Η Ιεραρχία έτοιμη για την Παρασκευή-Και… τέταρτος «υποψήφιος» για τη Μητρόπολη των Φιλίππων!

«Για τις δύο εκλογές Μητροπολιτών, κάθε πλευρά στοχεύει  στην αποδυνάμωση της άλλης»! - Άρθρο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Για πρώτη φορά η Ιεραρχία της Εκκλησίας μας παρουσιάζει αυτή την παρακμιακή εικόνα. Παρά το ήρεμο κλίμα και τη σιωπή που επικρατεί μέχρι σήμερα εμφανώς τουλάχιστον κατά τις  συνεδρίες, παρασκηνιακά έχουν βγεί τα μαχαίρια και τα φτιάρια και οι μέν θάβουν τους δε και τανάπαλιν.

Τα περιστατικά πολλά και ποικίλα αλλά δεν γίνονται γνωστά για ευνοήτους λόγους.

Αυτό το «Όλοι εναντίον όλων» που γράψαμε προχθές (διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ) εκφράζει απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί με τη διαφορά ότι αυτό που δείχνουν είναι ότι «όλοι  ότι είναι με όλους».

Αυτό προκαλεί όπως είναι φυσικό μία νευρικότητα στους Ιεράρχες με αποτέλεσμα στο περιθώριο των συνεδριάσεων να συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα  περιστατικά, που, όμως, δεν γίνονται επισήμως γνωστά.




Όπως για παράδειγμα, η απρεπής επίθεση που επεχείρησε σήμερα ένας  εκ των πατρώνων Ιεραρχών, προς προβεβλημένο και ευγενή  Ιεράρχη της Εκκλησίας μας(προς τον οποίο οφείλει την εκλογή του και δεν του οφείλει). Ο ευγενής Ιεράρχης, ανυποψίαστος ών με την ταχύτητα με την οποία λειτουργούν τα καμάκια,  «τσίμπησε» στο δόλωμα που του έριξε τεχνηέντως, έτερος νεόκοπος  Ιεράρχης, που ειδικεύεται στο ψάρεμα με ..καμάκι  και στην εκδούλευση προς τον εν λόγω πάτρωνα (στον οποίο οφείλει και αυτός  την εκλογή του)  και απάντησε( ο ευγενής Ιεράρχης προς τον απευθύνοντα το ύποπτο ερώτημα)» θετικά» για την  αναγραφή στο τριπρόσωπο  και του άλλου υποψηφίου. Τι πιο φυσικό;

Αυτό έκανε άγρια θάλασσα τον πάτρωνα που  προφανώς απώλεσε την ψυχραιμία του (σάκχαρο έχει;) και κάνοντας επίδειξη ισχύος  αλλά και…αγενείας,μάλιστα μπροστά σε συνεπισκόπους του, πήγε και ζήτησε το λόγο από τον  ευεργέτη του!

Ήρεμος και  όπως πάντα ευγενώς φερόμενος, ο προσβληθείς Ιεράρχης (το άδικο να μη σε βρει, λέγανε οι παλιοί), χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, του είπε ότι φέρε μου μπροστά μου αυτόν που σου είπε αυτές τις αθλιότητες για να σου πουλήσει εκδούλευση και μην τα βάζεις μαζί μου επειδή κάτι δεν πάει καλά στα σχέδιά σου!

Ο πολλά βαρύς και… όχι, μετά το ξέσπασμα και αφού κατάλαβε την γκάφα του ηρέμησε κάπως και χαμήλωσε τους τόνους, αλλά το κακό είχε γίνει! Οι Ιεράρχες που ήταν αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες αυτής της βάρβαρης συμπεριφοράς κατάλαβαν τι τους περιμένει αν… ο μη γένοιτο! (Άλλος λόγος, άλλης γραφής μας  να το αναλύσουμε κάποτε  αυτό που αφήνουμε τώρα ως υπονοούμενο).

Ηθικό δίδαγμα: εκτός από το ειδικό βάρος του καθενός και τις οκάδες που ζυγίζουν τα … είναι πολύ πιο σημαντικό  για μία ανθρώπινη προσωπικότητα να διαθέτει κανείς ευγενικό χαρακτήρα  και καλή ανατροφή !   ( Όσοι προσπάθεια πάντως και αν καταβάλαμε για να μιλήσουμε με τον προσβληθέντα δεν τα καταφέραμε. Με τον πρωταγωνιστή του επεισοδίου δεν επιχειρήσαμε να μιλήσουμε αφού ουδέποτε απαντά σε τηλεφωνήματα που δεν προέρχονται από ισοτίμους του και επαίρεται  μάλιστα γιαυτό).

Το παραπάνω περιστατικό  είναι ένα από αυτά που διαδραματίζονται στο παρασκήνιο, της Ιεραρχίας.

Στο προσκήνιο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ,παρά την κόπωση που δημιουργούν  οι εργασίες της Ιεραρχίας στην οποία Προεδρεύει, εξακολουθεί να την ελέγχει  και να περνά προς κάθε κατεύθυνση τη γραμμή του που είναι η υπερψήφιση των δύο υποψηφίων που θέλει να εκλεγούν.

Για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων ο Αρχιμ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος και για την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Στόχος της πλευράς αυτής είναι η επικράτησή της από την πρώτη εκλογή για την Μητρόπολη Σταγών, γιατί αν την χάσει τότε θα πάρουν θάρρος οι αντιφρονούντες και θα χάσει και τη δεύτερη.

Στο μεταξύ από την άλλη πλευρά της Ιεραρχίας που αντιμάχεται τις δύο παραπάνω υποψηφιότητες, δίνεται σκληρή μάχη για να εκλεγεί στην Μητρόπολη  Σταγών ο Αρχιμ. Νήφων Καψάλης.

Οι Ιεράρχες που στηρίζουν την υποψηφιότητα αυτή, προέρχονται από το Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και θεωρούν τον πατέρα Νήφωνα καταλληλότερο για την Μητρόπολη αυτή που κυριαρχείται από  τα Μοναστήρια των Αγίων Μετεώρων, δεδομένου ότι ο π. Νήφων προέρχεται από τον κόσμο των Μοναχών και ειπναι Ηγούμενος στο Μεγάλο Μετεπωρο.

Για τη Μητρόπολη Φιλίππων, η άλλη πλευρά που δεν επιθυμεί την εκλογή του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη είναι χωρισμένη επισήμως στα δύο, με την ισχυρή υποψηφιότητα του Αρχιμ. Στεφάνου Τόλιου, τον οποίο στηρίζει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (που ξέρει να κάνει εκλογές και να μη χάνει μέχρι τώρα) και με την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Παύλου Κίτσου, Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης Φιλίππων, τον οποίο θέλει η τοπική κοινωνία.




Από χθες προστέθηκε μία ακόμη υποψηφιότητα, η τέταρτη για την ακρίβεια, για την Μητρόπολη Φιλίππων. 

Πρόκειται για την προσωπική προσπάθεια που καταβάλλει ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, εκ των Συνοδικών Γραμματέων και στενός συνεργάτης  του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου (και μέχρι πρότινος του στενού περιβάλλοντος) αλλά και των Μητροπολιτών Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ(  προέρχονται από τους Πατριαρχικούς του Φαναρίου και με τον τελευταίο συνυπηρέτησαν στο Πατριαρχικό ίδρυμα στο Σαμπεζύ).

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης στις κρούσεις που κάνει προς τους Αρχιερείς έχει ευρυτάτη αποδοχή, δεδομένου ότι τον γνωρίζουν όλοι! Είναι ο πλέον γνωστός εκ των υποψηφίων και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους Ιεράρχες εκείνους που δεν θέλουν να ψηφίσουν τους άλλους.

