Ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος «έβαλε» τους μαθητές του 1ου Λυκείου Καβάλας στο όραμα της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα μίλησε σε εκδήλωση του σχολείου για τις προκλήσεις, τις απειλές, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ΕΕ στον καιρό των δυσμενών συγκυριών

Ομιλία από τον επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» το βράδυ της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου 2017, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας ήταν προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του 1ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.

Η ομιλία του είχε τίτλο «Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενδυνάμωση της ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη» στο πλαίσιο του προγράμματος «E. P. School Ambassadors».

Ο κ. Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε την διευθύντρια του σχολείου κ. Σιδηροπούλου για τη δράση του σχολείου και τον τρόπο που ενθαρρύνονται τα παιδιά, καθώς και τον δήμο Καβάλας και όλους τους φορείς οι οποίοι συνέβαλαν στη δράση.

Οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ

Όπως είπε ο κ. Αντωνακόπουλος, «επέλεξα κάποια θέματα που σήμερα αποτελούν τις προκλήσεις απέναντι στις οποίες βρίσκεται η ΕΕ χωρίζοντας τα σε 3 ενότητες: Τις προκλήσεις, τις απειλές και τις ευκαιρίες για την Ευρώπη. Όλοι καταλάβαμε πως υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες που Ευρωπαϊκή πορεία με συμμετοχή της χώρας μας αντιμετωπίζει προκλήσεις για πρώτη φορά και πρώτα απ’ όλα την οικονομική κρίση.

»Η οικονομική κρίση ήταν μια εισαγόμενη κρίση που βρήκε την ΕΕ απροετοίμαστη, για το μέγεθος της πρόκλησης, η μεταναστευτική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα με την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μια πρόκληση που δημιούργησε προβλήματα εσωτερικής συνοχής. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει μια ήπειρος αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

»Μια άλλη πρόκληση είναι η Ευρώπη και  οι πολίτες της, απέναντι στη μείωσης της δημοφιλίας και των ίδιων των θεσμών απέναντι στους πολίτες της, γινόμενη απόμακρη και όχι τόσο προσφιλής στους δικούς της πολίτες».

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι μια σύνθετη υπόθεση

Για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών τόνισε ότι «είναι μια σύνθετη υπόθεση και γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε για το “πάπλωμα” που δεν είναι άλλο από την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, απ’ όπου ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή οικονομία έχασε ταχύτητα εδώ και πολλά χρόνια απέναντι στους ανταγωνιστές της και παγκόσμιους εταίρους της, με την παραγωγικότητά της, με τα επενδυτικά κεφάλαια, σε σχέση με την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών της, με την επιχειρηματικότητά της εντός Ευρωπαϊκού εδάφους. Το αποτέλεσμα είναι η δραματική αύξηση της ανεργίας στους νέους. Χώρες όμως η δική μας και η Ισπανία σημείωσαν ποσοστά ανεργίας του 45% σε νέους ηλικίας 18-30 ετών, γεγονός που αποτελεί πρόκληση και κόλαφο στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Τίποτα δεν μπορεί να αναταχθεί σε όλα τα επίπεδα ως προς τις προκλήσεις αν δεν αντιμετωπιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

»Αυτό θα γίνει, ελπίζοντας σε μεταρρυθμίσεις. Θα έχετε ακούσει για την “Λευκή Βίβλο” την οποία παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ φέτος με συγκεκριμένες γενικές προτάσεις για το πώς μέσα από μια διαβούλευση των 28 κρατών μελών πρέπει να προχωρήσουμε. Αμέσως γεννήθηκε μια ανησυχία πως αυτά τα σενάρια δε θα καταλήξουν παρά σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έδωσε μηνύματα από το Στρασβούργο, όταν έκανε μια καταγραφή της κατάστασης, λέγοντας που θέλουμε να πάμε. Παρουσίασε 6 σενάρια με το τελευταίο να μιλάει για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας σε επίπεδο κυβερνήσεων, πολιτών, οικονομικών παραγόντων και των νέων πολιτών για να φτάσουμε σε μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, ενωμένη και αποτελεσματική. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει με συνεργασία και με σκληρή δουλειά.

»Μίλησε για την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό το ανέδειξε το μεταναστευτικό πρόβλημα. Στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας την δυνατότητα του επιχειρείν και την στήριξη των Ευρωπαίων επιχειρηματιών σε επίπεδο παραγωγικότητας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο επίπεδο της ισότητας απέναντι στους νόμους, στα δικαιώματα των πολιτών της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, στη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης».

Στρατηγικό πρόγραμμα για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ΑΜ-Θ

«Η ΑΜ-Θ δεν είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές όμως έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως οι Ευρωπαϊκές περιφέρειες, τα οποία μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου, διότι κανένα ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν μπορεί να λύσει από μόνο του τα προβλήματα της ανάπτυξης, της οικονομικής ανάταξης αν δεν υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και αυτό είναι η φύση του ΕΣΠΑ. Είναι κρίμα στην Ελλάδα της κρίσης να χάνουμε πόρους, για τους οποίους οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να σκύψουν και σε συνεργασία με την ΕΕ να πετύχουν το καλύτερο. Και υπάρχουν γι αυτά θετικά αποτελέσματα.  Αυτό γίνεται με προσπάθεια και συνταύτιση» δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Οι απειλές

«Σε πρόσφατες μετρήσεις οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και θεωρούν πρώτη πρόκληση την ισλαμική  τρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις και την ελλειπή προστασία των προσωπικών δεδομένων, την κλιματική αλλαγή, τους εθνικισμούς και τι αποσχιστικές τάσεις, τον ευρωσκεπτικισμό και την ανάγκη για μια συνολική απάντηση γιατί  μέσα από τις προκλήσεις, έδειξε η ιστορία ότι η Ευρώπη έκανε σημειωτόν μετά τους δύο πολέμους, αλλά ποτέ δεν πήγε προς τα πίσω. Το πόσο μπροστά θα την πάμε είναι θέμα όλων μας. Η δράση των παιδιών δεν έχει καμία στόχευση να προπαγανδίσει  υπέρ της Ευρωπαϊκής ιδέας. Έχει ένα στόχο, να κινητοποιήσει και να προβληματίσει για να γίνει ο νέος άνθρωπος, ενεργός πολίτης. Γιατί το χειρότερο πράγμα για μια κοινότητα είναι η αδράνεια και η αδιαφορία. Γιατί τότε οι άλλοι αποφασίζουν για μας. Οι νέοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους» σημείωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.