Πήρε τα βουνά των… Σκοπίων ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας [φωτογραφίες]

Πέντε μέλη του Συλλόγου ανέβηκαν στην κορυφή Pelisteri στα 2.600 μέτρα κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, φτάνοντας σε μια από τις ομορφότερες λίμνες που μπορεί να βρει κανείς σε βουνό

Μια από τις πλέον περιπετειώδεις αναβάσεις αποδείχτηκε αυτή που πραγματοποίησαν 5 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας και στόχο είχε την κορυφή Πέλιστερ των Σκοπίων. Η κορυφή βρίσκεται κοντά στην πόλη Μπίτολα και ήταν προγραμματισμένη από το σύλλογο για το τριήμερο 27-29 Οκτωβρίου 2017.

Καθώς το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, που το πρόγραμμα προέβλεπε την πρώτη από τις 2 αναβάσεις του τριημέρου, ο καιρός ήταν απαγορευτικός, η ομάδα αποφάσισε για την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 να επιχειρήσει τις αναβάσεις και των 2 ημερών. Έτσι, με ηλιοφάνεια αρχικά, ξεκίνησε μια πορεία από το χωριό Nizepole η οποία έφτασε τις 3 ώρες σε μια από τις ομορφότερες λίμνες που μπορεί να βρει κανείς σε βουνό, την Pelisteri Oci (μάτι του περιστεριού), σε υψόμετρο 2.400 μέτρα. Από εκεί χρειάστηκαν άλλες 3 ώρες μιας μακρινής πορείας που οδηγούσε στην ψηλότερη κορυφή, την Pelisteri (Περιστέρι), στα 2.600 μέτρα.

Εκεί ο καιρός που επιδεινωνόταν συνεχώς ξέσπασε τελικά με άγριες διαθέσεις κι εκδηλώθηκε με πρωτοφανούς σφοδρότητας ανέμους, που σήκωναν το χιόνι από το έδαφος, περιορίζοντας πολλές φορές την ορατότητα. Με τις συγκεκριμένες συνθήκες η κατάβαση αποδείχτηκε πολύ δυσκολότερη της ανάβασης, αναγκάζοντας πολλές φορές τους ορειβάτες να βαδίζουν αλληλοϋποστηριζόμενοι, αφού εξαιτίας των ανέμων πολλές φορές έχαναν την ισορροπία τους με κίνδυνο πτώσης.

Η συνολική πορεία διήρκησε περίπου 12 ώρες και το τελευταίο τμήμα της έγινε με τη βοήθεια φακών, αφού είχε ήδη πέσει το σκοτάδι, ενώ οι ισχυροί άνεμοι τη συνόδευσαν μέχρι το τέλος της.

Η περιπέτεια δεν εμπόδισε την ομάδα να εκτιμήσει την ομορφιά της περιοχής κι έτσι στο μελλοντικό πρόγραμμα του Συλλόγου θα «επανέλθει» η συγκεκριμένη ανάβαση, με καλύτερες  πλέον συνθήκες, ώστε να μπορέσουν να την ακολουθήσουν περισσότερα άτομα.