Ο Κώστας Τάτσης «ταξίδεψε» την Καβάλα στα χρόνια του μεσοπολέμου μέσα από τις σελίδες του νέου του βιβλίου (φωτογραφίες)

Με ευθύνη του δήμου Καβάλας πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματος του τ. Υπνερνομάρχη

Ασφυκτικά «γέμισε» το βράδυ της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου 2017 η αίθουσα του Δημοτικού Μουσείου Κανπού Καβάλας για την πρώτη επίσημη παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματος του τ. προέδρου της Διευρυμένη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Κώστα Τάτση με τίτλο «Ταξιδιώτες στον χρόνο» που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική. Την ευθύνη της διοργάνωσης της βραδιάς είχε ο δήμος Καβάλας.

Για το βιβλίο αλλά και τον συγγραφέα μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο γιατρός-πνευμονολόγος και δημοσιογράφος Αλέξης Πολίτης.

«Mε τον Κώστα Τάτση μας συνδέει πρωτίστως μια συναδελφική σχέση. Μας συνδέουν οι κοινές πνευμονολογικές καταβολές, οι αναπνευστικές νόσοι, ο αέναος αντικαπνιστικός αγώνας, τα ιατρικά ερευνητικά πρωτόκολλα. Από τότε που ήρθα στην Καβάλα εκτίμησα, θαύμασα και μελέτησα την πολυσχιδή του παρουσία και για την ακρίβεια την πηγαία ιατρική και πολιτική του ευφυΐα και αξιοπρέπεια, γιατί ο Τάτσης έχει μια ευανάγνωστη ανθρωποκεντρική ταυτότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι ερευνητικά, επιστημονικά απροκατάληπτος…

»Είναι, όπως αποδεικνύεται από τα συγγραφικά πονήματά του, αλλά και από τα μικρότερα κείμενά του, έτοιμος να συγκρουστεί με τα βιώματά του και επίσης να θέσει υπό δοκιμασία τις υποθέσεις εργασίας από τις οποίες εκκινεί η ερεύνα του», ανέφερε αντί προλόγου ο κ. Πολίτης.

«Κάθε σελίδα, κάθε παράγραφος, κάθε αράδα του βιβλίου προσεγγίζει και αγγίζει το ανώτερο στάδιο της ιστορικής έρευνας και της ιστορικής αφήγησης, την εκλεπτυσμένη φιλοσοφία της ιστορίας. Ο Τάτσης είτε το θέλει είτε δεν το θέλει, είναι ένας γνήσιος κοινωνός της ιστορίας, διότι ακόμη και αν έχει αφιερώσει το έργο του σε μια ιστορία των γεγονότων, εν τέλει τοποθετείται για τη «μεγάλη κατάσταση», εν προκειμένω για την ελληνική μεσοπολεμική κατάσταση.

»Και το καταφέρνει με χαρακτηριστική μαεστρία, γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία του, ότι στην ιστορία δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι τυπολογικά καθαρό, τίποτα το οποίο να είναι γραμμικό στην εξέλιξή του, τίποτα το οποίο να είναι οριστικό. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά πως “Η ιστορία που γράφεται ούτε δίκαιη είναι, ούτε αδέκαστη”», πρόσθεσε ο κ. Πολίτης.

Δήμητρα Τσανάκα: Για να ξέρεις να γράφεις πρέπει να ξέρεις και να διαβάζεις…

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε εν συντομία στην πολιτική, αλλά και τη συγγραφική διαδρομή του κ. Τάτση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «για να ξέρεις να γράφεις-πράγμα που ξέρει πολύ καλά ο κ. Τάτσης-πρέπει να ξέρεις και να διαβάζεις».

«Για μένα όλη αυτή η περιγραφή μιας διαδρομής από τη Μακεδονομάχων μέχρι κάτω στο Περιστέρι, λέει πολλά. Εκτός των άλλων, όμως, το βιβλίο αποτελεί “χάρτη” της πολιτικής διαδρομής του κ. Τάτση, με τους πολίτες να ξέρουν πολύ καλά ότι λέει αλήθειες, εκεί που άλλοι δεν μπορούν να πουν. Βλέπει την πολιτική από την καλή της πλευρά», ανέφερε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Καβάλας.

«Όμως αυτό το βιβλίο βγάζει και μια άλλη πτυχή του Κώστα Τάτση, ενώ γράφτηκε για να θυμίσει στους παλιούς και να διδάξει τους νεώτερους. Μας μιλάει για την προσφυγιά, για την κακουχία, για την σκληρότητα του πολέμου και μάλιστα του αδελφοκτόνου πολέμου, με το ζευγάρι-ήρωες του βιβλίου να μας διδάξουν ότι καμιά κακουχία δεν μπορεί ναχωρίσει δυο ανθρώπινες ψυχές. Το βιβλίο μάς ταξιδεύει σε τόπους μακρινούς, αλλά όχι ξένους, με το μυθιστόρημα να ταλαντεύεται ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα», ανέφερε η κ. Τσανάκα.

