Τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη ΦΝΘ κόστους… 12.000 ευρώ για τον δήμο Καβάλας

6.000 ευρώ για παράθεση γεύματος, σταυρός ευλογίας 2.000 ευρώ ως δώρο του δήμου και 400 ευρώ για κόκκινο χαλί-Διαβάστε αναλυτικά όλα τα ποσά-«Καρφιά» του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης Μιχάλη Λυχούνα προς τη διοίκηση Τσανάκα

Πάνω από 12.000 ευρώ θα διαθέσει ο δήμος Καβάλας για την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου, η οποία αναμένεται να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, με το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 να είναι, μέχρι τώρα, η επικρατέστερη ημερομηνία και την τελετή να περιλαμβάνει την υποδοχή του νέου μητροπολίτη στην πλατεία Ελευθερίας και την ενθρόνισή του στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου.




Το ποσό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστο Ποτόλια να είναι ο μόνος που αντέδρασε, ενώ και ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος αντέδρασε εκ των υστέρων, καθώς είχε αποχωρήσει από την αίθουσα μετά από την άρνηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Γραμμένου να δεχτεί ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα του ΧΥΤΑ, καθώς, όπως είπε, έπρεπε να ζητηθεί πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία και οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων για το θέμα. Να σημειωθεό ότι κατά τη συζήτηση του θέματος απουσίαζαν τόσο ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής όσο και ο επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλης Παππάς.

Να σημειωθεί ότι το ποσό των 12.000 ευρώ για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη ΦΝΘ αφορά μόνο τον δήμο Καβάλας και όχι το σύνολο του ποσού που θα πιθανώς θα διατεθεί και από τους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την τελετή.

Ο… κατάλογος και τα ποσά για την τελετή ενθρόνισης

Το θέμα του ποσού για την ενθρόνιση περιλαμβάνονταν στην εισήγηση του 14ου τακτικού θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο άπτονταν του προϋπολογισμού για πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις του δήμου Καβάλας, ενώ εστάλη στα mail των δημοτικών συμβούλων το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση.

Στην εισήγηση αναφέρονται αναλυτικά τα ποσά που θα διατεθούν, όπως η αγορά σταυρού ευλογίας αξίας 2.000 ευρώ και η παράθεση γεύματος σε 200 άτομα αξίας 6.000 ευρώ, αλλά και η αγορά κόκκινου χαλιού αξίας 400 ευρώ.

Αναλυτικά τα ποσά, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, έχουν ως εξής:

  • Προμήθεια ενός σταυρού ευλογίας-δώρο του δήμου Καβάλας προς τον νέο μητροπολίτη, προϋπολογισμού 2.000 ευρώ
  • Παράθεση ενός επίσημου γεύματος διακοσίων ατόμων ενδεικτικού προϋπολογισμού 6.000 ευρώ
  • Ενοικίαση 300 καρεκλών για τις ανάγκες της εκδήλωσης ενδεικτικού προϋπολογισμού 500 ευρώ
  • Εκτύπωση προσκλήσεων ενδεικτικού προϋπολογισμού 500 ευρώ
  • Προμήθεια έξι ανθοσυνθέσεων προϋπολογισμού 331 ευρώ
  • Προμήθεια κόκκινης μοκέτας διαστάσεων 10Χ4 ενδεικτικού προϋπολογισμού 400 ευρώ
  • Προμήθεια αναλώσιμων υλικών-ειδών κατασκευής ενδεικτικού προϋπολογισμού 850 ευρώ
  • Προμήθεια τριών μπάνερ (σε τελάρο) διαστάσεων 4Χ3 προϋπολογισμού 750 ευρώ
  • Προμήθεια αναλογίου από πλεξιγκλάς προϋπολογισμού 700 ευρώ

Μιχάλης Λυχούνας: Τώρα εξηγείται γιατί ο δήμος έριξε το βάρος στις… παιδικές χαρές

Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης-τυπικά, καθώς κατ’ ουσία έχει αποχωρήσει-Μιχάλης Λυχούνας ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ένα κείμενο-κόλαφο κατά της διοίκησης Τσανάκα, με αφορμή το ποσό που θα διατεθεί για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη, κάνοντας λόγο για έναν δήμο Καβάλας ο οποίος «βρήκε ευκαιρία για την κύρια δραστηριότητά του, τα πανηγύρια», κάνει λόγο για… «καλόκοσμο», ενώ στα επί μέρους μιλάει για ένα γεύμα «ούτε ταπεινό, ούτε σεβαστικό».

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τι έγραψε ο κ. Λυχούνας.

«Έρχεται…. ο νέος επίσκοπος και προετοιμάζεται η πόλη (για το Νέστο δεν είμαι βέβαιος, αφού δεν αναφέρεται στον τίτλο του) και ο Δήμος βρήκε ευκαιρία για την κύρια δραστηριότητά του, τα πανηγύρια (γι΄αυτό άλλωστε και έριξε το βάρος του τεχνικού προγράμματος στις παιδικές χαρές. Ευγενής, αλλά ιδιοτελής σκοπός για τους συντάκτες του Τ.Π.!). Έτσι διαβάζουμε κόστος περί τα 12.500 ευρώ με γεύμα 200 ατόμων (30 ευρώ μενού;;; ούτε ταπεινό, ούτε σεβαστικό και είμαι βέβαιος πως θα γίνει στο χώρο του τραπεζιού της Αγάπης κάτω από τον Ι.Ν. Απ. Παύλου) και εγκόλπιο 2.000 Ευρώ (μάλλον αλπακάς και όχι μασίφ, για το γούστο δε το συζητώ). Θυμήθηκα έτσι τα 20.000 + ΦΠΑ για την εκδήλωση για τους Spierer (εξαιρετικά χαριτωμένοι άνθρωποι). Εν τέλει εμφανίστηκαν μόνο 15 αντιπροσωπείες σε χαμηλό επίπεδο (σιγά μην έρθουν πρέσβεις, όταν έμαθαν τον καλόκοσμο που είχαν μπλέξει). Πόσο τελικά κόστισε το πανηγύρι; Που είναι ο αναλυτικός λογαριασμός; Να μου θυμηθείτε, τον πήρε ο αέρας και θα χρειαστεί τελεφερίκ για να τον φτάσουν….. και δεν προβλέπεται για φέτος!».