Εκλογές στην Ιεραρχία: «Ο Βόλος πανηγυρίζει, η Καβάλα… πενθεί»!

«Μάχη Δελφίνων και Επιγόνων»: Νέο μακροσκελές άρθρο του Σωτήρη Μ. Τζούμα για το πλούσιο παρασκήνιο πίσω από την εκλογή νέου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Οι επικείμενες Αρχιερατικές εκλογές, για τις δύο κενές Μητροπόλεις, την ιδρυθείσα το 1991 Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων–εξ αποσπάσεως από την Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών– και  την ιστορική  Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου,  έχουν καταφέρει   να μονοπωλούν το ενδιαφέρον όλου του εκκλησιαστικού χώρου,τόσο για τους συνήθεις λόγους ενδιαφέροντος που έχουμε πάντα σε Αρχιερατικές εκλογές, όσο και για τις καινοφανείς πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν (πολύ πιο γρήγορα απ´ όσο περιμέναμε) με στόχο την μετά Ιερώνυμο εποχή. Και όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε χρήζουν ιδιαίτερης και εις βάθος μελέτης και ερμηνείας!

Ασφαλώς και κάθε εκλογή έχει ενδιαφέρον και αποτελεί αντικείμενο εντόνου  παρασκηνίου, κρυφών και φανερών συζητήσεων, ζυμώσεων  και συμμαχιών μεταξύ των Ιεραρχών.
Αλλά και ο απλός κόσμος και μάλιστα οι τοπικές κοινωνίες, που καλούνται να δεχτούν τους  νέους ποιμενάρχες δεν μένουν εκτός της διαδικασίας.
Ο λαός και κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση, άρθρωνε πάντα το δικό της  λόγο για τις εκλογές Μητροπολιτών και κυρίως στις περιπτώσεις εκείνες που υπήρχε  ειδικό ενδιαφέρον ώστε   να υπερισχύσει η υποψηφιότητα κληρικού προερχομένου από την προς πλήρωση Μητρόπολη.

Αυτή τη φορά όμως, οι εκλογές  παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα η οποία θα αποτελέσει την θρυαλλίδα πολλών εξελίξεων.

Και τούτο διότι αυτά που συμβαίνουν  είναι πρωτοφανή και αρκούντως αξιοσημείωτα και δημιουργούν  την βεβαιότητα  ότι δεν πρόκειται  για απλές Αρχιερατικές εκλογές, με απλές συζητήσεις ή φήμες, γύρω από τα ονόματα των υποψηφίων και τις πιθανότητες εκλογής που έχει ο καθένας, αλλά αγώνας για την επικράτηση των ισχυροτέρων!
Αυτό  που βιώνουμε έναν μήνα τώρα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας prova generale, για την επόμενη ημέρα, στην μετά Ιερώνυμο εποχή! Και έχει όλα τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργήσουμε την τέλεια συνταγή!
Ας δούμε ωστόσο, πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για τις δύο Μητροπόλεις μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο!

Για τη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων

Για την μικρή αλλά προικισμένη με τα άγια Μετέωρα Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, μετά την τεχνητή και υποβολιμαία  εμπλοκή που προκάλεσε με την υποψηφιότητα του σεμνού και αδικημένου Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή (εισηγητή παρά τω Αρχιεπισκόπω στην Σύνοδο), ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Ιωαννίνων  Μάξιμος, με την ως μη όφειλε επίθεσή του,τόσο προς τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλέξιο( ο οποίος ενέκρινε και ενθάρρυνε  ως πολιός Ιεράρχης   την υποψηφιότητα του Πατρός Πλάτωνος) όσο και προς τον  Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Αρχιμ. Αλέξιο Κανίνα,  μεσούσης μάλιστα της Μεγάλης Εβδομάδος, άνοιξε ο δρόμος για άλλες υποψηφιότητες!
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο Γ´, σαν έτοιμος από καιρό, πρότεινε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητρόπολης Μεσσηνίας Αρχιμ. Θεόκλητο Λαμπρινάκο, συνυποψήφιο  του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου το 2007, για την Μητρόπολη Μεσσηνίας. Ο Αρχιμ. Θεόκλητος είναι πνευματικό ανάστημα του Γέροντα Μεσσηνίας Χρυσοστόμου  Β´ του Θέμελη. Την υποψηφιότητά του εκτός από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας  στηρίζει και ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος αλλά και πολλοί ακόμη Μητροπολίτες που συμπορεύονται με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, όπως οι Ιλίου Αθηναγόρας, Μαρωνείας Παντελεήμων κ.ά..

