Αρχαία Εγνατία: Περίπατος στην… Ιστορία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα

Ιταλοί ερευνητές και φοιτητές θα περπατήσουν πάνω από 170 χιλιόμετρα στην αρχαία Εγνατία, στο πλαίσιο του προγράμματος της ιταλικής ΜΚΟ Fuorivia και του Πανεπιστημίου ΙUAV της Βενετίας που επιχειρεί να αναβιώσει τη διαδρομή

Στα βήματα της αρχαίας Εγνατίας Οδού θα βαδίσουν Ιταλοί ερευνητές και φοιτητές, στο πλαίσιο του προγράμματος της ιταλικής ΜΚΟ Fuorivia και του Πανεπιστημίου ΙUAV της Βενετίας που επιχειρεί να αναβιώσει τη διαδρομή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φοιτητές θα περπατήσουν στην αρχαία Εγνατία Οδό από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καβάλα στο πλαίσιο μιας πεζοπορικής διαδρομής πολιτισμού από το Δυρράχιο ως την Κωνσταντινούπολη.

Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας και βασικός συνεργάτης στο εγχείρημα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη είναι σημαντικός κόμβος της διαδρομής, χάρη στους δύο μιλιοδείκτες της αρχαίας Εγνατίας Οδού, οι οποίοι περιλαμβάνονται στα εκθέματά του.

«Θα υποδεχθούμε την αποστολή στις 18 Αυγούστου 2017, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στον κεντρικό αύλειο χώρο του Μουσείου όπου τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς προσφέροντας μια διαφορετική οπτική προσέγγισης του ελληνικού πολιτισμού στους Ιταλούς ερευνητές», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχαιολόγος του Μουσείου Χαράλαμπος Τσούγγαρης.

Οι συμμετέχοντες από την επόμενη ημέρα, ήτοι το Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, θα περπατήσουν τη διαδρομή Θεσσαλονίκη-Καβάλα ως τις 31 Αυγούστου 2017, ακολουθώντας την πιθανή πορεία της αρχαίας Εγνατίας.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι Ιταλοί ερευνητές.

«Θα προσπαθήσουν, όπου μπορούν, να αποφύγουν το οδόστρωμα και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας πεζοπορικής διαδρομής, με ανάλογη σήμανση και σχετικές πληροφορίες, ειδικά για τα μνημεία που θα συναντήσουν» εξήγησε ο κ. Τσούγγαρης.