Ξενοφών Κροκίδης: Διχασμένη η ιατρική κοινότητα σχετικά με την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς

Ο πρόεδρο του ΙΣΚ υποστηρίζει ότι η κάνναβη μπορεί να έχει κατηγορηθεί για εξάρτηση, όμως είναι μία ουσία η οποία έχει κάποιες ωφέλιμες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό-Τι συμβαίνει στην Ευρώπη, γιατί ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» στην Ελλάδα

Δεύτερο απανωτό… σοκ για μεγάλα τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετά τη νομοθέτηση για την ταυτότητα φύλου φέρνει σε λίγες ημέρες στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Οι αντιδράσεις αναμένονται σφοδρές από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, αλλά και από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, καθώς ήδη άρχισαν τα… όργανα, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «η πρώτη επένδυση που προδιαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στην Ελλάδα είναι ο μπάφος».

Ξενοφών Κροκίδης: «Οι απόψεις στην ιατρική κοινότητα διίστανται»

«Η κάνναβη παρότι έχει κατηγορηθεί για εξάρτηση, δε παύει να είναι μία ουσία η οποία έχει κάποιες ωφέλιμες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης της σε κάποιες ειδικές ομάδες ασθενών. Η συζήτηση που ξεκίνησε τώρα είναι αναθέρμανση μίας παλιότερης αναφοράς επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου πριν πολλά χρόνια. Όπως και στην κοινή γνώμη οι απόψεις διίστανται, το ίδιο συμβαίνει και με τις απόψεις στην ιατρική κοινότητα. Υπάρχουν βέβαια οι θιασώτες που προπαγανδίζουν το να υπάρχει μία φιλελευθεροποίηση της χρήσης της κάνναβης όχι μόνο για ιατρικούς σκοπούς αλλά αυτό δεν υιοθετείται στο σύνολο του Ιατρικού Σώματος της Ελλάδας», σχολιάζει μιλώντας στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης.

Οι δηλώσεις Τσιρώνη για τη «γλάστρα στο μπαλκόνι»

Για αποποινικοποίηση της κάνναβης έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στον Realfm 97,8 όπου τόνισε ότι «η ιδιόχρηση θα μπορεί είναι ελεγχόμενη και να έχει πληρώσει κάποιος το παράβολό του για να την κάνει. Να πω ότι να έχει στο μπαλκόνι του ένα φυτό και να πληρώνει 150 ευρώ για αυτό, θα σπάσει τελείως αυτόν τον παράκυκλο». Σχολιάζοντας την τοποθέτηση αυτή ο κ. Κροκίδης επισημαίνει: «Ο ίδιος κατάλαβε ότι αυτό ήταν πολύ απλοϊκό επιχείρημα, εκφράζοντας τους Οικολόγους Πράσινους και ήδη δέχθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχει ενταχθεί και διατελεί κυβερνητικό στέλεχος, κίτρινη κάρτα. Όταν βγαίνουμε για τέτοια θέματα που μπορεί και στην επιστημονική κοινότητα, αλλά κυρίως στο κόσμο να προκαλούν μία διφορούμενη άποψη, πρέπει να υπάρχει μία ολοκληρωμένη άποψη. Αυτή είναι μία μεμονωμένη άποψη πολύ απλοϊκή, ότι θα υπάρχει γλάστρα στο μπαλκόνι και θα πληρώνει ένα παράβολο μόνο».

Οι απόψεις των Ιατρικών Συλλόγων

Την κατηγορηματική του αντίθεση στη νομιμοποίηση της κάνναβης διατύπωσε εδώ και… καιρό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), με ανακοίνωσή του τον Μάιο του 2015. «Η κάνναβη ως ψυχοτρόπος ουσία μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση και ενέχει σοβαρούς κινδύνους ειδικά για τους εφήβους και τα άτομα νεαρής ηλικίας», τονίζοντας ότι «έχει διαπιστωθεί ότι η εύκολη πρόσβαση στις ψυχοτρόπες ουσίες αυξάνει την κατανάλωσή τους. Για τον λόγο αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να τίθεται θέμα νομιμοποίησής της κάνναβης αλλά είμαστε αντίθετοι και σε οποιαδήποτε ενέργεια υποβαθμίζει τις συνέπειες από τη χρήση της και δημιουργεί ένα πλαίσιο κοινωνικής αποδοχής», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η αναγνώριση της ινδικής κάνναβης ως φαρμάκου για μερίδα ασθενών αποτελεί δυνητικά μεγάλο κίνδυνο για τα παιδιά στην εφηβεία. Ως εκ τούτου, πρέπει να προβλεφθούν ασφαλιστικές δικλείδες». Αυτό αναφέρει σε τοποθέτησή του για το θέμα το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Στην ανακοίνωση δε τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. Θα πρέπει να υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ).
  2. Από την ιατρική έρευνα προκύπτει, ότι η κάνναβη δίδεται ως ύστατη λύση και δεν αποτελεί φάρμακο εκλογής για καμία ασθένεια.
  3. Η αθώωση της κάνναβης, η προώθηση της αντίληψης ότι πρόκειται για φάρμακο και όχι ναρκωτικό, έχει ήδη τα πρώτα οδυνηρά για τη νεολαία αποτελέσματα. Το 9,1% των 15χρονων μαθητών έχει κάνει χρήση χασίς και το 22% θεωρεί την κάνναβη ακίνδυνη (έρευνα ΕΠΙΨΥ στη χώρα μας,2015).
  4. Στις χώρες όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση της κάνναβης αυξήθηκε κατά πολύ η χρήση της (Ολλανδία κατά 44%), αλλά και ο αριθμός των εξαρτημένων από όλα τα ναρκωτικά.

Σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΚ συμπληρώνει: «Πάντα πρέπει να προηγείται διάλογος, γιατί για ένα παρεμφερές θέματα που αφορά την αλλαγή φύλλου στα 15 ή 18 χρόνια, είδαμε ότι δεν έγινε ευρύς διάλογος και ήταν το παράπονο που εξέφρασαν και οι επιστημονικές κοινότητες. Σαν Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν υπάρχει κάτι υπόψιν μου ως επίσημη τοποθέτηση τελευταία, υπάρχουν όμως από μεμονωμένες επιστημονικές εταιρίες πράγματι που στηρίζουν με κάποιες προϋποθέσεις την χορήγηση της κάνναβης για συγκεκριμένους ασθενείς και υπό προϋποθέσεις».

Η περίπτωση της Κύπρου

Στις αρχές του έτους το κυπριακό υπουργείο Υγείας προχώρησε στην πρώτη παραγγελία κάνναβης προκειμένου να χορηγηθεί σε ασθενείς που έχουν υποβάλει αίτηση χρήσης και έχουν πάρει τη σχετική άδεια. Ο υπουργός Γιώργος Παμπορίδης τόνισε τότε πως πρόκειται για κατ’ εξαίρεση εισαγωγή ελαίου της κάνναβης (κανναβινέλαιο), το οποίο θα χορηγηθεί μόνο σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ασθένειας, δηλαδή έχουν αποτύχει όλες οι θεραπείες στις οποίες έχουν υποβληθεί και πλέον η κατάστασή τους δεν είναι αναστρέψιμη. Τόνισε, ακόμη, πως η κυβέρνηση προωθεί νόμο για το δικαίωμα χρήσης ιατρικής κάνναβης από ασθενείς που θα λαμβάνουν άδεια.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης

Στον Καναδά, στην Αυστραλία, στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, η χρήση της ιατρικής/φαρμακευτικής κάνναβης είναι νόμιμη, ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι νόμιμη στην Αυστρία, τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Κροατία και τα Σκόπια. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας, όπου ελαιώδη εκχυλίσματα και αποξηραμένα φυτά κάνναβης μπορούν να συνταγογραφούνται, όπως κάθε άλλο φάρμακο και να πωλούνται στα φαρμακεία σε συγκεκριμένους ασθενείς, ενώ το κόστος καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

«Είναι τεκμηριωμένο ότι για κάποιες περιπτώσεις αναγνωρίζονται οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Συνεπώς εμείς γι αυτόν τον πληθυσμό ασθενών θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα ήδη κυκλοφορούντα σκευάσματα τα οποία περιέχουν εκχύλισμα κάνναβης, δραστικές ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη, όπως τα κανναβινοειδή, η κανναβινόλη κ.ά.» δήλωνε στις 25 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας εργασίας που συστάθηκε, το οποίο υιοθετήθηκε από το υπουργείο, είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών. «Το πρώτο στάδιο είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών. Δεν είναι δεσμευτική η γνώμη της. Πλέον έχουμε το θετικό πόρισμα από επιστημονική επιτροπή που συγκρότησε η Πολιτεία και ελπίζουμε ότι θα εξασφαλίσουμε τη θετική γνώμη. Ακόμη όμως και αν η Επιτροπή Ναρκωτικών επιμείνει, εμείς θα προχωρήσουμε στη μετακίνηση της κάνναβης και της ρητίνης της κάνναβης στον πίνακα Β και άρα θα μπορεί να συνταγογραφείται υπό προϋποθέσεις», όπως τονίζει.

Ασθένειες για τις οποίες επιτρέπεται η χρήση κάνναβης

Η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, έμμεσα η ναυτία της χημειοθεραπείας, αλλά και η σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά. είναι περιπτώσεις για τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι η σχέση κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκή. Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, μελλοντικά ίσως οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβοειδών επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της έξαρσης.