόσες πανεπιστημιακές σχολές θα ιδρυθούν ή θα συνεχίσουν σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειάς μας. Για την ώρα, δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση».

Μετά απ’ αυτό, υπήρξε συζήτηση μεταξύ των δύο παραπάνω, για το αν ο Δήμος θα έπρεπε να παρέμβει ήδη πριν είναι αργά για τη Δράμα, χωρίς όμως να καταλήξει κάπου σε κάποιο συμπέρασμα.


Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Θανάσης Μητρόπουλος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του KAVALA POST και εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ιδιαίτερα θετικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ισχυρού Πανεπιστημίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ενός Πανεπιστημίου όλης της Περιφέρειας (διαβάστε σχετικά εδώ).