Κοινωνικό Παντοπωλείο Καβάλας: Αναλυτικά οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι

Από 1 έως 14 Νοεμβρίου 2017 οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους-Τα Χριστούγεννα η πρώτη διανομή τροφίμων-Ποια τα νέα κριτήρια που αφήνουν εκτός όσους παίρνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης κι αν μπορούν να αλλάξουν

Τον Δεκέμβρη του 2017 προβλέπεται να γίνει η πρώτη διανομή τροφίμων με τους νέους επικαιροποιμένους πίνακες δικαιούχων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η αρμόδια αντιδήμαρχος του δήμου Καβάλας Μαρία Φραντζεσκάκη, πληροφορώντας ότι οι αιτήσεις για όσους θέλουν να ενταχθούν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα γίνονται από 1 έως 14 Νοεμβρίου 2017, ενώ θα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και τα οποία εναρμονίζονται με τα κριτήρια όσων λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Η κ. Φραντζεσκάκη εξήγησε πως το πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ έληξε τον Φεβρουάριο του 2017 και άρα θα έπρεπε ο δήμος να κάνει την διανομή τροφίμων με τις υπάρχουσες λίστες, ωστόσο έπρεπε και νομικά να υπάρξει κάλυψη και για αυτό έπρεπε να ξαναεπικαιροποιηθούν. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επικυρώθηκε ο νέος Κανονισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου όπου τέθηκαν νέα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με την ίδια, η διανομή θα γίνει με τις νέες λίστες δικαιούχων που θα προκύψουν από την διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών από την 1η έως και τις 14 Νοεμβρίου 2017, ενώ οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο γραφείο του πρώην ΤΕΒΑ, στον αύλιο χώρο του δημαρχείου ΚαβάλαςΤο Κοινωνικό Παντοπωλείο θα διαχειρίζεται μία διαπαραταξιακή επιτροπή με πρόεδρο την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και αντικαταστάτη της την κ. Φρατζεσκάκη.

Γιατί τέθηκαν νέα εισοδηματικά κριτήρια

Εξηγώντας γιατί τέθηκαν νέα χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «είναι τα όρια σύμφωνα με το ΦΕΚ του 2017 που ισχύουν για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, πήραμε αυτά ως όρια για να ξεκινήσει ο κόσμος να ενταχθεί και μάλιστα δε θα είναι δικαιούχοι-καθώς το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι συμπληρωματικό του ΤΕΒΑ-όσοι λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης αλλά ο δήμος καλύπτει όσους δεν το δικαιούνται και θα μπορούν να ενταχθούν. Σκοπός του Δήμου είναι κανένας άνθρωπος που βρίσκεται σε ανάγκη να μην είναι εκτός του Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Συμπλήρωσε πως υπάρχουν και άλλες δικλίδες ασφαλείας που προβλέπουν πως μπορούν να ενταχθούν και κάποιοι που τους λείπουν κάποια κριτήρια όπως π.χ. ένας επαγγελματίας που χρωστάει ή κλείνει το κατάστημά του και βρίσκεται σε ανάγκη. «Σε αυτές τις περιπτώσεις μετά από σχετική έρευνα αυτός ο δικαιούχος δε θα μείνει εκτός» σημείωσε. Τα κριτήρια, άλλωστε, βάση του άρθρου 4, μπορούν μετά από εισήγηση της διαχειριστικής επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο, δύναται να αλλάξουν. Από την άλλη πλευρά ο δήμος Καβάλας θέλει να αποφύγει φαινόμενα κατάχρησης όπως δικαιούχοι που παρουσιάζουν εισοδήματα 2-3.000 ευρώ αλλά που έχει άλλα κρυφά εισοδήματα είτε από επιχειρήσεις είτε από άλλες πηγές. Η επιτροπή υπολογίζει ότι μέσα στον Δεκέμβριο του 2017 , λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα γίνει η πρώτη διανομή τροφίμων από τον χώρο στον οποίο στεγάζονταν το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο στη Δημοτική Αγορά.

Κάθε πότε θα γίνονται οι διανομές τροφίμων

Η κ. Φραντζεσκάκη τόνισε ότι ο χρόνος διανομής εξαρτάται από τους προμηθευτές και αν μπορούν να παρέχουν επάρκεια στα είδη που τους ζητούνται. Σε περίπτωση πάντως που δεν γίνεται η διανομή ανά μήνα θα γίνεται ανά δύο μήνες και συμπλήρωσε πως από τα κονδύλια του δήμου προβλέπονται 160.000 ευρώ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο συν τις δωρεές και τις χορηγίες που θα προκύψουν.

Όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων είπε πως πέρσι υπήρχαν 200 δικαιούχοι στην Καβάλα και άλλοι 150 στις Κρηνίδες, συνολικά δηλαδή 350 άτομα.

Η απάντηση στις καταγγελίες για το κρέας

Απαντώντας σε καταγγελίες οι οποίες έγιναν στα τέλη Σεπτέμβρη του 2017 για κρέατα που μοιράστηκαν από προμηθευτή της Άρτας και αφορούσαν νωπά κρέατα από την Πολωνία η κ. Φραντζεσκάκη εξήγησε πως αυτά ήταν από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και το πρόγραμμα όσων λάμβαναν Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, ενώ συμπλήρωσε πως για τους προμηθευτές του δήμου γίνονται ηλεκτρονικοί διεθνείς διαγωνισμοί που μπορεί όντως κάποιος επαγγελματίας και από την Άρτα ή οπουδήποτε αλλού δίνοντας καλύτερη τιμή να κερδίσει τον διαγωνισμό και δεν σχετίζεται με το αν ο προμηθευτής είναι Καβαλιώτης ή από άλλη πόλη της χώρας. Όσο για τις ημερομηνίες παραγωγής και κατανάλωσης των εν λόγω κρεάτων από Πολωνία είπε πως επρόκειτο για νωπό κρέας και άρα δεν μπορούσε να καταψυχθεί και πως τέτοιο νωπό κρέας θα μοιραστεί και τα Χριστούγεννα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Δικαιούχοι

  1. Δυνητικοί δικαιούχοι του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι:

α) Έλληνες καθώς και υπήκοοι κρατών μελών της Ε.Ε. που είναι ταυτόχρονα και μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Καβάλας .

