Πώς μέσα σε λίγες λέξεις καταλύθηκε η Συνοδικότητα, η μυστικότητα και πήγε… περίπατο το Άγιο Πνεύμα

Άρθρο του Σωτήρη Μ. Τζούμα για τη δήλωση «προτίμησης» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στους επόμενους Μητροπολίτες Σταγών και Φιλίππων

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, μετά το πέρας του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι.Ν.Αγίας Σοφίας Ν.Ψυχικού, ερωτηθείς για το θέμα της πληρώσεως των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Τόσο ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, όσο και ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, αποτελούν πρόσωπα κατάλληλα για τη διαποίμανση των Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αντιστοίχως. Προσωπικά,οι υποψηφιότητές τους με βρίσκουν σύμφωνο».

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος επέλεγε τον υποψήφιο για μία Μητρόπολη, τον φώναζε και του έδινε το χρίσμα και έκανε μετά κάποια τηλεφωνήματα στους  Μητροπολίτες για να τους εκφράσει την προτίμησή του.Και την παράδοση αυτή την σεβάστηκαν όλοι οι Αρχιεπίσκοποι.

Πρώτη φορά καταλύεται αυτή η συνήθεια, η οποία ενώ ήταν και πάλι  προσβλητική για την Συνοδικότητα της Εκκλησίας  μας, γινόταν αποδεκτή ως… «συντρέχον πταίσμα», γιατί ο τρόπος αυτός ήταν διακριτικός και όχι προκλητικός.

Πρώτη φορά βλέπουμε να βγαίνει ο Αρχιεπίσκοπος και με δημόσια δήλωσή του να στηρίζει υποψηφιότητες.

Αλλά γιατί το κάνει αυτό; Κάτι δεν πάει καλά, όπως λέγεται… Ή γιατί Μητροπολίτες ακόμη και από τον σκληρό πυρήνα του αντιδρούν με τις υποψηφιότητες και με τον τρόπο που «κλείδωσαν»;

Και ναι μεν μπράβο του που επιμένει στις επιλογές του και βγαίνει και τις στηρίζει με αυτό τον εύγλωττο τρόπο, αλλά είναι και η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και μάλιστα στο πλαίσιο μιας εντελώς… τυχαίας δήλωσης που έγινε μετά από έναν εόρτιο εσπερινό. Ο Αρχιεπίσκοπος που συνήθως δεν μιλάει για τίποτα να στηρίζει δημόσια υποψηφίους, καταλύοντας με αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο τον θεσμό της… Συνοδικότητας, για την οποία μέχρι πρότινος (και ιδίως κατά την Αρχιεπισκοπεία Χριστοδούλου) έχυνε ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος κροκοδείλια δάκρυα!

Ναι, είναι η πρώτη φορά που η μυστικότητα της προσωπικής ψήφου των εκλεκτόρων καθοδηγείται φανερά προς την Αρχιεπισκοπική ετυμηγορία. Είναι η πρώτη φορά που το Άγιο Πνεύμα το στέλνουμε δημοσίως σε… διακοπές, αφού δεν μας χρειάζεται!

Και αν όλη αυτή η μεθόδευση δεν αποτελεί προσβολή της όλης  διαδικασίας τότε τι άλλο είναι;

Πολύ φοβούμαι όμως ότι στην αγωνιώδη προσπάθειά του ο Αρχιεπίσκοπος να «μαντρώσει» τις ψήφους των Ιεραρχών, προς ενίσχυση των πράγματι αξίων και ικανών προσώπων που έχει επιλέξει, με την δημόσια αυτή δήλωση, εκτός από το θεσμικό ατόπημα που προσβάλλει το Συνοδικό μας σύστημα, καθιστά τα πρόσωπα των υποψηφίων αντιπαθή και αυτό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα!

Ήδη πληροφορούμεθα ότι Μητροπολίτες και μάλιστα δεξιοί βραχίονες του Αρχιεπισκόπου, έχουν συνασπιστεί και θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νήφωνα Καψάλη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητρόπολης Σταγών για την εν λόγω Μητρόπολη. Κάτι ανάλογο αναμένεται ότι θα συμβεί και  για την Μητρόπολη Φιλίππων. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, πολιός και έμπειρος Ιεράρχης με απόλυτα θεσμικό τρόπο προβάλλει και στηρίζει την υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ, Στεφάνου Τόλιου, σοβαρού και ευγενικού κληρικού,για την Μητρόπολη Φιλίππων. Επίσης κάποιοι Ιεράρχες θα στηρίξουν την υποψηφιότα του Αρχιμ. Παύλου, Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Φιλίππων.

Το τοπίο για πρώτη φορά είναι τόσο ρευστό και μέχρι την ημέρα των εκλογών των νέων Μητροπολιτών έχουμε ακόμη 19 ημέρες! Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη και αυτό που έρχεται είναι βροχή, είναι μπόρα!

Πρώτη δημοσίευση: exapsalmos.gr