Αλλαγή Διοίκησης στο Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης

Τελετή παραλαβής-παράδοσης παρουσία των αρχών του τόπου, επισήμων προσκεκλημένων και του υπαρχηγού του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)

Τη διοίκηση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης ανέλαβε ο Σμήναρχος (Ι) Χαρίτων Χαρούσης, διαδεχόμενος τον Σμήναρχο (Ι) Γιώργο Μαυρίδη. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής της διοίκησης του Αποσπάσματος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου 2017 στις εγκαταστάσεις της Μονάδας, παρουσία του υπαρχηγού του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) υποπτέραρχου (Ι) Παναγιώτη Σκαρπέτα.

Ο απερχόμενος διοικητής ευχαρίστησε το προσωπικό της μονάδας αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διοικητής.

Ο νέος διοικητής τόνισε το «βαθύτατο συναίσθημα τιμής και συγκίνησης» που τον διακατέχει με την ανάληψη της διοίκησης του Αποσπάσματος, ακριβώς 30 χρόνια μετά από την είσοδό του στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το «παρών» στην τελετή έδωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κ.ά. Μετά την τελετή ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν ευχές και δώρα.

Το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης εδρεύει στο Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Έτος συγκρότησης του είναι το 1947 και υπάγεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης έχει ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση – εκπαίδευση του προσωπικού, τη συντήρηση των μέσων και συστημάτων που της διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή Αεροπορικών Επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Όσον αφορά την ιστορία του, όταν το 1947 άρχισε να κατασκευάζεται και λειτούργησε το αεροδρόμιο Καβάλας στον Αμυγδαλεώνα με χρηματοδότηση του «Σχεδίου Μάρσαλ», σε αυτό εγκαταστάθηκε Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας με την ονομασία «Αεροπορικό Απόσπασμα Καβάλας». Το 1985 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στη Χρυσούπολη, όπου το 1997 γίνεται μετεγκατάσταση του Αεροπορικού Αποσπάσματος. Το ίδιο έτος η Μονάδα παίρνει την σημερινή της μορφή και μετονομάζεται σε Αεροπορικό  Απόσπασμα Χρυσούπολης, διατηρώντας ταυτόχρονα τον διοικητικό και επιχειρησιακό έλεγχο του Αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα.

Άρης Μεντίζης. Πηγή: εδώ