Αιωρείται βεβαίως και μία πληροφορία, η οποία επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς, τον τίτλο του ρεπορτάζ  ότι υπάρχει «συμφωνία κυρίων», μεταξύ του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του Δημητριάδος Ιγνατίου, για αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη των υποψηφίων τους! Αυτό είναι κάτι που θα φανεί μετά την διενέργεια των δύο ψηφοφοριών! Αν όντως αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα επιβεβαιωθούν  οι φόβοι των επιγόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι αν  βγεί το εγχείρημα της  εκλογής  και των δύο υποψηφίων των δύο ισχυρών Ιεραρχών που θεωρούνται ήδη δελφίνοι, τότε θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματός τους  που αποβλέπει στον απόλυτο έλεγχο των εκλογών που θα προκύπτουν εφεξής.

Ίσως για όλα τα παραπάνω και ειδικά για τον τελευταίο συλλογισμό που κυκλοφορεί ως «αδέσποτη φήμη»,  έχουμε για πρώτη φορά, ανοιχτή διαφοροποίηση από το Αρχιεπισκοπικό «χρίσμα» για την Μητρόπολη Σταγών,από δύο Μητροπολίτες που θεωρούνται δεξιοί βραχίονες και οι εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου.
Συγκεκριμένα ο δυναμικός και δημιουργικότατος Μητροπολίτης  Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και ο δραστήριος και ιδιαίτερα εκδηλωτικός των απόψεων που έχει Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος,  αποφάσισαν να πάνε κόντρα στην πρόταση του Μεσσηνίας και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νήφωνα Καψάλη, Πρωτοσυγκέλλου της εν χηρεία ευρισκομένης Μητρόπολης  Σταγών. Τον εν λόγω κληρικό επιθυμούσε διακαώς να δει ως διάδοχό του και ο αείμνηστος Γέρων   Σταγών Σεραφείμ. Μάλιστα είχε πεί προσωπικά στον υπογράφοντα παρουσία του πατρός Νήφωνος( ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που έβλεπα τον Αρχιμ. Νήφωνα) κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου, στην Αρτα.

Ο πατήρ Νήφων είναι ένας πολύ καλός κληρικός .Τίποτα δεν θα είχα καταφέρει  αν δεν είχα τη βοήθεια του πατρός Νήφωνος! Υπήρξε πολύτιμος και αποτελεσματικός συνεργάτης σε όλα τα μεγάλα έργα που ξεκινήσαμε και φέραμε εις πέρας! Να το ξέρεις αυτό και να το γράψεις όταν έλθει η ώρα». 

Πιστός και συνεπής στην υπόσχεση που έδωσα στον καλό και αγαπητό μου Γέροντα Ιεράρχη το μεταφέρω σήμερα  με την ευκαιρία αυτή.Την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νήφωνα, αναμένεται να στηρίξουν εκτός των δύο προαναφερομένων, Μητροπολίτες που πρόσκεινται στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Επίσης οι Νέας Κρήνης Ιουστίνος,Κίτρους Γεώργιος, Χίου Μάρκος και Κεφαλληνίας Δημήτριος συγκαταλέγονται στην δυναμική των υποστηρικτών του Αρχιμ.Νήφωνα Καψάλη.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρά τα όσα έχουν συμβεί και παρά  τις συζητήσεις  που γίνονται για την διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ Ιεραρχών  που ανήκουν στην αρχιεπισκοπική αυλή,  επιμένει στη γραμμή  του. Μάλιστα  βγήκε σε δημόσια δήλωσή του κατά την οποία,καταλύοντας την μυστικότητα που πρέπει να διέπει την ψηφοφορία της εκλογής, αναφέρθηκε ονομαστικά τους  δύο υποψηφίους  που προτείνει ο ίδιος, για να τους ενισχύσει. Η κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε μερίδα Ιεραρχών,οι οποίοι  θεωρούν  ότι αυτό  θα εξελιχθεί ως μπούμερανγκ. Σε συζήτηση που είχαμε με Μητροπολίτη  για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου μας είπε:

Μετά απ´αυτό ίσως πρέπει να σκεφτούμε να αλλάξουμε το σύστημα εκλογής αφού πλέον καταλύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας ! Με αυτό που έγινε σήμερα  οι Μητροπολίτες θα μπορούν  να κάνουν ο,τι θέλουν και να μη σέβονται  την επιθυμία του Πρώτου».

Και γιατί το έκανε αυτό ο Αρχιεπίσκοπος; ρωτήσαμε! Δεν ήξερε ότι ρισκάρει και ότι μπορεί να γυρίσει εναντίον των υποψηφίων που στηρίζει;

Προφανώς το ζήτησαν οι Γεροντάδες μετά μάλιστα την αρνητική δημοσιότητα που έχει ο ένας εκ των υποψηφίων», μας απάντησε ο ευφυής Ιεράρχης.

Το κακό  είναι ότι παρά τις κατ´ιδίαν αντιδράσεις και την επικριτική διάθεση κάποιων Ιεραρχών στις μεθοδεύσεις του Αρχιεπισκόπου στο τέλος ακολουθούν την δική του γραμμή και ψηφίζουν αυτό που θέλει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση Γέροντος Ιεράρχη, εκλεγέντος επί Χριστοδούλου, ο οποίος όταν του ζητήθηκε από πνευματικοπαίδι του να ψηφίσει συγκεκριμένο υποψήφιο αφού στην αρχή εξεμάνη κατά των μεθοδεύσεων και των υποψηφιοτήτων που ακούγονται, στο τέλος είπε στον συνομιλητή του:
— «Θα κάνω ο,τι μου πεί ο μεγάλος«!
Και αυτό το λέει όλα!

Για την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

Οι υποψηφιότητες για την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου είναι επισήμως τρείς και κανείς δεν μπορεί να  αποκλείσει ότι θα υπάρξει και τέταρτη την τελευταία στιγμή. Η λύση των outsiders υποψηφίων την τελευταία στιγμή, έχει πολλές φορές αίσιο τέλος.
Έτσι εδώ έχουμε από τη μιά τον εκλεκτό του Αρχιεπισκόπου Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος και δεξιό βραχίονα του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου,  από τα έτη που ήταν λαϊκός. Δυναμικός και αποτελεσματικός κληρικός, με  ισχυρές συμπάθειες και εξίσου ισχυρές αντιπάθειες, λόγω του ισχυρού χαρακτήρα που διαθέτει και της  προσήλωσής του στην τελειότητα του αποτελέσματος, γεγονός που τον καθιστά πολλές φορές  αντιπαθή στους υφισταμένους του.  Δεν είναι εκτός πραγματικότητος αυτό που ακούγεται ότι «ο Βόλος πανηγυρίζει και η Καβάλα πενθεί».

