Η Ιχθυόσκαλα της Καβάλας σε κατάσταση… μπουνάτσας [φωτογραφίες]

Μια φωτογραφική... ψαριά από έναν από τους πιο δραστήριους-επαγγελματικά και μη-χώρους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, λίγες ώρες πριν μπει σε κίνηση για να δώσει τα ψάρια του σε κάθε γωνιά της χώρας

Η Ιχθυόσκαλα της Καβάλας δεν είναι απλά μια μονάδα η οποία διασφαλίζει τον μόχθο και την προσπάθεια των αλιέων της περιοχής για τον εφοδιασμό της χώρας με φρέσκα και ποιοτικά ψάρια και παράλληλα τονώνει την τοπική οικονομία μέσω της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται μέσα και γύρω από αυτήν, συνεπικουρούμενη με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως συσκευαστήρια, παραγουλιστήρια και μετοποιητήρια.

Είναι ένα «ζωντανό» κύτταρο της πόλης, το οποίο «ξυπνάει» όταν η υπόλοιπη πόλη κοιμάται και «λαγοκοιμάται» όταν η πόλη μένει ξύπνια. Και «λαγοκοιμάται», διότι στην ουσία ποτέ δεν αδρανεί πλήρως. Πάντα έχει κίνηση, ακόμα κι αν-φαινομενικά-είναι έρημο, συμπορευόμενο με τη ζωή των αλιέων, μια από τις πιο ευαίσθητες και συνάμα δραστήριες-και κυρίως παντός καιρού, κλιματικού και οικονομικού-παραγωγικές τάξεις της χώρας η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία του ιχθυεμπορίου.

Γι’ αυτό και ο όρος «μπουνάτσα» δεν ταιριάζει στην Ιχθυόσκαλα της Καβάλας, όπως και σε καμία Ιχθυόσκαλα της χώρας. Η μυρωδιά του ψαριού «μαρτυράει» ότι είναι πάντα σε κίνηση, όπως και το καθάρισμα και η επιδιόρθωση των διχτυών, οι συνεχείς έλεγχοι στα ψυγεία και στις εγκαταστάσεις, το πήγαινε-έλα των καϊκιών.

Αποτελεί, δε, εξίσου καλό φωτογραφικό… ψαρότοπο, με τις εικόνες της να είναι επιβλητικές, όπως και η παραγωγή της, η οποία την κατατάσσει στην 3η μεγαλύτερη Ιχθυόσκαλα της χώρας.

Γι’ αυτό και ελκύει, πέρα από φωτογράφους και… πολιτικούς, καθώς την επιλέγουν πάντα ως «φόντο» σε κάθε επίσκεψή τους στην πόλη.

Και με τη σειρά της η Ιχθυόσκαλα βάζει… «φόντο» την Καβάλα, ούσα ένα αναπόσπαστο μέρος της πόλης, της οικονομίας της, της Ιστορίας της…

Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός