Στις 13:00 μετά το μεσημέρι της Κυριακής 29 Οκτωβρίου 2017, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για τον Νικόλαο Β. Ρουδομέτωφ ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή εντελώς ξαφνικά –και δίχως να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας– το βράδυ της Παρασκευής 27 Οκτωβρίου 2017 (διαβάστε σχετικά εδώ).
Η σορός του βρίσκονταν στον ναό μία ώρα πριν την κηδεία με λίγους φίλους και γείτονες να προσέρχονται για να τον «αποχαιρετίσουν» λίγο πριν ξεκινήσει για το τελευταίο του μεγάλο «ταξίδι». Δυστυχώς, ο αριθμός των Καβαλιωτών που βρέθηκαν στην εκκλησία για να τιμήσουν έναν σπουδαίο Καβαλιώτη ευπατρίδη δεν ήταν ανάλογος της προσφοράς και του μεγέθους του.
Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος, ο πρ. υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, οι πρ. βουλευτές Ηλίας Παπαδόπουλος και Ηλίας Ιωαννίδης, ο τ. πρόεδρος της ΔΝΑ Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Κώστας Τάτσης, ο πρ. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας Αλέξης Γούλας, ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Δυτικής Καβάλας Βασίλης Μακρής, ο πρ. πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας Κυριάκος Λυκουρίνος, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας Κίμων Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Στράτος Μαρουλάς, ο συγγραφέας Διαμαντής Αξιώτης, ο συγγραφέας-ιστορικός ερευνητής Ζήσης Α. Βαπορίδης και ο ιστορικός Κομνηνός Απότας.
Με το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, για τον εκλιπόντα πρώτος μίλησε ο ιστορικός και πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Κωνσταντίνος Χιόνης. Αποχαιρετώντας «έναν καλό φίλο και συνεργάτη», όπως είπε, ο κ. Χιόνης αναφέρθηκε εν συντομία στο σπουδαίο έργο που ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ αφήνει πίσω του ως παρακαταθήκη με «αιχμή» το πλούσιο ερευνητικό αλλά και εκδοτικό έργο του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, κάνοντας και ιδιαίτερη μνεία στην αγαστή συνεργασία που είχε με τη Θασιακή Ένωση Καβάλας.
«Επέλεξες να φύγεις τη στιγμή που η πόλη ετοιμάζονταν να σε τιμήσει για την προσφορά σου», είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Χιόνης, αναφερόμενος στο Συνέδριο Ιστορίας που διοργανώνει τον ερχόμενο Νοέμβριο ο δήμος Καβάλας και στο οποίο επρόκειτο να αποδοθούν τιμές στον κ. Ρουδομέτωφ. Μάλιστα, σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες ο εκλιπών έβαζε τις τελευταίες πινελιές σε μια εισήγηση που ετοίμαζε ειδικά για το Συνέδριο και την οποία, δυστυχώς, «δεν πρόλαβε να διαβάσει ποτέ».
Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου της Καβάλας
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας εξέφρασε την ευχή-πρόταση να δοθεί το όνομα «Νικόλαος Β. Ρουδομέτωφ» σε κάποιον δρόμο της Καβάλας ως ελάχιστη τιμή και αναγνώριση στο μεγάλο έργο που αφήνει πίσω του.
Ως εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, ως επί χρόνια συνεργάτης αλλά και φίλος μίλησε για τον Νικόλαο Ρουδομέτωφ και ο Δρ. Λάζαρος Βασιλειάδης ο οποίος «στάθηκε» στην ιδιότητα του εκλιπόντος ως ενεργού πολίτη της Καβάλας που ήταν πάντα στην «κεφαλή» κινημάτων πολιτών ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των Καβαλιωτών.
Ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα στενή σχέση που είχε ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ με τη νεολαία, τα κινήματα αμφισβήτησης και της αυτόνομης δράσης -παρά το ηλικιακό χάσμα που τους χώριζε- γεγονός που αποδείκνυε τη «ζωντάνια» του χαρακτήρα του και έναν «άνθρωπο της εποχής του».
Να δώσει ο δήμος μια «στέγη» στο Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας
Τέλος, ο κ. Βασιλειάδης ζήτησε από τον δήμο Καβάλας να προβεί σε όλες τις ενέργειες που χρειάζεται έτσι ώστε επιτέλους να στεγαστεί το πλούσιο αρχείο του ΙΛΑΚ σε έναν κατάλληλο χώρο -«κάτι που αργεί εκκωφαντικά να έρθει», όπως χαρακτηριστικά είπε- ως παρακαταθήκη για τις γενιές που έρχονται, έτσι ώστε να μπορεί και ο εκλιπών «από εκεί επάνω να καμαρώνει για την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του».
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του αποχαιρετισμού του Λάζαρου Βασιλειάδη στον Νίκο Ρουδομέτωφ εδώ.