Κέντρο Υγείας Πρίνου: Η έλλειψη δρομολογίων στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας μπορεί να αποβεί θανάσιμη

Διακοπή δρομολογίων σημαίνει διακοπή της απευθείας διακομιδής από τον Πρίνο στο λιμάνι της Καβάλας και στο Νοσοκομείο-Διαβάστε την ανακοίνωση αγωνίας του Κ.Υ. Πρίνου και την έκκληση προς τους αρμόδιους να λύσουν το πρόβλημα

Την αγωνία του εκφράζει το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πρίνου για την κλειστή ναυτιλιακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας, θεωρώντας ότι κυριολεκτικά βλάπτει σοβαρά την Υγεία.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το Κέντρο Υγείας Πρίνου επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επανέλθει η εν λόγω ακτοπλοϊκή σύνδεση, με κυριότερο λόγο τη δυνατότητα απευθείας διακομιδής από τον Πρίνο στο λιμάνι της Καβάλας και συνεπώς στο Νοσοκομείο, κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη στο χρόνο διακομιδής και επομένως στην έκβαση των περιστατικών, απαιτεί ελάχιστη κίνηση ασθενοφόρων και ελαττώνει την απασχόληση υγειονομικού προσωπικού, καθώς και το δημοσιονομικό κόστος.

Παράλληλα, απευθύνεται έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να επιλύσουν άμεσα το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης δρομολογίων, πριν οι συνέπειες περάσουν από τη θεωρία στην… πράξη.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Πρίνου

Η παντελής έλλειψη δρομολογίου στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας δημιουργεί στους Θάσιους αίσθημα αποκλεισμού (κυρίως δυσχεραίνει στη Β.Δ. και Ν. πλευρά του νησιού) και δυσχεραίνει τη μετάβασή τους στην πρωτεύουσα του νομού. Η οικονομική και χρονική επιβάρυνσή τους είναι μεγάλη και καθιστά προβληματική την εξυπηρέτησή τους στο Νοσοκομείο ή άλλες υγειονομικές μονάδες, σε δημόσιες υπηρεσίες και στην αγορά της Καβάλας.

Οι συνέπειες είναι επίσης ιδιαίτερα βλαπτικές στη λειτουργία του Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ, του ΕΚΑΒ Καβάλας, του Κ.Υ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ και εν τέλει στην Υγεία του πληθυσμού της Θάσου.

Η ύπαρξη πολλών δρομολογίων στη γραμμή κατά τη θερινή περίοδο βοήθησε σημαντικότατα στην αντιμετώπιση και διακομιδή των πολλών έκτακτων ή επειγόντων περιστατικών που προέκυψαν λόγω της εκρηκτικής τουριστικής κίνησης. Η δυνατότητα απευθείας διακομιδής από τον Πρίνο στο λιμάνι της Καβάλας έχει πολλαπλά οφέλη στο χρόνο διακομιδής και επομένως στην έκβαση των περιστατικών, απαιτεί ελάχιστη κίνηση ασθενοφόρων, ελαττώνει την απασχόληση υγειονομικού προσωπικού και το δημοσιονομικό κόστος.

Η διακομιδή μέσω Κεραμωτής απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο, την ταυτόχρονη κίνηση δύο (2) ασθενοφόρων με τέσσερις (4) διασώστες και την αντικατάσταση του γιατρού του Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ με γιατρό Κ.Υ. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ. Η αποδυνάμωση των δύο Κ.Υ. αλλά κυρίως του ΕΚΑΒ Καβάλας επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη ολόκληρου του νομού.

Οι μεταφορές υγειονομικών υλικών και εφοδίων, δείγματα αίματος για ειδικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, φιάλες οξυγόνου κ.λπ. γίνονται μέσω της γραμμής αυτής και είναι απολύτως αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία του Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ.

Τέλος, τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται ήδη για τα εξιτήρια του Νοσοκομείου προς τη Θάσο που ενόψει και της επαπειλούμενης αποχής του σωματείου εργαζομένων του ΕΚΑΒ από «δευτερογενείς» μεταφορές μπορεί να καταστεί αδύνατη η εκτέλεσή τους από δημόσιο φορέα.

Το πρόβλημα είναι οξύτατο με πολλαπλές επικίνδυνες συνέπειες και απαιτείται να επιλυθεί άμεσα από τους αρμόδιους και θεσμικούς παράγοντες.