Η υποψηφιότητα αυτή έχει βάθος χρόνου στη σχέση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και Δημητριάδος Ιγνατίου. Έχω ακόμη στο κινητό μου το μήνυμα παρισταμένου σε ημερίδα στη Σύνοδο της οποίας ήταν υπεύθυνος ο Δημητριάδος για τα υπερθετικού βαθμού επίθεταγια τον Αρχιεπίσκοπο που χρησιμοποίησε ο Δημητριάδος τόσο στην προσφώνηση όσο και στη λήξη της ημερίδας! Για να χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης θέλει κόπο και ότι αυτό περιλαμβάνει!
Η υπόσχεση ανανεώθηκε κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του Μακαριστού Φιλίππων Προκοπίου . Λίγες εβδομάδες αργότερα επισημοποιήθηκε. Και παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει εξακολουθεί να είναι ισχυρή! Ο Αρχιεπίσκοπος, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που έχει δεχθεί από πολλούς ανθρώπους του περιβάλλοντός του, κληρικούς και λαϊκούς, παραμένει σταθερός και εμμένει στην υποψηφιότητα του Δαμασκηνού Κιαμέτη.Και μπράβο του! Όταν δίνει κανείς το λόγο του πρέπει να τον κρατά ως το τέλος! Και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μας το δίδαξε αυτό, άλλοτε με την θετική και άλλοτε με την αρνητική εκφορά  του λόγου, όταν αναφερόμαστε στη λέξη  «μπέσα».
Μάλιστα για το χατήρι αυτής της υποψηφιότητας  ο κ. Ιερώνυμος προέβη ανοικτά σε δημόσια ομολογία υποστήριξης και των  υποψηφιοτήτων που προέκρινε .
Την μία φορά προς την δήμαρχο Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, όταν τον επισκέφθηκε στην Αθήνα και της είπε με απόλυτα ειλικρινή τρόπο ότι …»αυτά έχουν δρομολογηθεί». Και   την άλλη με τη γνωστή  δήλωσή του μετά τον εσπερινό, στην Αγία Σοφία Ψυχικού.
Την  υποψηφιότητα του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, αναμένεται να στηρίξουν οι προσκείμενοι στον Αρχιεπίσκοπο Ιεράρχες ( Μαντινείας Αλέξανδρος, Ηλείας Γερμανός, Ναυπάκτου Ιερόθεος,Θηβών Γεώργιος, Αργολίδος Νεκτάριος, Καρπενησίου Γεώργιος κ.ά.).  Επίσης   Ιεράρχες που συμφωνούν με τις ιδέες και την γραμμή του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, όπως ο Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ο οποίος μπορεί να ψηφίσει για το τριπρόσωπο και τους τρείς   υποψηφίους που ακούγονται , δηλαδή   Δαμασκηνό, Στέφανο και Παύλο, αλλά   στην τελική αναμέτρηση θα ταχθεί στο πλευρό του Δαμασκηνού, δεδομένου ότι οι απόψεις του συμβαδίζουν και ταυτίζονται  με τις απόψεις του Σεβ. Δημητριάδος.

— Από την άλλη, ο πολιός και έμπειρος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος προβάλλει με τον σοβαρό τρόπο την υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Στεφάνου Τόλιου, κληρικού χαμηλών τόνων. Πολύγλωσσος και με άριστες γνώσεις περί την τεχνολογία ο πατήρ Στεφανός( στο γραφείο του όταν τον βλέπει κανείς εργαζόμενο, θυμίζει τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που συνομιλούσε με τον επισκέπτη του και πληκρολογούσε ταυτόχρονα λόγους, άρθρα και εγκυκλίους) είναι σε σωστή ηλικία για να προαχθεί! Υπήρξε στενός και αθόρυβος συνεργάτης του Γέροντος Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη, ενώ η σχέση του  με τον Μητροπολίτη Άνθιμο από τότε που ανέλαβε την διαποίμανση  της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης είναι αρμονικότατη.  Μάλιστα με παρότρυνση και επιμονή   του Μητροπολίτη Ανθίμου έθεσε υποψηφιότητα προ ολίγων ετών, για την Μητρόπολη Κρήνης και Καλαμαριάς, για να εκλεγεί εν τέλει από την Ιεραρχία ο υποψήφιος που είχε υποδείξει ο Αρχιεπίσκοπος, με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα: να είναι περισσότερο  εν κινήσει, παρά να υπηρετεί το ποίμνιο και την  επαρχία του.
Με την υποψηφιότητα του Αρχιμ.Στεφάνου  Τόλιου,εκτός από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο έχουν ταχθεί και όλοι οι Μητροπολίτες που έχουν πνευματική επικοινωνία και σχέση με τον Γέροντα Ιεράρχη αλλά και όσοι Μητροπολίτες αντιτάχθηκαν εξ αρχής στην υποψηφιότητα του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη και κυρίως οι της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι δεν επιθυμούν την μεταφορά υποψηφίων από την κάτω Ελλάδα εις βάρος των κληρικών που εργάζονται ιεραποστολικά και αθόρυβα στις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος.