β) Νόμιμα διαμένοντες στην ημεδαπή πολίτες 3ων χωρών που αποδεδειγμένα κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Καβάλας, διαθέτουν άδεια παραμονής και θεωρημένο διαβατήριο, εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των επόμενων παραγράφων.

  1. Βασικό κριτήριο για την ένταξη, μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών από τις κατηγορίες της προηγούμενης παραγράφου,   στους  δικαιούχους των παροχών του   Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η διαπίστωση τής σύμφωνα με το νόμο «απορίας», η οποία αποδεικνύεται από το εισόδημα, σε συνδυασμό με την εξέταση  και  άλλων  κοινωνικών  κριτηρίων,  όπως  η  ανεργία,  η  οικογενειακή  κατάσταση,  η ασθένεια, η αναπηρία, οι συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που οι αιτούντες αντιμετωπίζουν.
  2. Τα δικαιολογητικά που εξετάζονται για την ένταξη στο πρόγραμμα του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι:

Υποχρεωτικά δικαιολογητικά για όλους τους υποψηφίους δυνητικούς δικαιούχους

  • Αίτηση του ενδιαφερομένου, που χορηγείται από το εν λόγω γραφείο ή/ και υπάρχει διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο ή αντίγραφα λογαριασμών επιχείρησης παροχής ρεύματος ή της ΔΕΥΑΚ, από τους οποίους πιστοποιείται η διεύθυνση και η μονιμότητα της κατοικίας
  • Αντίγραφο της τελευταίας  δήλωσης  φορολογίας  εισοδήματος  και του  εκκαθα- ριστικού σημειώματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) . Επίσης, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, είναι δυνατό να ζητούνται τα σχετικά στοιχεία των συνοικούντων σε περίπτωση που φιλοξενούνται από τον υποψήφιο δικαιούχο
  • Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9)

Δικαιολογητικά, κατά περίπτωση, ανάλογα με την κατάσταση του υποψηφίου-δυνητικού δικαιούχου

  • Κάρτα ανεργίας σε ισχύ, εφόσον πρόκειται για άνεργο
  • Επίσημη Ιατρική Γνωμάτευση, εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας. Γνωμάτευση Πρωτοβάθμιας Επιτροπής περί ποσοστού αναπηρίας ή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), εφόσον πρόκειται για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
  • Μισθωτήριο συμβόλαιο, στην περίπτωση που μισθώνει κατοικία
  • Πιστοποιητικό πολυτεκνίας
  • Σε περίπτωση που το μοναχικό ή απομονωμένο άτομο ή οποιοδήποτε μέλος της αιτούσης οικογένειας λαμβάνει οποιοδήποτε   βοήθημα   ή/και   σύνταξη   ή/και   άλλη   κρατική   παροχή, να προσκομισθεί  σχετική   βεβαίωση   λήψης
  • Οιοδήποτε  άλλο δικαιολογητικό κριθεί απαραίτητο, θα ζητηθεί κατά περίπτωση

Αυτονόητο είναι πως τα στοιχεία των αιτούντων αλλά και των τελικών δικαιούχων είναι απόρρητα, διέπονται από τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τα διαχειρίζονται μόνο οι  εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι του αρμοδίων υπηρεσιών Δήμου.  Πρόσβαση  στα  στοιχεία  αυτά μπορούν να έχουν και τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, δεσμευόμενα για την τήρηση του απορρήτου .

Εισοδηματικά κριτήρια

Αναλυτικά τα όρια εισοδήματος διαμορφώνονται ως εξής:

Οικογενειακή κατάσταση Ετήσιο Εισόδημα
 Μεμονωμένο άτομο  2.400 €
Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 εξαρτώμενο μέλος  3.600 €
 Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη  4.200 €
 Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη  4.800 €
 Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη  5.400 €
 Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη  6.000 €

Δικαιούχοι που μετέχουν ως ωφελούμενοι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) μέσω Κ.Ε.Α., δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα δικαιούχοι και λήπτες των αγαθών και παροχών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Διαθέσιμες αιτήσεις και πληροφορίες για τα δικαιολογητικά μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν από τον αύλιο χώρο του Δημαρχείου (γραφείο πρώην ΤΕΒΑ) από το Κοινωνικό Παντοπωλείο στις Κρηνίδες (πρώην Δημαρχείο Δήμου Φιλίππων), την ιστοσελίδα εδώ (δημοσιεύσεις) και στη σελίδα στο Facebook εδώ.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι για τυχόν διευκρινήσεις μπορούν να επικοινωνούν  τηλεφωνικά με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου στο τηλέφωνο 2510 291 350.

Κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών από την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 έως και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 (τις εργάσιμες ημέρες) και ώρες 09:00-14:00

  • στο γραφείο πρώην ΤΕΒΑ στον αύλιο χώρο του Δημαρχείου, για τη Δημοτική Ενότητα Καβάλας
  • στο Κοινωνικό Παντοπωλείο στις Κρηνίδες (πρώην Δημαρχείο Δήμου Φιλίππων), για τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων