«Πρεμιέρα» για τα αναλογικά διόδια από την Εγνατία Οδό. Εξαγγελία Σπίρτζη για έναρξη λειτουργίας το 2018

Οι νέες δηλώσεις του υπουργού ίσως σηματοδοτούν και το «τέλος» του μετωπικού σταθμού της Καβάλας

Μια εξέλιξη που αφορά και στην Καβάλα, αφού όπως όλα δείχνουν, μετά και τις δύο συνεχόμενες αναβολές και την τελική ματαίωση του διαγωνισμού για τη δημοπράτηση του μετωπικού σταθμού διοδίων της Άσπρης Άμμου, ίσως το έργο να μην προχωρήσει ποτέ αφού η κυβέρνηση προτάσσει την επιβολή του αναλογικού συστήματος από το 2018.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η εφαρμογή της πληρωμής βάσει χιλιομετρικής απόστασης που διανύει το κάθε όχημα θα ξεκινήσει από την Εγνατία Οδό. Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 το πρωί της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017 ο κ. Σπίρτζης εξήγγειλε τη διενέργεια διαγωνισμού σχετικά άμεσα, μέχρι το τέλος του 2017!

Τέλος τα ταμεία στα διόδια

Με το νέο σύστημα πληρωμής διοδίων τα ταμεία θα καταργηθούν. Τα μόνα που θα παραμείνουν θα είναι εκείνα που θα εξυπηρετούν τους οδηγούς για την έκδοση των ειδικών μηχανημάτων.

Για την πληρωμή της χρήσης του οδικού δικτύου θα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί. Η πληρωμή θα πραγματοποιείται είτε με μετρητά, είτε με πιστωτική κάρτα, είτε και μέσω ειδικής εφαρμογής από κινητό τηλέφωνο.

Σπίρτζης: Έως το τέλος του έτους ο διαγωνισμός 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Σπίρτζης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, είπε ότι έως το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το νέο σύστημα διοδίων. Στόχος του υπουργείου είναι να να ξεκινήσει μέσα στο 2018 η πρώτη φάση υλοποίησης και εφαρμογής του νέου συστήματος, πρώτα από την Εγνατία Οδό. Στη συνέχεια το νέο σύστημα πληρωμής θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα εθνικά δίκτυα.

Πώς θα γίνονται οι χρεώσεις 

Η αλλαγή που θα φέρει το νέο σύστημα πληρωμής είναι ότι οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν το ίδιο αντίτιμο στα διόδια, αλλά οι χρεώσεις θα γίνονται με βάση τα χιλιόμετρα που θα διανύει κάθε οδηγός.

Συγκεκριμένα, το ειδικό μηχάνημα που θα τοποθετηθεί στους σταθμούς των διοδίων θα καταγράφει την είσοδο στην εθνική οδό και στη συνέχεια ανάλογα με την έξοδο που επιλέγει ο κάθε οδηγός να βγει, θα ενημερώνεται από τον σταθμό εξόδου για τη χρέωση.

Σε ό,τι αφορά τις μικρές αποστάσεις και ειδικότερα για τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται οι σταθμοί, θα υπάρξει μέριμνα και η χρέωση θα γίνεται με εκπτώσεις.