Μουσικό Σχολείο Καβάλας: Μια… εναλλακτική κατάληψη η οποία κράτησε μια μέρα

Οι μαθητές του σχολείου προώθησαν τα αιτήματά τους στους καθηγητές και συνομίλησαν με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με τη δήμαρχο Καβάλας-Διαβάστε αναλυτικά τα αιτήματα των μαθητών

Κατάληψη για μια μέρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας μετά από ψηφοφορία που έγινε, με το 15μελές να παραθέτει τους λόγους για τους οποίους έγινε η κατάληψη.

Ο Νίκος Βουγιούκας και η Δήμητρα Καρακατσάνη μίλησαν για τα αιτήματα των μαθητών, σημειώνοντας κυρίως πως η κατάληψη δεν ήταν μια από τις συνήθεις καταλήψεις. «Ήταν μια κατάληψη χωρίς ζημιές στο σχολείο, χωρίς μουσικές που να ενοχλούν τους γείτονες, παίρνοντας όλη την ευθύνη του κτιρίου πάνω τους οι μαθητές και το προσέχουν», όπως είπαν οι ίδιοι.

«Το κάναμε αυτό όχι για να πιέσουμε να γίνουν πράγματα, γιατί με μια μέρα δεν υπάρχει πίεση, αλλά γιατί είχαμε την ανάγκη να μιλήσουμε με τους αρμόδιους για θέματα που αφορούν το σχολείο, να συζητήσουμε μεταξύ μας γιατί δεν είχαμε τον χρόνο λόγω των υποχρεώσεών μας, να μιλήσουμε με τους καθηγητές μας, με το συστεγασμένο 6ο Λύκειο που δεν προέβη σε κατάληψη. Συναντήσαμε τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Απόστολο Βαγενά, επικοινωνήσαμε με τη δήμαρχο και οι συζητήσεις μας με όλους τους φορείς ήταν ενθαρρυντικές. Δεν μπορούμε όμως να βασιστούμε στα λόγια, γιατί πολλές φορές αναφέραμε τα αιτήματά μας και δεν εισακούστηκε τίποτα από αυτά. Αυτός είναι ο λόγος που κάναμε κατάληψη», δήλωσε ο κ. Βουγιούκας.

Τα αιτήματα των μαθητών

Η Δήμητρα Καρακατσάνη λέει ότι τα αιτήματα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου έχουν χωριστεί σε 3 κατηγορίες: η πρώτη αφορά σχολεία που αφορούν τον μουσικό τομέα, η δεύτερη έχει να κάνει με όλα τα μουσικά σχολεία της Ελλάδας και η τρίτη με το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας.

«Σε ό,τι αφορά όλα τα σχολεία είναι η παροχή βιβλίων για όλα τα ξενόγλωσσα μαθήματα που παίρναμε με δικά μας χρήματα, μείωση του ορίου των μαθητών ανά τμήμα, καλύτερη και πιο συχνή αξιολόγηση των καθηγητών, κατάργηση πανελληνίων εξετάσεων, χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδρομών, ανανέωση σχολικών βιβλίων και εισαγωγή ηλεκτρονικών μέσων στο μάθημα.

»Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά όλα τα μουσικά σχολεία της Ελλάδας, τα αιτήματά μας είναι τα εξής: κάθε απόφοιτος Μουσικού Σχολείου να δικαιούται βεβαίωση μουσικών σπουδών μετά από εξετάσεις. Οι μαθητές που φοιτούν σε Μουσικό Σχολείο να δικαιούνται μεγαλύτερο όριο απουσιών, επιπλέον μοριοδότηση στις πανελλήνιες εξετάσεις για τους μαθητές, καθώς και παροχή βιβλίων για όλα τα μουσικά μαθήματα.

»Η τρίτη κατηγορία αφορά στο Μουσικό Λύκειο Καβάλας όπου τα αιτήματα γι’ αυτό είναι η τοποθέτηση περισσότερων θερμαντικών σωμάτων, πράγμα που δρομολογήθηκε αλλά δεν έγινε, διαμόρφωση κτιρίου που να τηρεί τις προδιαγραφές ενός Μουσικού Σχολείου. Δεν έχουν εισακουστεί όλα τα αιτήματά μας. Τώρα όμως πληροφορηθήκαμε ότι μπήκε στα σκαριά το κτιριακό ζήτημα και η στέγασή μας σε νέο κτίριο, αλλά επειδή ένα σχολείο θα κάνει 10 χρόνια να γίνει, απλά εμείς ζητάμε την αναβάθμιση του σχολείου που υπάρχει ήδη.

»Άλλα μας αιτήματα είναι συντήρηση των μουσικών οργάνων του Μουσικού Σχολείου και να προσεχθούν τα κριτήρια της εταιρίας που αναλαμβάνει τη σίτισή μας, ώστε να έχουν ποιότητα τα τρόφιμα», δήλωσε η κ. Καρακατσάνη.