— Η Τρίτη υποψηφιότητα για την Καβάλα προέρχεται από τα σπλάχνα της. Πρόκειται για τον Ιεροκήρυκα τις Μητρόπολης Αρχιμ. Παύλο Κίτσο, στενό συνεργάτη του μακαριστού Φιλίππων Προκοπίου και είναι το μοναδικό πρόσωπο που αναφέρει ονομαστικά στην διαθήκη του. Σύσσωμη η Καβάλα και ο λαός της έχουν ταχθεί στο πλευρό του και ζητούν την υποψηφιότητά του! Ο τρόπος όμως, που ξεκίνησε όλο αυτό ήταν εξ αρχής λάθος! Η Ιεραρχία δεν επιθυμεί να της υποβάλλουν και να της επιβάλλουν υποψηφιότητες.
Παρ´όλα αυτά υπάρχουν Ιεράρχες που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Παύλου, κάτι που θα φανεί στο τριπρόσωπο που θα καταρτισθεί την ημέρα  της εκλογής.
Έτσι  ακριβώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση των δύο εκλογών, που θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου.
Τί το διαφορετικό, όμως, παρουσιάζουν, ώστε να αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και να θεωρούνται ως απαρχή εξελίξεων στον εκκλησιαστικό χώρο;Αυτό που θέσαμε ως προμετωπίδα και τίτλο του άρθρου μας.

Εχουμε από τη μιά ,την εμφάνιση   δύο εκ των φερομένων  δελφίνων, των Χριστοδουλικής γενιάς Μητροπολιτών, Μεσσηνίας Χρυσοστόμου  και Δημητριάδος Ιγνατίου–οι οποίοι δεν έκρυψαν ποτέ την φιλοδοξία τους για την επόμενη μέρα  αλλά και ουδέποτε την ομολόγησαν ευθέως προς το παρόν –να θέλουν και να επιδιώκουν  να …»πάρουν κεφάλι», ώστε να εκλέξουν τους πρώτους  Ιεράρχες, οι οποίοι θα τους πιστωθούν προσωπικά ως πνευματικά τους αναστήματα.
Το γεγονός αυτό  θα τους δώσει άλλο αέρα, ώστε  να διεκδικήσουν με αξιώσεις  ηγετικό ρόλο στην Ιεραρχία  και   στην   μετά Ιερώνυμο εποχή να καταστούν τα αδιαμφισβήτητα φαβορί, για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.  Και  όλοι οι υπόλοιποι που ακούγονται σήμερα ως δελφίνοι να μπούν σε δεύτερη μοίρα περιμένοντας και αυτή την ευκαιρία τους!
Με την τακτική αυτή, επαναφέρουν το στρατηγικό σχέδιο   του τότε Θηβών Ιερωνύμου ( νυν Αρχιεπισκόπου) , που θέλοντας να πάρει τα ηνία έναντι των  δελφίνων της εποχής εκείνης (Δημητριάδος Χριστοδούλου μετέπειτα Αρχιεπισκόπου και Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, νυν Θεσσαλονίκης) επεχείρησε και κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο εκ των τότε επιγόνων του ως Μητροπολίτη Ναυπάκτου, τον άτυχο Νικόδημο Ζαλούμη.
Με την επιτυχία αυτή, πήρε μεν  το προβάδισμα– τουλάχιστον επικοινωνιακά–   έναντι των  συνυποψηφίων του,αλλά  ο αιφνίδιος θάνατος  του  Νικοδήμου,
ύστερα από άσχημο αυτοκινιστικό ατύχημα (ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου)επανέφερε  το σκηνικό στην προτεραία μορφή του.
Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται,ενίοτε και ως φάρσα, στις εκλογές αυτές  συναντάμε   και μία ακόμη ομοιότητα από το  παρελθόν και μάλιστα  εκ της Αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ (Θυμίζει τηρουμένων των αναλογιών, τη διαφοροποίησητου τότε Δημητριάδος Χριστόδουλου στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ κατά εκλογή Σπάρτης το 1980 και την διαφοροποίηση των τότε Δημητριάδος Χριστόδουλου και Θηβών Ιερωνύμου στην εκλογή Αργολίδος το 1985). Έχουμε  την ηγετική εμφάνιση για πρώτη φορά δύο ισχυρών  επιγόνων του Ιερωνύμου και μάλιστα από τον  σκληρό πυρήνα υποστηρικτών του, με διάθεση ανατροπής της επιλογής του Αρχιεπισκοπικού Χρίσματος, τουλάχιστον στη μία από τις δύο εκλογές.
Ολοι ερμηνεύουν την διαφοροποίηση αυτή ως ισχυρή βούληση των νέων Ιεραρχών να μην αποκτήσουν ..»μεσοκηδεμόνες», οι οποίοι αν πάρουν το κεφάλι που επιδιώκουν θα διαφεντεύουν στην συνέχεια στην Ιεραρχία και θα μετατρέψουν τον Αρχιεπίσκοπο σε απλό Προεδρεύοντα της Συνόδου.
Κοντολογίς με τον τρόπο αυτό χωρίς να επιδιώκουν   να ανακόψουν την πορεία των δελφίνων   προς την διαδοχή, θέλουν  να τους κάνουν  πιο δύσκολη την κατάσταση και να εγγράψουν τις δικές τους υποθήκες για τη μέρα εκείνη.
Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι οι εκλογές αυτές αποκάλυψαν αυτό που έλεγε συχνά ο Μακαριστός Κορίνθου Παντελεήμων!

