Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου: Ελάχιστος φόρος τιμής από Κλήρο και Λαό (φωτογραφίες)

Κλίμα συγκίνησης στον ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας-Αναφορά στο μεγάλο έργο που άφησε πίσω του ο μακαριστός Ποιμενάρχης αλλά και στο ακόμα δυσκολότερο που περιμένει τον νέο Μητροπολίτη

Καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 40 ημέρες από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου, πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017 η τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού στον Καθεδρικό ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας.

Στην κατάμεστη εκκλησία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση ως ελάχιστο αντίδωρο της πολυετούς προσφοράς και διακονίας του μακαριστού Ποιμενάρχου της πρωταποστολικής Εκκλησίας των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου.

Ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.




Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους Μητροπολίτες, ήτοι της Μιλήτου ΑπόστολοΕλευθερουπόλεως Χρυσόστομο, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, Σύρου Δωρόθεο και Χίου Μάρκο, τον Επίσκοπο Θεουπόλεως Παντελεήμονα, καθώς και τους ιερείς και τον Λαό που απότισαν τον ελάχιστο φόρο τιμής στον μακαριστό Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Προκόπιο με την παρουσία τους στο 40νθήμερο μνημόσυνο.

«Η ποιμαντορία του μακαριστού ιεράρχου κ. Προκοπίου αποτελεί ιερά παρακαταθήκη για την τοπική Εκκλησία και είμεθα βέβαιοι ότι δεν θα πάει χαμένη. Αιωνία του η μνήμη», αναφώνησε εμφανώς συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

«Δεν είναι εύκολο να διαδέχεσαι έναν Προκόπιο…»

Στο έργο που άφησε πίσω του ο μακαριστός Ποιμενάρχης, αλλά και στο ακόμα δυσκολότερο έργο που θα βρει μπροστά του ο νέος Μητροπολίτης ΦΝΘ στάθηκαν στο μήνυμά τους οι εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Εκείνος που θα διαδεχτεί τον μακαριστό Ποιμενάρχη εύχομαι να έχει ευρύτητα πνευματικότητας, καλοσύνη και το αίσθημα της φιλανθρωπίας να το διαχύσει στην κοινωνία της Καβάλας», ανέφερε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

«Ευχόμαστε το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει την Ιερά Σύνοδο έτσι ώστε να εκλέξει έναν νέο Μητροπολίτη ο οποίος θα συνεχίσει το δύσκολο έργο και θα ανταποκριθεί ως συνεχιστής της μεγάλης προσπάθειας που έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία μετά από 43 χρόνια ο μακαριστός Προκόπιος», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Ορφάνεψε και η Μητρόπολη και η Καβάλα και ελπίζω και εύχομαι ο νέος Μητροπολίτης που θα έρθει-τον οποίο θα αγκαλιάσουμε όλοι-να συνεργαστεί μαζί μας το ίδιο και καλύτερα. Πάντως δεν είναι εύκολο πράγμα να διαδέχεσαι έναν Προκόπιο», ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ενώ στο μεγάλο έργο, κοινωνικό και εκκλησιαστικό, που άφησε πίσω του ο μακαριστός Μητροπολίτης στάθηκε και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την τέλεση του μνημοσύνου.