Στην «αντεπίθεση» ο Σ. Τζούμας: «Ας σιγήσουν οι κάλαμοι των υποτακτικών της Καβάλας, γιατί θα ’ρθει βροχή και μπόρα»!

Η ανταπάντηση του δημοσιογράφου στη διάψευση της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ, οι... μαύρες σακούλες που βγήκανε από το γραφείο του μακαριστού Μητροπολίτη Προκόπιου και μια «υπόσχεση» για επώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία

Το KAVALA POST, όπως πράττει για οποιοδήποτε θέμα αφορά στην Καβάλα, αναδημοσίευσε το πρωί του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου 2017 το κεντρικό άρθρο του Σωτήρη Μ. Τζούμα στο εκκλησιαστικό portal του «Εξάψαλμου» (διαβάστε το εδώ) στο οποίο διατυπώνονταν σοβαρότατες καταγγελίες για περιστατικά που ακολούθησαν της κοίμησης του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου και τα οποία, κανονικά, θα έπρεπε να προκαλέσουν και την παρέμβαση των Εισαγγελικών Αρχών, αφού δεν πρόκειται για παραβάσεις του εκκλησιαστικού, αλλά του κοινού ποινικού κώδικα!

Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος στο άρθρο του έγραφε για κλοπή (!) τιμαλφών και -ενδεχόμενα- μετρητών από το γραφείο του κοιμηθέντος Μητροπολίτη, για φημολογούμενα υπέρογκο κόστος κατασκευής και διακόσμησης του τάφου του μακαριστού αλλά και για πρόσφατο «ομηρικό» καβγά μεταξύ κληρικών εντός της Μητρόπολης -του Τοποτηρητή Μητροπολίτη Παντελεήμωνα απουσιάζοντα- που παρολίγο να καταλήξει σε… χειροδικία.

Λίγες ώρες μετά, το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης του δημοσιεύματος (διαβάστε την εδώ), χαρακτηρίζοντάς το «ανυπόστατο» και καλώντας όποιον έχει έννομο συμφέρον «να απευθυνθεί κατά νόμον για να λάβει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει».

Λίγο πριν, ο Σωτήρης Μ. Τζούμας δημοσίευσε νέο του άρθρο και πάλι στον «Εξάψαλμο» απαντώντας στη Μητρόπολη αλλά και στους «κάλαμους των υποτακτικών της Καβάλας» που έσπευσαν μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο της Καβάλας να… υπερασπιστούν τους αυτουργούς των πράξεων που περιέγραψε στο πρώτο του ρεπορτάζ.

Ο κ. Τζούμας απευθύνει τρία συγκεκριμένα ερωτήματα προς την Ιερά Μητρόπολη των Φιλίππων και σημειώνει πως εάν δεν πάρει απάντηση, θα αναγκαστεί να καταθέσει επώνυμη καταγγελία προς την Εισαγγελία της Καβάλας!

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο του Σωτήρη Μ. Τζούμα.

«Στη μεγάλη και παλιά ενασχόλησή μου με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, πολύ συχνά ήλθα αντιμέτωπος με οσφυοκάμπτες, δειλούς και ανάξιους ρασοφόρους αλλά και με επικίνδυνους κληρικούς, οι οποίοι μπροστά στο συμφέρον τους δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν φερέφωνα για να προστατεύσουν τις ατασθαλίες που διέπραξαν.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αισχρής συμπεριφοράς από ευργετηθέντες αναξίους, βρίσκομαι τώρα ασχολούμενος με τα συμβαίνοντα στην Ι. Μητρόπολη Φιλίππων.

Απ’ ό,τι φαίνεται το απόστημα που έχει δημιουργηθεί είναι μεγάλο και καλά θα κάνει ο νέος Μητροπολίτης Στέφανος να μη διστάσει να μπήξει το μαχαίρι βαθιά στο μεδούλι και να το φτάσει ως το κόκκαλο! Αν δεν το κάνει από την αρχή μετά θα είναι πολύ αργά!

Και ενώ δεν είχα διάθεση να ασχοληθώ, προκλήθηκα από μία υποβολιμαία απάντηση η οποία στην προσπάθειά της να βγάλει αθώες περιστερές τους αυτουργούς των ιερόσυλων αυτών πράξεων, ρίχνει λάσπη σε άλλους! Παλιά γνωστή τακτική. Τους έχουν πάρει πλέον είδηση οι πάντες στην Καβάλα.

