95% αποχής η απάντηση των δημοσίων υπαλλήλων της ΠΕ Καβάλας στην αξιολόγηση-Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση [φωτογραφίες]

Οι εργαζόμενοι στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ξεκαθαρίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι την θέλουν την αξιολόγηση, όπως πρέπει και οι προθεσμίες που βάζει το κράτος να εφαρμόζονται-Θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις

Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (ΣΥΠΕΚΑ) υπερψηφίστηκε από τους δημοσίους υπαλλήλους η απόφαση για τη συνέχιση της Απεργίας-Αποχής από τις διαδικασίες της αξιολόγησης (διαβάστε σχετικά με την απόφαση εδώ) και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, το πρωί της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Γενική Συνέλευση-συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Η πρόεδρος των Δημοσίων Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Φιλιππία Κοχλιαρίδου δήλωσε σχετικά με την αξιολόγηση ότι «ο νόμος λέει πως πρέπει να προηγηθούν οι κρίσεις των δημοσίων υπαλλήλων και αυτό είναι το σωστό γιατί αυτός που θα αξιολογηθεί από πάνω προς τα κάτω, από γενικό διευθυντή, διευθυντή, προϊστάμενο, αυτός πρέπει κανονικά να αξιολογήσει και τους υπαλλήλους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι κρίσεις δεν έχουν σχέση με την αξιολόγηση.

»Εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουμε να αξιολογηθούμε, γιατί είναι άσχημο να ακούγεται στον κόσμο ότι δεν επιθυμούμε την αξιολόγηση. Η αξιολόγησή μας είναι καθημερινή και βρισκόμαστε εδώ στον χώρο εργασίας μας για τον πολίτη που είναι και το πρωτεύον καθημερινά.

»Η αξιολόγηση αυτή, αν το δούμε συνδυαστικά με το μισθολόγιο που έχει ψηφιστεί το 2015, μπορεί να προαχθεί αν πάρει ο υπάλληλος καλό βαθμό, παίρνοντας μπόνους ή μπορεί να απολυθεί αν πάρει από 0-25 βαθμούς γιατί έχει αλλάξει η διαδικασία και η βαθμολογία πλέον είναι από 0-100 τον αριθμό. Αυτά είναι θέματα διοικητικά-διαδικαστικά. Ο νέος νόμος όταν ψηφίστηκε το 2015 είπε πως για να υπάρξει αξιοκρατία πρέπει πρώτα οι κρίσεις να ξεκινήσουν με τη συμμετοχή όλων των υπαλλήλων. Θα γίνει ένας πίνακας κατάταξης στον οποίο όλοι οι υπάλληλοι θα πάρουν τη θέση τους σ’ αυτόν τον πίνακα με βάση τα προσόντα τους.

»Η αξιολόγηση αυτή θα γίνει από το συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων που είναι ένα όργανο το οποίο συγκροτείται από την Περιφέρεια και υπάρχουν μέσα και οι συνδικαλιστές. Το συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων το ψηφίζουμε εδώ και 8 χρόνια αλλά ποτέ δεν έχει συγκροτηθεί και ενεργοποιηθεί, καθώς γίνεται μαζί με τις εκλογές του υπηρεσιακού συμβουλίου.

»Οι δημόσιοι υπάλληλοι την θέλουν την αξιολόγηση, όπως πρέπει και οι προθεσμίες που βάζει το κράτος να εφαρμόζονται διότι αυτή την στιγμή με την τροπολογία που ψήφισε η κ. Γεροβασίλη βάζει ασφυκτικά περιθώρια στους προϊσταμένους μας και αυτό σημαίνει ότι σε 10 μέρες πρέπει οι συνάδελφοι και να αξιολογηθούν οι ίδιοι και να αξιολογήσουν εμάς και αν δεν το κάνουν αυτό τους αφαιρεί το συνδικαλιστικό δικαίωμα ή ακόμα και να μην γίνουν προϊστάμενοι.

»Συζητώντας το ζήτημα αυτό μεταξύ τους οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν πως ο χρόνος που πρέπει να έχει ένας προϊστάμενος για να κάνει την αξιολόγηση, αν ακολουθηθούν όλα τα χρονικά περιθώρια και ξεκινήσουμε από την νέα χρονιά, είναι αρκετός, ήτοι ένας μήνας, όπου δίνεται το περιθώριο για να συμμετέχουμε ως υπάλληλοι πρώτα, γιατί υπάρχουν τα φύλλα αξιολόγησης που εμείς τα καταθέτουμε στους προϊστάμενους και εκείνοι με την σειρά τους στους διευθυντές κτλ».

Ρεκόρ συμμετοχής στην αποχή

Η συμμετοχή στη απεργία-στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων στην Καβάλα η οποία έγινε 08:00-09:00 το πρωί της Τρίτης είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, καθώς έφτασε στο 95%, ενώ η Ξάνθη άγγιξε το 98% . «Όλοι οι υπάλληλοι δείξαμε μια συλλογικότητα και πιστεύουμε ότι και αυτόν τον αγώνα θα τον κερδίσουμε γιατί είναι ένας δίκαιος αγώνας για τους υπαλλήλους. Απλά πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι εμείς θέλουμε την αξιολόγηση. Είναι λάθος να πιστεύουν το αντίθετο. Είμαστε εδώ καθημερινά στο καθήκον για τον πολίτη», δήλωσε η κ. Κοχλιαρίδου.