Habemus Δέσποτα! Ο Στέφανος Τόλιος νέος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Γεννημένος στην Ελευθερούπολη ο 57χρονος Αρχιμανδρίτης-επιλογή Ανθίμου εξελέγη με 42 ψήφους από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σύμφωνα με πληροφορίες του KAVALA POST, μόλις πριν από λίγα λεπτά, μετά και την κατάρτιση του «τριπρόσωπου» (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για την τελική επιλογή του νέου ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Φιλίππων. Εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος από τη Θεσσαλονίκη.



Ο νέος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου ήταν μια προσωπική επιλογή του «Αγίου» Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος τον είχε «προτείνει» πριν από δύο χρόνια για την πλήρωση της χηρεύσασας Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ανεπιτυχώς. Αυτήν τη φορά, τα κατάφερε, λαμβάνοντας από την Ιεραρχία 42 ψήφους.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος, εξελέγη από το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο εψηφισμένος Μητροπολίτης έδωσε ενώπιον των Μελών της Ιεραρχίας το λεγόμενο Μικρό Μήνυμα, όπου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους Ιεράρχες για την τιμία ψήφο που τον εξέλεξε Μητροπολίτη στην ευλογημένη αυτή Επαρχία.

Στη συνέχεια ο κ. Στέφανος έλαβε τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και τις ευχές των Μητροπολιτών, ενώ μετέβη στο Καθολικό της Μονής Πετράκη όπου ανέγνωσε το Μεγάλο Μήνυμα.

Ο αρχιμανδρίτης π. Στέφανος Τόλιος υπηρετεί την Ελλαδική Εκκλησία επί 33 συναπτά έτη. Είναι γεννημένος το 1960, ηλικίας δηλαδή 57 ετών. Έχει αποφοιτήσει από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ έχει διατελέσει και εφημέριος του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας.




Ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα του βέβαια ήταν η σταδιακή «ψηφιοποίηση» της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, όπου οι πιστοί εδώ και λίγα χρόνια έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους ιερείς επί διοικητικών θεμάτων της μητρόπολης μέσω Skype, ακόμα και για να κανονίσουν τις λεπτομέρειες της γαμήλιας τελετής τους σε ναό που υπάγεται στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Ο διαδικτυακός τόπος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης αποτελεί ακόμα με την επίβλεψη του ιδίου ένας από τους πιο ενημερωμένους της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου η Θεία Λειτουργία και τα Κυριακάτικα κηρύγματα του μητροπολίτη Άνθιμου «ανεβαίνουν» στο YouTube άμεσα, ενώ παρέχεται πληθώρα πληροφοριών για τους ναούς της μητρόπολης, ιστορικά στοιχεία για τοπικούς αγίους και όλες οι πληροφορίες που μπορούν να αναζητήσουν οι πιστοί.

Πραβινός ο νέος δεσπότης μας!

Στο επίσημο βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου αναφέρεται ότι γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας το 1960. Διαβάστε περισσότερα στο amen.gr 

To επίσημο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Σταγών και Μετεώρων. Επί συνόλου 80 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 70 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 7 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 80 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, ψήφους 60
2) Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Καψάλης, ψήφους 45
3) Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, ψήφους 22
Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 1 άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος με 54 ψήφους, επί συνόλου 80 ψηφισάντων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων Καψάλης έλαβε 17 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Κωνσταντίνου, έλαβε 5 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές και 1 άκυρη ψήφοι.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Επί συνόλου 80 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλο¬γής έλαβε 72 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 7 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 80 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τόλιος, ψήφους 50
2) Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ψήφους 41
3) Αρχιμανδρίτης κ. Παύλος Κίτσιος, ψήφους 30
Επίσης ευρέθησαν και 2 λευκές ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τόλιος, με 42 ψήφους επί συνόλου 80 ψηφισάντων και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Κιαμέτης έλαβε 34 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 2 λευκές και 2 άκυρες ψήφοι.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.

Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής :
– Τό Σάββατο 7 Οκτωβρίου ε.έ., στον Ιερό Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου.
– Τήν Κυριακή 8 Οκτωβρίου ε.έ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.

Τέλος, από την Δευτέρα 9 έως και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 161ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.