Σε δημιουργήματα νοσηρής φαντασίας αποδίδουν οι… υποτακτικοί κάλαμοι των αυτουργών, αυτά που γράψαμε για τις φήμες που κυκλοφορούν μεταξύ του κλήρου και του λαού, ότι έγιναν τέρατα και σημεία αμέσως μετά την κοίμηση του Προκοπίου, στα προσωπικά του είδη. Ένα είδος πλιάτσικου. Μέχρι για μαύρες σακκούλες σκουπιδιών κάνουν λόγο οι περίοικοι του Μητροπολιτικού οίκου, οι οποίοι έμειναν άφωνοι από το… «εύρος σκουπιδιών που είχε ο Προκόπιος στο κατάλυμά του».

Και το χυδαίο της γραφής των υποτακτικών έγκειται στην αισχρή διαπίστωσή τους ότι αποδίδουν την πρόθεσή μας να αποκαλύψουμε τα κακώς κείμενα, στην υστερόβουλη δήθεν, πρόθεσή μας να βάλουμε πόδι στην διοίκηση της Μητρόπολης και να επιβάλλουμε τη δική μας γραμμή! Από εκείνους είναι ο Στέφανος που περιμένει να του πούν τι θα κάνει. Ας μη βιάζονται και θα καταλάβουν πολύ σύντομα.

Όμως, οι πέτρες γνωρίζουν πως παρά τον σύνδεσμό μου με τον Μακαριστό Προκόπιο, μόνο δυό φορές είχα πάει στην Καβάλα και μάλιστα κατά τα πρώτα έτη της ποιμαντορίας του, αν διατηρούσαμε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και αλληλογραφούσαμε. Επομένως δεν ζήτησα τότε ρόλο που ήμουν νεώτερος και θα ζητήσω τώρα;

Δεν έχω λόγους να μετατρέψω σε λαϊκό ανάγνωσμα την αχαριστία ορισμένων.

Θα θέσω, ωστόσο,μερικά ερωτήματα και περιμένω να απαντηθούν με επίσημη απάντηση εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης.

Αν πληροφορηθώ ότι εξακολουθούν να ισχύουν και να αιωρούνται ως αναπάντητα τα ερωτήματα αυτά , τότε θα προσφύγω στην Δικαιοσύνη με επώνυμη καταγγελία μου προς τον κ. Εισαγγελέα Καβάλας, από τον οποίο θα ζητώ να τα ερευνήσει σε βάθος. Συγκεκριμένα:

  1. Να μας απαντήσουν πού ευρίσκονται οι Αρχιερατικές στολές (πλήρεις και τακίμια-ωμόφορα και πετραχήλια), οι Μίτρες, τα Ιερά Εγκόλπια, οι Σταυροί, οι Πατερίτσες και τα μπαστούνια του αειμνήστου Προκοπίου. Και να μας πούν τον ακριβή αριθμό που έχουν από κάθε αρχιερατικό είδος. Ποιος τα πήρε από εκεί που τα είχε ο Προκόπιος και γιατί;
  2. Βρέθηκαν χρήματα μέσα στο προσωπικό χρηματοκιβώτιό του; Και αν ναι, πόσα ευρέθησαν και ποιος τα έχει;
  3. Πόσα ακριβώς στοίχισε ο Τάφος του αειμνήστου Ιεράρχου; Λεπτομερής απολογισμός.Ακριβές ποσόν για κάθε τι που στόλισε την τελευταία κατοικία του μεγάλου Ιεράρχη (Μάρμαρα, χαράξεις κλπ).

Ας απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά και θα δούμε τις επόμενες κινήσεις μας!

Τέλος, θεωρώ αισχρή και άνανδρη την ανάμιξη του Αρχιμ. Παύλου Κίτσου στην δική μας πρωτοβουλία να αποκαλύψουμε τα… σκουπίδια που ευρίσκονται κάτω από το χαλί.

Τον εκκλησιαστικό αυτό άνδρα, τον γνώριζα εξ ακοής από τον αείμνηστο Προκόπιο και τον συνάντησα προσωπικά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του.
Στα ρεπορτάζ που κατέγραφα τις εξελίξεις προεκλογικά, δεν τον αδίκησα ποτέ!

Και με αναπαύει η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε σε δικό του άνθρωπο ότι «αισθάνομαι ότι αυτός ο άνθρωπος αδικήθηκε»! Μεγάλη ομολογία που βγαίνει από το στόμα του Πρωθιεράρχη της Εκκλησίας μας!

Ο νέος Μητροπολίτης Στέφανος, Ιεράρχης με γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και μεγάλη παιδεία είμαστε βέβαιοι ότι θα ζυγίσει σωστά τα γεγονότα και με τον τρόπο του θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που δημιούργησε η κόπρος εκ των στάβλων του Αυγείου.

Ας σιγήσουν, λοιπόν, οι κάλαμοι των υποτακτικών…».

Πρώτη δημοσίευση: exapsalmos.gr