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Το ύφος του βιβλίου είναι συνδεδεμένο με τον φιλοσοφημένο χαρακτήρα του συγγραφέα

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας παρομοίωσε το βιβλίο του κ. Τάτση με ένα ημερολόγιο με ιστορικά γεγονότα πλεγμένα αριστοτεχνικά με μυθοπλαστικά στοιχεία, με την εν λόγω σύνθεση να παρουσιάζεται ως ένα ενιαίο προσωπικό βίωμα του συγγραφέα.

«Ο λόγος είναι ήρεμος, μεστός, χωρίς πολλές εξάρσεις και εξωραϊσμούς, οι περιγραφές ψύχραιμες και μεστές, βοηθώντας τον αναγνώστη να καταλήξει στα ορθά συμπεράσματα», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος, διαβάζοντας κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου.

Δήλωσε, επίσης, ότι το ύφος του βιβλίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τον πραγματικό χαρακτήρα του συγγραφέα, «μιας και πρόκειται για έναν ψύχραιμο, ήρεμο, φιλοσοφημένο ορθολογιστή, όπως έχει αποδείξει και στον πλούσιο πολιτικό του βίο», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας σημείωσε ότι η περιγραφή της Ιστορίας μέσα από μια τυπική ελληνική οικογένεια «που διατηρεί τις αξίες που έκαναν τον Ελληνισμό να επιβιώσει, βοηθάει αφενός τον καθένα να δει τι σημαίνει οικογένεια και Ιστορία και αφετέρου όλους τους ανθρώπους που θα διαβάσουν το κείμενο να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας της πόλης μας, όπως αυτή εξελίχθηκε», ενώ ξεχώρισε ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του βιβλίου το γεγονός ότι όσοι το διαβάσουν θα αποκομίσουν διαφορετική άποψη ο καθένας, ανάλογα με τα βιώματά του, δείγμα της προσεκτικής στάσης που κρατάει ο συγγραφέας απέναντι στα γεγονότα της εποχής.

Κώστας Τάτσης: Το να είσαι πολιτικός ή συγγραφέας είναι δύσκολο πράγμα

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, κάνοντας ιδιαίτερα μνεία στα πρόσωπα που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του να παρουσιάσουν το βιβλίο του.

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο κ. Τάτσης ξεκαθάρισε ότι όλα τα γεγονότα ήταν πραγματικά τα οποία είτε τα βίωσε ο ίδιος είτε του τα μετέφεραν φίλοι, συνάδερφοι και γείτονες. «Το βιβλίο δεν αφορά μόνο μια οικογένεια, αλλά το σύνολο των οικογενειών, όπως βίωσε η καθεμιά εκείνη τη δύσκολη ιστορική περίοδο», δήλωσε ο συγγραφέας, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι το βιβλίο δεν είναι ένα ιστορικό κείμενο, με την επιστημονική έννοια του όρου «Ιστορία».

«Το βιβλίο έχει μεν ιστορικά στοιχεία, αλλά διακατέχεται έντονα και από μια μυθοπλασία ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να το διαβάσει ευχάριστα και ως εκ τούτου να του μείνουν και κάποια ιστορικά γεγονότα, περνώντας, παράλληλα και ευχάριστα την ώρα του διαβάζοντάς το», ανέφερε ο συγγραφέας, ενώ εν είδει επιλόγου, τόνισε ότι «το να είσαι πολιτικός δεν είναι εύκολο πράγμα, καθώς πρέπει να έχεις ένα πολιτιστικό υπόβαθρο, όπως από την άλλη, δεν είναι εύκολο και να ασχολείσαι με το συγγραφικό έργο».

Περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο, καθώς και για το βιογραφικό του συγγραφέα Κώστα Τάτση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι παρουσίες που τίμησαν τον Κώστα Τάτση

Μεταξύ άλλων, το «παρών» στην πρώτη παρουσίαση του μυθιστορήματος του τ. Υπερνομάρχη έδωσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών δήμου Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος, η τ. Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του δήμου Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, οι πρώην υπουργοί Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος και Γιώργος Καλαντζής, οι πρώην βουλευτές Ηλίας Παπαδόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης, οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρος Τσαταλμπασίδης και Βάσω Παπουτσή-Μήττα, ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Καβάλας Μπάμπης Δράκος, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας Αλέξης Γούλας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννης Βύζικας, η ιστορική ερευνήτρια Ευθυμία Πέγιου κ.ά.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης.