Να συζητηθεί ως κατεπείγον στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Δεξαμενή ζητά ο Χρήστος Ποτόλιας

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επανέρχεται για να στηρίξει το αίτημα των γονέων και των διδασκόντων να μην τοποθετηθεί η κεραία στην εγκαταλελειμμένη οικοδομή της Αιμιλιανού

Ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017 του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (διαβάστε την ημερήσια διάταξη εδώ), ο Χρήστος Ποτόλιας ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Σώματος Γιώργο Γραμμένο να εισαχθεί το θέμα εκ νέου ως τακτικό και, αν δεν υπάρχει χρόνος, να εισαχθεί και να ληφθεί απόφαση επ’ αυτού ως έκτακτου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Γονέων Καβάλας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων έντεκα (11) σχολείων της Καβάλας είχαν ζητήσει από τους φορείς του δήμου Καβάλας με κοινό ψήφισμά τους (διαβάστε το εδώ) να μην τοποθετηθεί κεραία εταιρίας κινητής τηλεφωνίας σε ακατοίκητη οικοδομή στη συνοικία της Δεξαμενής, «κάτω» από τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων και για τον λόγο αυτό είχαν πραγματοποιήσει και παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας της 12ης Οκτωβρίου 2017 (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ), χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν ξέχασε το ζήτημα και ζητάει εκ νέου από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, αποστέλλοντας μάλιστα και δική του εισήγηση με το αίτημα να υιοθετηθεί από το Σώμα.

Ο κ. Ποτόλιας ζητά από τον κ. Γραμμένο, αν το θέμα δεν τεθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017, να τεθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα του Νόμου 3852 Άρθρο 67 §7 (Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται […] ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης). Το κατεπείγον του θέματος, όπως σημειώνει, προκύπτει από το γεγονός ότι το ζήτημα της κεραίας αφορά στην υγεία παιδιών και όχι μόνο.

Η εισήγηση Ποτόλια

«Γονείς και εκπαιδευτικοί των Σχολείων: 25ο Δημοτικό Σχολείο, 25ο Νηπιαγωγείο, 13ο Δημοτικό Σχολείο/Νηπιαγωγείο, 3ο Γυμνάσιο, 6ο Λύκειο & Μουσικό Σχολείο, 12ο Δημοτικό Σχολείο, κατοίκων της περιοχής, καθώς και της Ένωσης Γονέων Ν. Καβάλας, της Ομοσπονδίας Γονέων ΠΑΜΘ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Καβάλας, διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε ακατοίκητη οικοδομή επί της οδού Αιμιλιανού 14 και Κωνσταντινουπόλεως, εντός πυκνοδομημένης περιοχής, καθότι αυτή βρίσκεται δίπλα στα προαναφερόμενα Σχολεία.

Η κινητοποίηση Γονέων, Εκπαιδευτικών, Μαθητών, φορέων και κατοίκων, για  ένα θέμα που σχετίζεται με την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, είναι μια δράση που απαιτεί σταθερότητα, υπομονή και επιμονή και είναι ο μόνος τρόπος για να απομακρυνθεί η συγκεκριμένη κεραία.

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, οι οποίοι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό τοποθετούν κεραίες όπου τους βολεύει, εκθέτοντας τους κατοίκους σε υπέρμετρη ακτινοβολία.

Ο ανταγωνισμός των ομίλων οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας, μέσα από την κάλυψη πολλών περιοχών πολλαπλών ανταγωνιστικών δικτύων, με πολλαπλές κεραίες από διαφορετικές εταιρείες που οδηγούν σε υπέρμετρη έκθεση κατοίκων σε ακτινοβολία. Σε πρόσφατη (Απρίλιος 2017) συζήτηση στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Εξέταση του πλαισίου εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων» αυτό που κυριάρχησε στα όσα αναφέρθηκαν από την πλευρά ειδικών και εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν η πλήρης κάλυψη της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και κεραιοσυστημάτων, σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Σήμερα  επειδή δεν είναι δυνατή η θέσπιση ορίων προστασίας της υγείας, αφού είναι ακόμα άγνωστη η επίδραση ορισμένων μηχανισμών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε βιολογικούς ιστούς:

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

  • Να απομακρυνθεί ΑΜΕΣΑ η συγκεκριμένη κεραία που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από γυμνάσια, λύκεια, δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικό σταθμό.
  • Να ανακληθεί παντός τύπου άδεια που τυχόν έδωσαν οι υπηρεσίες του Δήμου για την τοποθέτηση της συγκεκριμένης κεραίας.
  • Ο Δήμος αναλαμβάνει την νομική εκπροσώπηση και στήριξη των κατοίκων και φορέων, προς κάθε κατεύθυνση.
  • Να διερευνηθούν περιπτώσεις και άλλων κεραιών που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, καθώς και το σύνολο των κεραιών που λειτουργούν στα κρυφά (άγνωστου αριθμού) και χωρίς άδεια στην πόλη.
  • Καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την απαγόρευση εγκατάστασής κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά στάδια, νοσοκομεία, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης, προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά και την ασυδοσία των εταιρειών τηλεφωνίας αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη λαϊκή υγεία.