Καβάλα: Ήχησαν οι σειρήνες πολέμου κι ακόμα ψάχνουν την αιτία

Ακόμα διερευνάται ο λόγος που ήχησαν οι σειρήνες στην Καβάλα και σε άλλες περιοχές και το πως μια «σιωπηρή» δοκιμή ρουτίνας αναστάτωσε χιλιάδες πολίτες-Προφανώς πρόκειται για λάθος χειρισμό ή τεχνική αστοχία

Όχι, δεν πάμε σε… πόλεμο, ούτε γίνεται προετοιμασία για κάποιο δυσάρεστο γεγονός… Οι σειρήνες ήχησαν επί… ματαίω στην Καβάλα και σε άλλες περιοχές της χώρας το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2017, λόγω (προφανώς) ενός τεχνικού λάθους.

Παρά ταύτα, για αρκετές ώρες προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση, με πολίτες να επικοινωνούν με τις Αρχές, ρωτώντας τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά απαντήσεις δεν λάμβαναν. Ούτε από την Αστυνομία, ούτε από την Πυροσβεστική, ούτε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ούτε από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ούτε από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ενώ και ο Στρατός τηρούσε σιγήν ιχθύος, καθώς τελικά αποδείχτηκε ότι κανείς δεν είχε δώσει τη σχετική εντολή και ουδείς γνώριζε…

Η λογική εξήγηση για την αναστάτωση ήρθε τελικά από την Αστυνομία: Οι σειρήνες που διαχειρίζεται η ΠΑΜ-ΠΣΕΑ έχουν ανάγκη περιοδικής συντήρησης για να είναι λειτουργικές. Αυτή γίνεται μία φορά τον μήνα για ορισμένες λειτουργίες και κάθε τρεις μήνες για ορισμένες άλλες.




Κάθε Παρασκευή, στο πλαίσιο της συντήρησης, γίνεται δοκιμή των σειρήνων, χωρίς όμως να ακούγονται. Μπαίνουν δηλαδή σε λειτουργία, αλλά χωρίς να εκπέμπουν ηχητικό σήμα. Προφανώς, όμως, από κάποιο τεχνικό λάθος ή από λάθος χειρισμό-η αιτία ακόμα διερευνάται-οι σειρήνες του… πολέμου ήχησαν, προκαλώντας αναστάτωση.

Πάντως, άπαντες εύχονται… σιωπηρά οι σειρήνες να ηχούν από λάθη κι όχι με αφορμή δυσάρεστα γεγονότα…