Ξενοφών Κροκίδης: Δεν είναι «ένοχο» μόνο το αντιεμβολιαστικό κίνημα για την έξαρση της ιλαράς-Κανένα κρούσμα στην Καβάλα

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας υποστηρίζει ότι η γενικότερη χαλαρή αντιμετώπιση της επιδημίας οδήγησε στην έξαρσή της-Καταλύτης και η έλλειψη εμβολίων

Σε έξαρση βρίσκεται η επιδημία ιλαράς σε Ευρώπη και Ελλάδα, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να μετρά στη χώρα μας 166 κρούσματα μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζεται στη νότια Ελλάδα και αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.




Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Αναφορικά με τα δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς σε πανελλαδικό επίπεδο, τα 131 είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με ορολογικό έλεγχο ή/και PCR φαρυγγικού επιχρίσματος, τα 29 είναι πιθανά κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα και επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα 6 είναι ενδεχόμενα κρούσματα με συμβατή κλινική εικόνα.

Ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημία

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στη δημιουργία του «τείχους» κατά της ασθένειας, καθώς τα εμβόλια κατά της ιλαράς έχουν… εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων.

Ξενοφών Κροκίδης: Πολυδιάστατο ζήτημα η επιδημία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης, μιλώντας στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, επιβεβαίωσε μεν την έλλειψη εμβολίων καθώς και το πρόβλημα της αντιεμβολιαστικής εκστρατείας, αλλά επεσήμανε πως το ζήτημα είναι πολυδιάστατο. «Υπάρχει αυτό, έχει καταγγελθεί μάλιστα και από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, βέβαια εγώ έχω μία διαφορετική άποψη γιατί δε μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στο ολοένα και αυξανόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, είναι λάθος. Υπάρχουν πολλές αιτίες, εκτός από αυτό ακούστηκε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης ότι οφείλεται επειδή εμβολιάζουμε τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών. Άλλο μεγάλο ψέμα και λάθος.

»Υπάρχουν πολλές αιτίες που φθάσαμε στην επιδημία ιλαράς και το αντιεμβολιαστικό και η έλλειψη εμβολίων συντέλεσε και η χαλάρωση όλων, επιστημόνων και μη και φτάσαμε σε αυτό το γεγονός μέσα σε λίγους μήνες από τον Μάιο και μετά να έχουμε ξεπεράσει τα 150 κρούσματα στην Ελλάδα. Βέβαια για την ιλαρά έχουμε κρούσματα και σε άλλες ΕυρωπαΣϊκές χώρες από την Γαλλία μέχρι την Ουκρανία, δεν είμαστε μόνο εμείς και μάλιστα στην κορυφή βρίσκεται η Ιταλία με την Ρουμανία, είναι Ευρωπαϊκό φαινόμενο», δήλωσε ο κ. Κροκίδης.

«Να δούμε τις αιτίες για τις οποίες αυξάνεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα»

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κροκίδης επισημαίνει πως είναι λάθος να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στο αντιεμβολιαστικό κίνημα: «Για την Ελλάδα όμως, εγώ διαφωνώ με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία που τα ρίχνει όλα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε κάτι, πρέπει να δούμε τις αιτίες που αυξάνεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Από την άλλη πλευρά είναι και τα παιχνίδια των εταιριών που οδηγούν σε ελλείψεις εμβολίων, είναι πολλά πράγματα».

Το πρόβλημα με τους εμβολιασμούς και οι προβλέψεις του προηγούμενου έτους

Η προμήθεια των εμβολίων γίνεται με βάση τις ανάγκες, όπως αυτές αποτυπώνονται από τα δεδομένα του προηγούμενου έτους. Στην περίπτωση της ιλαράς, δεν ακολουθήθηκε διαφορετική διαδικασία, παρότι τα δεδομένα στην Ευρώπη χτυπούσαν καμπανάκι. Η επιδημία στη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες δεν κινητοποίησε τους Έλληνες αρμόδιους ώστε να φροντίσουν να κάνουν μεγαλύτερη προμήθεια εμβολίων. Το αποτέλεσμα ήταν πως τα εμβόλια έγιναν είδος εν ανεπαρκεία αμέσως μόλις φούντωσαν τα κρούσματα της νόσου και δόθηκαν συστάσεις για εμβολιασμό. Μάλιστα, στην παρούσα επιδημική έξαρση ανακύπτει ένα επιπλέον πρόβλημα: ότι ο εμβολιασμός δεν συστήνεται μόνο για παιδιά και εφήβους, αλλά και για άτομα ηλικίας 25 έως 45 χρόνων που πιθανά δεν έχουν ανοσία με νόσηση ή με εμβολιασμό στην ιλαρά, μια εμβολιαστική ομάδα όμως για την όποια δεν υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα ποσοτικά ή ποιοτικά στοιχεία.

Νοσούν γιατροί και νοσηλευτές

Στα νοσοκομεία εστάλησαν πριν από δυο εβδομάδες οδηγίες για ενημέρωση του προσωπικού αναφορικά με τον εμβολιασμό για την ιλαρά. Είναι κοινό μυστικό βεβαίως πως τα επίπεδα του εμβολιασμού στους επαγγελματίες υγείας είναι χαμηλά. Στα φαινόμενα όπου νόσησαν ακόμη και γιατροί ή νοσηλευτές αναφέρθηκε ο κ. Κροκίδης υποστηρίζοντας: «Αυτό που καταγράφουμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι έχουμε κρούσματα και σε επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” που έχει ειδικό Λοιμωξιολογικό τμήμα και Λοιμωξιολόγους μία νοσηλεύτρια από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο,  άρα έχουμε κρούσματα και σε επαγγελματίες υγείας. Γι’ αυτό βγήκε η ντιρεκτίβα από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τους άλλους οργανισμούς να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάλυψη, όσοι ενδεχομένως χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο ή την δεύτερη δόση του εμβολίου».

Οι ενήλικες κινδυνεύουν εξίσου με τα παιδιά

Πολλοί, δε, είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν όντως κινδυνεύουν από την ασθένεια και ενήλικες, αλλά και αν θα νοσήσουν με την πλήρη έκταση της ασθένειας, με τον πρόεδρο του ΙΣΚ να σχολιάζει: «Ναι, κινδυνεύουν και ενήλικες, οι επαγγελματίες υγείας που νόσησαν είναι μεγάλοι. Σε κάποιες περιπτώσεις νοσούν στην πλήρη έκταση της ασθένειας, σε άλλες περιπτώσεις είναι λίγο διαφορετικός ο τρόπος που νόσησαν, αλλά η νοσηλεύτρια που νόσησε την πέρασε κανονικά».

Αδιαφορία και για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης

Το ζήτημα του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, (μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που σαρώνει κάθε χρόνο, από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, ανάλογα με τον ιό που επικρατεί είτε παιδιά και νεότερους είτε ηλικιωμένους) δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Παρά τις ενημερώσεις και τις συστάσεις, το ποσοστό των εργαζομένων που εμβολιάζονται δεν ξεπερνά το 15-20%. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τους αρμόδιους τα τελευταία χρόνια που αναζητούν τρόπους να πείσουν ή και να υποχρεώσουν τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα.