Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την έκδοση ψηφίσματος υπέρ του πατέρα Παύλου

Αναβολή μιας εβδομάδας λόγω... πένθους! - Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 το Σώμα θα στείλει το δικό του «μήνυμα» προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας επρόκειται κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 να εκδώσει ψήφισμα υπέρ μιας υποψηφιότητας του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου για την ηγεσία της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Γιώργος Γραμμένος πρότεινε στο Σώμα αυτό -για λόγους «σεβασμού προς τον νεκρό»– να γίνει την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο μιας έκτακτης, μονοθεματικής συνεδρίασης, το απόγευμα μετά την τέλεση του 40ήμερου μνημοσύνου που θα τελεστεί υπέρ της αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτη ΦΝΘ κυρού Προκοπίου.




Της πρότασης Γραμμένου ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις τόσο της δημάρχου όσο και συμβούλων της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι και ζήτησαν να μη μετατεθεί η συζήτηση του θέματος και η έκδοση του ψηφίσματος αφού άλλοι θα βρίσκονται εκτός Καβάλας την Κυριακή και άλλοι τη Δευτέρα (εναλλακτική μέρα που προτάθηκε στην πορεία).

Τελικά, αποφασίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό την έκδοση ενός ψηφίσματος υπέρ μιας υποψηφιότητας του πατέρα Παύλου (ανάλογου με αυτό που ήδη έχει ομόφωνα ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου – διαβάστε το εδώ) να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Μάκης Παπαδόπουλος: Δεχόμαστε τον λόγο της αναβολής από σεβασμό…

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή» κατά την οποία η τοπική κοινωνία εκφράστηκε θετικά στο πρόσωπο του πατέρα Παύλου χωρίς καμία αντίρρηση, επεσήμανε δε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και αυτή θα γίνει σεβαστή, όποια κι αν είναι.

Ο κ. Παπαδόπουλος -αν και ο ίδιος και η παράταξή του θα προτιμούσαν το ψήφισμα να εκδοθεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί– δήλωσε ότι συναινεί στην ολιγοήμερη αναβολή της «για λόγους σεβασμού».

Δήμητρα Τσανάκα: Ως κοινωνία θα σεβαστούμε την όποια απόφαση της Εκκλησίας, αλλά…

Η δήμαρχος δήλωσε επί του ίδιου θέματος: «Καμία δύναμη δεν έχουμε και κανέναν λόγο δεν έχουμε να παρεμβαίνουμε. ”Μιλημένα-ξηγημένα”! Όπως εμάς δεν μας αρέσει οι Μητροπόλεις να ορίζουν δημάρχους, Περιφερειάρχες, συμβούλους κτλ., έτσι κι εμείς δεν έχουμε λόγο να ανακατευόμαστε και σαν κοινωνία οφείλουμε να σεβαστούμε την όποια απόφαση. Από την άλλη, είμαστε ένα πολιτικό όργανο που οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία και να μεταφέρουμε τις απόψεις με λεπτότητα και σεβασμό… Και αυτό θα κάνουμε».

Κωστής Σιμιτσής: Τα περί πένθους δεν είναι αιτιολογία είναι… δικαιολογία!

Ο τ. δήμαρχος άφησε κατά την τοποθέτησή του υπονοούμενα ότι υπήρξαν «πιέσεις» για την αναβολή της έκδοσης του «υπέρ Παύλου» ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πείθεται από την αιτιολογία του… πένθους.

«Δηλαδή, τα 40 τι είναι; Δεν τρώμε κρέας επειδή πέθανε ο μακαριστός; Το ότι πενθούμε δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε άποψη για τη διαδοχή. Καλό θα είναι να γίνει σήμερα… Δεν θέλω να θεωρήσω ότι υπήρχανε ”πιέσεις” γι’ αυτήν την αναβολή… Αλλά, είναι δικαιολογία και όχι αιτιολογία! Γιατί, αν το ”πένθος” ισχύει για σήμερα, ισχύει και για την Κυριακή που είναι η μέρα τέλεσης του Μνημοσύνου! Δηλαδή, τι; Σήμερα πενθούμε, την Κυριακή πενθούμε μέχρι το μεσημέρι και μετά… όχι; Τότε, για να είμαστε ”σωστοί”, ας γίνει τη Δευτέρα. Αν και εγώ θα προτιμούσα σήμερα…».

Βαγγέλης Παππάς: Αυτός ο άνθρωπος με έχει συγκινήσει…

Ο επικεφαλής της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης έσπευσε κατά τη σύντομη τοποθέτησή του να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν είναι… «καθωσπρεπειστής» και ότι «δεν τα έχει και τόσο καλά με τους παπάδες».

Ωστόσο, είπε για τον πατέρα Παύλο: «Αυτός ο άνθρωπος με έχει συγκινήσειείναι κάτι το διαφορετικό από όλους τους παπάδες! Να το κάνουμε τώρα να τελειώνουμε! Οι άλλη δήμοι έχουνε βγάλει! Εμείς γιατί να περιμένουμε; Θέλουμε αυτόν τον άνθρωπο! Συμφωνούμε σε αυτόν τον άνθρωπο γιατί κάτι το ωραίο έχει»!

Βέρρος-Αγανικόλας ζήτησαν να μην αναβληθεί το ψήφισμα

Τόσο ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος όσο και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας ζήτησαν να μην αναβληθεί η έκδοση του ψηφίσματος καθότι θα βρίσκονται εκτός πόλης, ο ένας την Κυριακή και ο άλλος τη Δευτέρα για προσωπικούς λόγους. Δήλωσαν δε και οι δύο ότι συμφωνούν με το ψήφισμα και ότι θα ήθελαν να γίνει στον χρόνο που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Με τη μετάθεση της συνεδρίασης τη Δευτέρα, ο κ. Βέρρος θα παραστεί τελικά, ενώ ο κ. Αγανικόλας μάλλον θα ψηφίσει δια επιστολής, όπως πρότεινε ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος.

«Υπάρχει λόγος…»

Η συζήτηση έκλεισε με τις επανωτές και επίμονες παραινέσεις του κ. Γραμμένου να λήξει το θέμα εκεί. «Υπάρχει λόγος που είπαμε για τη Δευτέρα, ας μην το συζητήσουμε άλλο», επανέλαβε πολλές φορές και τελικά «κλείδωσε» η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.