Caps-n-Cans Graffiti-Jam: Μια διαφορετική… ορχήστρα των χρωμάτων (φωτογραφίες)

Ο τοίχος της Ραψάνης άλλαξε όψη και η Καβάλα «προσπαθεί» να αλλάξει άποψη για το τι εστί τελικά η Τέχνη που λέγεται graffiti

Δεν τους πτόησε η βροχή, ούτε οι… χειμερινές θερμοκρασίες. Το Caps-n-Cans Graffiti Jam στην παραλία της Ραψάνης πήρε σάρκα και… χρώμα Σάββατο με Δευτέρα 15-17 Ιουλίου 2017 από 40 graffiti artists από όλη την Ελλάδα, που αποτύπωσαν τις εμπνεύσεις τους σε έναν τοίχο μήκους 105 μέτρων και ύψους 4 μέτρων, ήτοι σε 420 τετραγωνικά μέτρα.

Παράλληλα, djs προσπάθησαν να… παίξουν hip hop, funk, reggae και άλλα είδη μουσικής, όσο τους το επέτρεψε ο καιρός, ενώ και το φεστιβάλ απλώθηκε μέχρι και τη Δευτέρα, καθώς η βροχή δεν επέτρεψε την Κυριακή την ολοκλήρωση των σχεδίων.

Η παραλία άλλαξε ύφος και στυλ, απέκτησε «ηχόχρωμα» και άποψη, ασχέτως με την ιδία εικαστική άποψη κάποιων που διαφωνούν με το αισθητικό αποτέλεσμα.

Πάντως παρά τις υποκειμενικές απόψεις, το graffiti είναι Τέχνη, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, είτε διαφωνούμε με τον τρόπο που υπογράφουν κάποιοι καλλιτέχνες είτε όχι, εκ του αποτελέσματος, εκ τη ιστορίας του, εκ των ιδεολογιών και κοινωνικών προβληματισμών που κουβαλάει πίσω του.

Και ο δήμος Καβάλας αφουγκράστηκε τα παραπάνω και στήριξε το φεστιβάλ με τεχνικά μέσα και παρέχοντας τις σχετικές άδειες, όπως αφουγκράστηκε και το γεγονός ότι μια πολύχρωμη πόλη είναι πάντα καλύτερη από μια γκρίζα πόλη, σε πολλά επίπεδα… Ας ευχηθούμε γι’ αυτό…

*Η τελευταία φωτογραφία είναι του φωτογράφου Χάρη Ιορδανίδη