Στο πλευρό της «κίνησης» κατά της τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις κεραίες ζητάνε γονείς και κάτοικοι της Δεξαμενής-Στην επόμενη συνεδρίαση το Σώμα θα λάβει απόφαση για το θέμα για να πιεστούν έμμεσα και οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού

Με το αίτημα να πρωτοστατήσει ο δήμος Καβάλας όχι απλά στην αποτροπή εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Αιμιλιανού, αλλά στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ούτως ώστε να αποτραπεί μελλοντικά η όποια εγκατάσταση κεραίας σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, προσήλθαν το απόγευμα της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου 2017 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Καβάλας, των Συλλόγων Γονέων των Δημοτικών Σχολείων που γειτνιάζουν με τον χώρο, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ καθώς και το ψήφισμα των Συλλόγων Γονέων εδώ).

Όλοι τους κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να μπει μπροστά  στον αγώνα που ήδη έκαναν και στέφθηκε με επιτυχία άλλες δημοτικές αρχές και σύλλογοι Γονέων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, στο Χαϊδάρι και στον Βόλο, όπου οι κοινωνικές αντιδράσεις ήταν τέτοιες που απέτρεψαν τελικά την εγκατάστασή κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Όχι μόνο ψήφισμα, αλλά απόφαση

Εξαρχής ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Χρήστος Ποτόλιας ο οποίος κατέθεσε ψήφισμα για το θέμα στο προεδρείο, κάλεσε τη διοίκηση να μην αρκεστεί μόνο στο ψήφισμα, αλλά να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι παριστάμενοι γονείς, ζητώντας τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου όχι με σκοπό να αποτραπεί μόνο η εγκατάσταση της κεραίας στην οδό Αιμιλιανού, αλλά γενικότερα, αφού μπορεί μεν να καλύπτεται η αδειοδότηση από το νόμο, αλλά η ανησυχία παραμένει σε γονείς και περιοίκους, αφού δεν υπάρχει καμία μελέτη για το πόσο επηρεάζει την υγεία τους η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία.

Ο γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου Καβάλας κ. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι η επιλογή του χώρου είναι τουλάχιστον ατυχής. Όπως τόνισε, οι εταιρίες μπορούν να εγκαταστήσουν τις κεραίες τους στα βουνά, ωστόσο δεν το κάνουν για οικονομικούς λόγους, ενώ υπογράμμισε και το ότι υπάρχουν αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να εντείνουν τις πιέσεις τους για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και την ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Οι τοποθετήσεις της δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων

Αφού αναγνώστηκε το ψήφισμα από τον πρόεδρο του ΔΣ Γιώργο Γραμμένο, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα πήρε το λόγο και είπε ότι «όσα επιστημονικά στοιχεία και να μας δώσουν δε μας πείθουν ότι είναι αβλαβής και άκακη η έκθεση στην ακτινοβολία, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά στην ανάπτυξή τους. Συμφωνώ με το ψήφισμα και αυτό θα πάει και στους βουλευτές, μήπως κάποιος κάνει επερώτηση στη Βουλή».

Όταν το ακροατήριο χειροκρότησε την δήμαρχο για την τοποθέτηση που έκανε, ο τ. δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής παίρνοντας τον λόγο είπε: «Δε θέλω να χειροκροτηθώ πετώντας κορώνες για ένα θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί από ‘μας. Για να παρακάμψει την κείμενη νομοθεσία ο βουλευτής, δεν ρωτόμαστε εμείς αν συμφωνούμε για την τοποθέτηση μιας κεραίας. Πάντοτε διαμαρτυρόμασταν για τις κεραίες, θυμίζω και την περίπτωση της οδού Βόλου και της περιοχής της Αγίας Ειρήνης. Εμείς πήγαμε έξω από την οικοδομή, αλλά το δικαστήριο αθώωσε την εταιρία.

»Πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Αν εγκατασταθεί εκεί πέρα, θα επηρεάσει άμεσα όλους τους περιοίκους. Βρίσκουν οι εταιρίες ευάλωτους συμπολίτες, η οικοδομή είναι άδεια, ο ιδιοκτήτης λείπει στη Αθήνα. Να μην κυνηγάμε ανεμόμυλους, η νομοθεσία δεν μπορεί να αλλάξει, θα πρέπει οι τεχνοκράτες να καταλάβουν ότι ακόμη και αν ισχύει η άποψή τους, στην Καβάλα υπάρχει γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα, δεν είναι Λάρισα, επίπεδη. Να ενεργοποιήσουμε το ΤΕΙ ώστε να κάνει όσο γίνεται πιο αιφνιδιαστικά ελέγχους, να εμποδίσουμε το συνεργείο να τοποθετήσει την κεραία, να πάρουμε δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα».

Ο επικεφαλής της παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος είπε ότι στηρίζει και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και την πρόταση για συντονισμένη αντίδραση, ενώ ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς συμφώνησε με τη θέση που εξαρχής ανέπτυξε ο κ. Ποτόλιας να ληφθεί απόφαση. Είπε χαρακτηριστικά: «Είχαμε πει εδώ μέσα στους κατοίκους του Περιγιαλίου ότι και προσφυγικό κέντρο δε θα γίνει. Να πάρουμε μια απόφαση και να πούμε αν δεχόμαστε να μπει η κεραία. Να πούμε ότι δεν θα αφήσουμε μόνους τους πολίτες να παλεύουν. Ένα ψήφισμα δε μου λέει τίποτε, να βάλουμε και το θέμα που έβαλε ο κ. Σιμιτσής.  Κεραίες εκτός αστικού ιστού. Αυτή να είναι η απόφασή μας». Τη θέση να μην περιοριστεί το ψήφισμα μόνο στην εν λόγω κεραία διατύπωσαν και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, αλλά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας.

Τελικά αποφασίστηκε εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων να συνεργαστεί με τη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου για το ψήφισμα και την εισαγωγή του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση για λήψη επιπλέον αποφάσεων του ΔΣ για το εν λόγω θέμα.