«Πόρτα» Τσανάκα σε Μουζάλα για τα εγκαίνια της προσφυγικής δομής στο Ασημακοπούλου

Για μια κατάσταση που πάει να γίνει ανεξέλεγκτη εντός κι εκτός του Ασημακοπούλου και για εξαπάτηση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο η δήμαρχος Καβάλας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα της επικαιροποίησης της υπ΄αριθμ. 464/2016 Α.Δ.Σ. Καβάλας, που αφορά την εγκατάσταση μεταναστών-προσφύγων εντός του αστικού ιστού της Δ.Κ. Καβάλας και εν προκειμένω στα στρατόπεδα Ασημακοπούλου το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα τον οποίο ενημέρωσε για τα περιστατικά βίας εντός του camp, αλλά και για τις κλοπές και βανδαλισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή κυρίως από τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, σύμφωνα με το αστυνομικό Δελτίο, λέγοντας ότι η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει εξαιτίας της μη τήρησης της αρχικής συμφωνίας με το υπουργείο που προέβλεπε τη φιλοξενία μόνο Σύριων και Ιρακινών μεταναστών και δη οικογενειών, μια συμφωνία που σύμφωνα με την κ. Τσανάκα έχει καταπατηθεί.

«Καταρχάς όταν μιλάμε για μετανάστες, εννοούμε εκείνους που έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες. Από τα 340 άτομα που φιλοξενούνται στη δομή, μόλις 86 είναι από τη Συρία και 76 από το Ιράκ, δηλαδή από εμπόλεμες ζώνες. Επιπλέον, λαθρομετανάστες που συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα μεταφέρθηκαν στην Καβάλα σε μια δομή που βρίσκεται μόλις 5 μέτρα από κατοικίες», πληροφόρησε η κ. Τσανάκα.

«Μίλησα με τον κ. Μουζάλα και μου είπε ότι ετοιμάζεται να έρθει να κάνει εγκαίνια στις δομές. “Μην τολμήσεις”, του είπα, όπως και το ότι έχει μετατραπεί το camp της Καβάλας σε camp φύλαξης και μάλιστα μέσα στην πόλη. Δεν κράτησε την υπόσχεσή του ο κ. Μουζάλας. Υποσχέθηκε μόνο οικογένειες Σύριων και ασυνόδευτα παιδιά. Τελικά να μας πουν ποιοι είναι οι πρόσφυγες και ποιοι είναι οι μετανάστες», ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας, προσθέτοντας ότι «αν δεν πάρουν όλους τους παράνομους μετανάστες αφήνοντας μόνο τους πρόσφυγες θα έχουμε πρόβλημα και δε θα ανεχτούμε αυτήν την κατάστασηΜέχρι και η Άννα η Γιοβανιού θα φύγει. Τέτοια είναι η κατάσταση εκεί μέσα».

Η δήμαρχος διερωτήθηκε, επίσης, τι θα γίνει αν σταματήσει η χρηματοδότηση: «Στη Χίο πληρώνει η Εκκλησία. Αν σταματήσει η χρηματοδότηση στο τέλος του χρόνου, όπως λέγεται, ποιος θα πληρώσει;».

Έριδες για τις ευθύνες της κυβέρνησης και των ΜΚΟ

Ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης Πολιτών Νίκος Μουρτασάγας σημείωσε ότι δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση για την κατάσταση στις δομές, αλλά οι ΜΚΟ «που κάνουν κουμάντο, όπως ο Ερυθρός Σταυρός από την Ελβετία που έχει αναλάβει τα ασυνόδευτα παιδιά που δημιουργούν και τα όποια προβλήματα, καθώς είναι στριμωγμένα σε έναν χώρο», όπως είπε, υπενθυμίζοντας, επίσης, ότι οι 170 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ασημακοπούλου έχουν άδεια παραμονής, «που σημαίνει ότι παίρνουν τα διαβατήριά τους και φεύγουν, όμως η Γερμανία έχει κλείσει τις πόρτες, λόγω της προεκλογικής της περιόδου».

Ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής δήλωσε ότι «ένα είναι το φάρμακο: Παίρνουμε το στρατόπεδο στα χέρια μας», ενώ ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς επιτέθηκε στον κ. Μουρτασάγα, λέγοντάς του ότι «σας φταίει ο Ερυθρός Σταυρός, όχι ότι τους λέγατε (σ.σ.: τους μετανάστες) “ελάτε και ελάτε”. Τώρα που τελείωσε το χρήμα σάς φταίει ο Ερυθρός Σταυρός…».

Τελικά το θέμα αποσύρθηκε μέχρι να απαντήσει ο κ. Μουζάλας.