Έδρα UNESCO στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ: Ανάπτυξης του οικοτουρισμού με ακαδημαϊκή σφραγίδα

Ένα διαφορετικό είδος τουρισμού, ικανό να αποφέρει οικονομικά οφέλη με παράλληλη προστασία της φύσης στην περιοχή μας, βρίσκεται στο ακαδημαϊκό επίκεντρο του Ιδρύματος στο πλαίσιο του Con-E-Ect

Μόλις ένας χρόνος παρήλθε από την ίδρυση της έδρας UNESCO στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μιας έδρας που εκπέμπει από πέρυσι το στίγμα της περιοχής μας σε όλο τον κόσμο (διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ).

Η έδρα UNESCO του ΤΕΙ ΑΜ-Θ φέρει την κωδική ονομασία Con-E-Ect που σημαίνει Conservation and Ecotourism of Riparian and Deltaic Ecosystems δηλαδή Προστασία και διατήρηση παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων και ανάπτυξη οικοτουρισμού. Το πεδίο δραστηριοτήτων της έδρας UNESCO εκτείνεται σε όλη την περιοχή εμβέλειας του ΤΕΙ ΑΜ-Θ (από την Δράμα μέχρι το Διδυμότειχο) και ήδη εδώ και έναν χρόνο ενεργοποιείται και εδραιώνεται μέσα από δράση και διάδραση στην αντίληψη ενός μεγάλου συνόλου πολιτών.

Πολυδιάστατοι οι τομείς, οι τρόποι και οι μέδοθοι δραστηριοτήτων της έδρας UNESCO, μεγαλόπνοα και τα σχέδιά της ώστε να ευεργετηθεί στο έπακρον η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ιδιαίτερα επί θεμάτων προστασίας παρόχθιων και δελταϊκών συστημάτων αλλά και επί θεμάτων ανάπτυξης του οικοτουρισμού. Ένα διαφορετικό είδος τουρισμού, ικανό να αποφέρει οικονομικά οφέλη με παράλληλη προστασία της φύσης στην περιοχή μας.

Έτσι, από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την πολιτική μέχρι την οικονομία και την οικολογία η έδρα της UNESCO Con-E-Ect ανίχνευσε ήδη ευρύτατο πεδίον δράσεως.

Παράλληλα, συμμετείχε ήδη σε εθνικούς και διεθνείς στρατηγικούς σχεδιασμούς για τον οικοτουρισμό των παρόχθιων και δελταϊκών συστημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάνοντας έτσι βήματα αναγνώρισης των στόχων της και συσσωρεύοντας πολύτιμη γνώση. Αμέσως μετά την ίδρυσή της το 2016 στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ, ενεργοποίησε με πρωτοβουλίες της την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ μέσα από Παγκόσμια Συνέδρια (Συνέδριο Εδρών UNESCO), πλήθος σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων στα οποία συμμετείχε ενεργά, άρχισε να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη αλλά και τους αρμόδιους φορείς (π.χ. τεχνικές συναντήσεις με δημάρχους για την ένταξη του Νέστου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα») εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στα παρόχθια οικοσυστήματα και τον οικοτουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως προέκτασης της  βαλκανικής χερσονήσου.

Ζητούμενο, μέσα από την έδρα UNESCO παραμένει, στο διηνεκές, η ωφέλεια των τοπικών κοινωνιών. Πρόκειται για μια έδρα παγκοσμίου αναγνωσιμότητας και εμβέλειας που δρα ως χοάνη από την περιοχή μας προς πάσα κατεύθυνση κι αυτό ακριβώς είναι αποφασισμένος να τηρήσει με ευλάβεια και συνέπεια ο Διευθυντής της έδρας, καθηγητής Δημήτριος Εμμανουλούδης, με την υποστήριξη του προέδρου του ΤΕΙ Αθανάσιου Μητρόπουλου και της Συγκλήτου του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, κάτω από την ομπρέλα του οποίου ιδρύθηκε και λειτουργεί η έδρα αυτή της UNESCO για τον οικοτουρισμό και την προστασία των παρόχθιων οικοσυστημάτων της περιοχής μας.