Οι οικοδόμοι της Καβάλας για το εργατικό δυστύχημα στις Κρηνίδες: Ακόμη μια τραγική συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής

Το Σωματείο εκφράζει συλλυπητήρια για τον χαμό του 50χρονου και ζητά ενίσχυση του ΣΕΠΕ και εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 σημειώθηκε εργατικό δυστύχημα στο κέντρο των Κρηνίδων όταν χειριστής «πρέσσας» (αντλία σκυροδέματος) που «απλώνει» τσιμέντο απώλεσε την ισορροπία του οχήματος, ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ και «χτυπήθηκε» θανάσιμα από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στον απόηχο του τραγικού αυτού συμβάντος που στοίχισε τη ζωή σε έναν συμπολίτη μας, έναν 50χρονο πατέρα δύο παιδιών από τις Κρηνίδες, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος αλλά και επισημαίνει τα «αίτια» ενός ακόμη εργατικού δυστυχήματος που έρχεται να προστεθεί στα… 73 που έχουν σημειωθεί από το 2016.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση των Οικοδόμων της Καβάλας.

Ανάγκη για ενίσχυση του ΣΕΠΕ και την εντατικοποίηση των ελέγχων

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου χειριστή πρέσσας, πατέρα 2 παιδιών, που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2017 την ώρα που έστηνε το μηχάνημα.

Το εργατικό αυτό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργατικής τάξης. Μέσα στο 2016 έγιναν 6.515 εργατικά “ατυχήματα”, από τα οποία τα 73 ήταν θανατηφόρα και περίπου 20 τον τελευταίο μόνο μήνα.

Είναι μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της πολιτικής που ακολουθούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χέρι-χέρι με την ΕΕ. Πολιτική που έχει οδηγήσει στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, στην έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Εκτός από απαίτηση είναι πλέον ανάγκη η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ για πιο συχνούς και ποιοτικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Συνδυασμένη, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων, για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια.