Εκλάπησαν τιμαλφή και… χρήματα μέσα από το γραφείο του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου;

Άρθρο-«βόμβα» του Σωτήρη Μ. Τζούμα βάζει «φωτιές» στην Εκκλησία των Φιλίππων και δίνει ενδείξεις για τέλεση ακόμα και... ποινικών αδικημάτων από ιερωμένους!

Αυτό που αδρά και μόνον είχε «ακουστεί» ως ανεπιβεβαίωτη φήμη στην πόλη της Καβάλας τα πρώτα 24ωρα μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κυρού Προκοπίου γράφεται για πρώτη φορά σε Μέσο Ενημέρωσης και μάλιστα από έναν άνθρωπο που γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις «εκ των έσω».

Στο τελευταίο του άρθρο για τον «Εξάψαλμο», ο Σωτήρης Μ. Τζούμας ασχολείται για μια ακόμη φορά με την Εκκλησία των Φιλίππων, αυτήν τη φορά όχι για θέματα της Ιεραρχίας, αλλά για «λαθροχειρίες» που φέρεται να τελέστηκαν μέσα στο ίδιο το προσωπικό γραφείο του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου, για το υπέρογκο κόστος του μνήματος που «στήθηκε» έξω από τον Ιερό Ναό της Μονής του Αποστόλου Σίλα, ενώ ο δημοσιογράφος μεταφέρει και «πληροφορίες» για καβγάδες μεταξύ τοπικών κληρικών εντός της Μητρόπολης που παρολίγο να οδηγήσουν σε… χειροδικία.




Το θέμα είναι ότι εάν αυτά που γράφει ο –πολύ καλά «πληροφορημένος», επαναλαμβάνουμε– αρθρογράφος (επί χρόνια «δεξί χέρι» του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών) έχουν βάση, ίσως με το θέμα δεν θα πρέπει να ασχοληθεί μονάχα ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης κ. Παντελεήμων και, εννοείται, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης κ. Στέφανος, αλλά και η… Εισαγγελία!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου του Σωτήρη Μ. Τζούμα.

Τι συμβαίνει στη Μητρόπολη των Φιλίππων;

«Ενώ είναι νωπό ακόμη το χώμα που σκέπασε τον αείμνηστο και πολυαγαπημένο Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο στην Καβάλα και ο νέος Μητροπολίτης Στέφανος μετρά μέρες, μέχρι να ενθρονιστεί και να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από την ξεχωριστή αυτή έπαλξη της Εκκλησίας μας, άρχισαν να καταφθάνουν κάποιες πληροφορίες για συμπεριφορές και ενέργειες μερικών, που δεν συνάδουν με εκκλησιαστικό οργανισμό και με αυτό που εκπροσωπούν.

Φαίνεται πως κάποιοι άνθρωποι έχουν παρεξηγήσει τους ρόλους τους ως κληρικοί με συγκεκριμένη εντολή έργου  και μέτρησαν το μπόι με λάθος μέτρα και σταθμά.

Οι πληροφορίες και τα κουτσομπολιά που έρχονται από την όμορφη πόλη της Μακεδονίας μάς ανησυχούν.

Κάτι για «διαμελισμό ιματίων» μαθαίνουμε και ότι τα άμφια, τα εγκόλπια και τα λοιπά τιμαλφή του Μακαριστού Ιεράρχη δεν είναι πια στις θέσεις τους, κάτι ότι κανείς δεν γνωρίζει αν βρέθηκαν ή όχι χρήματα μέσα στα προσωπικά χρηματοκιβώτια του αειμνήστου Ιεράρχη (ενώ είναι γνωστή τοις πάσι η νοοτροπία του αειμνήστου Προκοπίου να αποταμιεύει χρήματα εντός της Μητρόπολης για μιά ώρα ανάγκης), κάτι ότι ο πανθομολογούμενα πανέμορφος τάφος του Προκοπίου κόστισε πανάκριβα (αδυνατώ να πιστέψω το ποσό που ακούγεται, ούτε διαμέρισμα να αγόρασαν!)…

Μήπως θα πρέπει κάποιος να ελέγξει τις φήμες αυτές που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα;

Και μάλιστα, όλα αυτά κυκλοφορούν κάτω από μία ατμόσφαιρα τρομοκρατίας και υπεροψίας κάποιων ανθρώπων που θέλουν να λογίζονται κληρικοί και οι οποίοι καθώς φαίνεται  θέλουν να επιβάλλουν τη γραμμή τους και τους όρους τους και να δημιουργήσουν τετελεσμένα, ώστε ερχόμενος ο νέος Ποιμενάρχης να βρεί έτοιμη την κατάσταση και να την θεωρήσει δεδομένη.

Δεν ξέρω τι εξέλιξη θα πάρει αυτό το σκηνικό, αλλά θεωρώ ότι ο Σεβ. Τοποτηρητής  Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων που είναι σοβαρός άνθρωπος –και φέρθηκε με σοβαρότητα μέχρι σήμερα και είναι γνωστό ότι αγαπά και πονά την Καβάλα αφού προέρχεται από τα σπλάχνα της– να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιβάλλει την τάξη, προτού η κατάσταση ξεφύγει εκτός ορίων.

Οι ίδιες πληροφορίες μάς λένε ότι σε μία άτυπη σύναξη των ιερέων, χωρίς την παρουσία του Τοποτηρητή, άναψαν τα αίματα και αντηλλάγησαν κοσμητικά επίθετα και ύβρεις υπερθετικού βαθμού και μάλιστα ένας παλαιός ιερεύς, πιο θερμόαιμος κινήθηκε να μοιράσει μερικές… ξανάστροφες στον αγενή συνομιλητή του, αλλά τον συγκράτησαν οι πλέον ψύχραιμοι.

Ευτυχώς που γίνονται όλα αυτά  τώρα, πριν την ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχη. Να εκτονωθούν τα κακά πνεύματα. Και ο νέος Μητροπολίτης Στέφανος απερίσπαστος, με την βοήθεια του πατρός Παύλου Κίτσου και των άλλων αξίων και ικανών ιερέων, να δημιουργήσει ένα νέο πρόσωπο και μιά νέα νοοτροπία–περισσότερο εκκλησιαστική– στη συμπεριφορά όλων!

Πρώτη δημοσίευση: exapsalmos.gr