 –«Με τις συμμαχίες και τις συμφωνίες των Ιεραρχών ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος. Αλλάζουν πολύ εύκολα, αναλόγως των συνθηκών»

Η στάση-κλειδί   του Καισαριανής Δανιήλ

Εκείνο πάντως που συζητείται ευρέως, εκτός από τα προαναφερόμενα είναι η στάση που θα κρατήσει ο ισχυρός Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος έχει καταστεί σε αντίπαλον δέος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε πολλά θέματα. Μία καταγραφή αυτών που διημείφθησαν μεταξύ των δύο ανδρών στις τελευταίες συνεδρίες της ΔΙΣ αρκεί για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του. Πρόκειται για διαφορά δύο κόσμων.Ακόμη ηχεί στα αφτιά των Συνοδικών Μελών της περασμένης ΔΙΣ,η φωνή του Δανιήλ με αρκούντως ευγενικό ύφος, προς τον Αρχιεπίσκοπο,κατά  την προτεραία  συνεδρία της τελευταίας ημέρας της προηγούμενης Συνοδικής περιόδου: —

–«Μακαριώτατε σας εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα έχετε καθόλου εύκολη Ιεραρχία τον Οκτώβριο «!

Βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί υπέρ ή εναντίον κανενός υποψηφίου. Η στάση του Καισαριανής θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη διότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από  όλη την Ιεραρχία και θεωρείται ως ο Ιεράρχης εκείνος που πολλές φορές μπορεί να κακοκαρδίσει και φίλους του χάριν της αληθείας. Το να είναι σύμμαχος αυτή τη στιγμή με μία υποψηφιότητα θεωρείται ως asset για τον μικρόκοσμο( κλειστή κάστα) της Ιεραρχίας.  Οι πληροφορίες θέλουν τον Καισαριανής να εναρμονίζεται επισήμως  με τους έχοντες το  «χρίσμα» υποψηφίους, για διαφορερικούς λόγους για τον καθένα. Για τον Αρχιμ. Θεόκλητο Λαμπρινάκο γιατί δεν θα ήθελε να διαταραχθούν οι άριστες σχέσεις του με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, με τον οποίο συνεργάζονται αρμονικότατα. Και για τον Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, διότι αφ´ενός όταν πηγαίνει στον Βόλο, που είναι η δεύτερη πατρίδα του τυγχάνει ευγενικής υποδοχής και  συμπεριφοράς από τον έχοντα τα ηνία στην διοίκηση της Μητρόπολης Αρχιμ. Δαμασκηνό  και ασφαλώς δεν θα ήθελε να ψυχρανθεί με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, με τον οποίο συχνά- πυκνά διαφωνεί ανοιχτά και φανερά σε άλλα θέματα.

Εν αναμονή των όποιων  εξελίξεων λοιπόν, για τις επικείμενες εκλογές καταγράφουμε τον παλμό των γεγονότων ως έχει αυτή τη στιγμή. Για κάθε νεώτερο θα σας ενημερώνουμε έως την ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές!

Πρώτη δημοσίευση: exapsalmos.gr