Τι κινδύνους  όμως, εγείρει αυτή η υποψηφιότητα που δεν είναι ορατοί με την πρώτη ματιά;  Αν δεν πάει καλά, ώστε να καταστεί πρώτη στο τριπρόσωπο και να τραβήξει στο μονοπρόσωπο, με τις ψήφους που θα πάρει κινδυνεύει  να πριμοδοτήσει τον ισχυρότερο των άλλων υποψηφίων και άθελά του να βγάλει με την ανεπιτυχή έκβαση της  προσπάθειάς του, τον νικητή της εκλογής.

Και μπορεί οι ψήφοι που θα πάρει ο νικητής, να απέχουν ελάχιστο από τον δεύτερο και τον τρίτο των υποψηφίων.

Το ξανάζησε το φαινόμενο αυτό η Εκκλησία και κατά την εκλογή για τη Μητρόπολη  Νικαίας, όπου εξελέγη  με 2-3 ψήφους παραπάνω από τον δεύτερο επιτυχόντα( νυν Μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο) ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος και στην εκλογή για την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κατά την  οποία τριχοτομήθηκε η Ιεραρχία  και εξελέγη ,μετά  από πολύ σπρώξιμο ο νύν Μητροπολίτης Παντελεήμων με δύο- τρείς ψήφους παραπάνω, από τους δύο άλλους ισχυρούς συνυποψηφίους του. Η ιστορία προφανώς μπορεί να  επαναληφθεί και τούτο διότι η Ιεραρχία παρουσιάζει την ίδια εικόνα με επαμφοτερίζουσες υποσχέσεις και  με διαγώνιες και αψυχολόγητες  συμμαχίες  Ιεραρχών .

Το σχέδιο πάντως και για τις δύο πλευρές είναι ένα και ο στόχος κοινός. Απλά βλέπουν οι δύο πλευρές από διαφορετική οπτική γωνία.

Η μία πλευρά θέλει να κερδίσει όπως είπαμε στην πρώτη εκλογή ,ώστε με το πλεονέκτημα αυτό να πάρει άφοβα τη δεύτερη! Αυτό όμως μπορεί να λειτουργήσει  και αρνητικά και να οπλίσει με εκδικητικότητα τους «χαμένους», οι οποίοι ενδεχομένως θα συσπειρωθούν  και θα πάνε ενάντια στην δεύτερη εκλογή, του επίσημου υποψηφίου.

Η άλλη πλευρά  που πάει κόντρα στις δύο υποψηφιότητες που έχουν το επίσημο χρίσμα επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποτύχει η πρώτη εκλογή για τη Σταγών, ώστε με το πλεονέκτημα αυτό να αποκόψει και την δεύτερη εκλογή για την Μητρόπολη Φιλίππων και να στηρίξει στη συνέχεια αυτόν που προηγείται στο τριπρόσωπο, έστω και με βραχεία κεφαλή.

Ιστορικά πάντως και μελετώντας τις εκλογές και από πλευράς στατιστικών στοιχείων,σπάνια χάνουν υποψηφιότητες που είναι προβεβλημένες από τον Αρχιεπίσκοπο.

Η διαφορά που υπάρχει στις δύο αυτές εκλογές που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην τελική κρίση των Ιεραρχών  είναι οι ανορθόδοξες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν και εκνεύρισαν την Ιεραρχία. Δεν θα ήθελαν οι Ιεράρχες να ξαναζήσουν με τόσο ηχηρό τρόπο άλλη εκλογή.

Η σιωπή, πάντως, που επικρατεί φαινομενικά πολλοί θεωρούν ότι είναι το λάδι που σιγοκαίει και το οποίο κάποια στιγμή θα  χυθεί και με τη δύναμη της θείας χάριτος ή θα κάψει τα ασθενή  και μη αρτιμελή σημεία που ξεχωρίζουν και δημιουργούν αυτή την παραφωνία ή θα τα θεραπεύσει και θα αναπληρώσει  τα ελλείποντα! Άμποτε!

Πρώτη δημοσίευση: exapsalmos.gr