Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης «ξανατυπώνει» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη την Ιστορία της Καβάλας

Το βιβλίο του συνταξιούχου τυπογράφου με τίτλο «Βιωματικό 1935-1985» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 στις 19:30 από τον Κομνηνό Απότα και τον Νίκο Καραγιαννακίδη

Ο δήμος Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» παρουσιάζουν το βιβλίο του συνταξιούχου τυπογράφου Παναγιώτη Αναστασιάδη με τίτλο «Βιωματικό 1935-1985».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας (4ος όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ιστορικός-Ερευνητής Κομνηνός Απότας και ο Ιστορικός Νίκος Καραγιαννακίδης.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το βιβλίο

Πρόκειται για μία βιωματική αφήγηση 192 σελίδων. Ένα μάθημα τοπικής ιστορίας από σπουδαία  γεγονότα όπως τα έζησε ο ίδιος ο συγγραφέας στα πρώτα πενήντα χρόνια της ζωής του.

Ο κ. Αναστασιάδης είναι τακτικός μελετητής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» εδώ και πολλά χρόνια και είναι γνωστή η ενασχόλησή του με έρευνες που αφορούν την πόλη της Καβάλας, τα πρόσωπα και τα γεγονότα.

Γεννήθηκε στην πόλη της Καβάλας το 1931 όπου και ζει μόνιμα.

Η οικογένειά του προσφυγική με καταγωγή από την Ανατολική Ρωμυλία, εγκαταστάθηκε στην Καβάλα τις πρώτες μέρες μετά την απελευθέρωσή της, τον Ιούνιο του 1913.

Έζησε τη φρίκη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου και της Βουλγαρικής κατοχής ως μαθητής Δημοτικού Σχολείου.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης από τη Βουλγαρική κατοχή φοίτησε μέχρι και την Γ΄ τάξη του εξατάξιου Γυμνασίου.

Το 1947 εγγράφεται  στην νεοϊδρυθείσα Σχολή Μηχανικών ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ από όπου και αποφοίτησε το 1950 ασκώντας την πρακτική του εκπαίδευση, σε διάφορα μηχανουργεία και συνεργεία της πόλης.

Το 1952, με την πρώτη έκδοση της καθημερινής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ, προσλήφθηκε και εργάσθηκε ως χειριστής του εκτυπωτικού μηχανήματος (Πιεστής).

Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία το 1955 επανήλθε στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ ως μόνιμο πλέον τεχνικό στέλεχος.

Ως συνδικαλιστής εκλέχθηκε στη διοίκηση του σωματείου εργατών τύπου.

Παράλληλα, από το 1981 εργάσθηκε στην νεοεκδοθείσα εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ.

Το 1983 διακόπτει τη συνεργασία του με την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ αναλαμβάνοντας την τεχνική ευθύνη του μηχανισμού στην καθημερινή εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ μέχρι και την συνταξιοδότησή  του.

Το 2012 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ».

Πρόκειται για ένα λεύκωμα, αφιερωμένο στους Καβαλιώτες τεχνικούς του τύπου της περιόδου 1945-1995.

Ως συνταξιούχος πλέον σήμερα, μοιράζεται με τους Καβαλιώτες το νέο του βιβλίο το οποίο είναι ένα σημαντικό εγχειρίδιο γνώσης της τοπικής ιστορίας για όσους έχουν την τύχη να ανατρέξουν στις σελίδες του.

Η συμβίωση με τους Βούλγαρους, η εργασία, η κοινωνική και οικονομική ζωή είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των Βιωματικών ιστοριών του κυρίου Παναγιώτη Αναστασιάδη.