Ερευνητικό Κέντρο MOHA: Αναβάλλεται η εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Garth Fowden

Η εκδήλωση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 στις 19:00 στο Ιμαρέτ στην Καβάλα, αναβάλλεται λόγω ασθενείας του ομιλητή-Θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω νέα ημερομηνία διοργάνωσης της εκδήλωσης

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA ανακοινώνει ότι η εκδήλωση-ομιλία με τίτλο «Aβραάμ και Αριστοτέλης: Θεολογικοί και φιλοσοφικοί διάλογοι Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων» η οποία ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης από την UNESCO Διεθνούς Ημέρας για την Ανεκτικότητα, η οποία φέτος συμπίπτει και με την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:00 στο Ιμαρέτ στην Καβάλα με ομιλητή τον καθηγητή Αβρααμικών Σπουδών στην έδρα Sultan Qaboos του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Garth Fowden αναβάλλεται λόγω ασθενείας του ομιλητή. Θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω νέα ημερομηνία διοργάνωσης της εκδήλωσης. 

Η θεματολογία της ομιλίας αφορά στον «Αβρααμισμό» που εδώ και τρεις δεκαετίες κυριαρχεί έντονα στους ακαδημαϊκούς κύκλους και ειδικά στον χώρο του δια-θρησκευτικού διαλόγου. Ο Αβρααμισμός τονίζει τα κοινά χαρακτηριστικά των τριών μονοθεϊστικών παραδόσεων που βασίζονται στην Αγία Γραφή. Το Κοράνι ξεχωρίζει τη θέση του από την Ιουδαϊκή και Χριστιανική Βίβλο, γιατί θεωρείται κυριολεκτικά «φωνή Θεού», ο Προφήτης είναι απλά μεσάζων.

Επειδή και οι τρεις Αγίες Γραφές, αλλά ειδικά το Κοράνι, έχουν αποδεικτική ισχύ, ο εις βάθος διάλογος γίνεται προβληματικός. Όμως, στους πρώτους αιώνες του Ισλάμ, η επιρροή της ελληνικής φιλοσοφίας και ειδικά του Αριστοτελισμού ήταν μεγάλη. Στους λόγιους κύκλους της Βαγδάτης του 10ου αιώνα μαρτυρείται η συνήθεια, οι συζητήσεις να διεξάγονται (κοινή συναινέσει) βάσει της λογικής. Η διάλεξη εξετάζει την αλληλεπίδραση Αριστοτελισμού και Αβρααμισμού με φόντο την Ελληνο-Ρωμαϊκή Ανατολή, το Ιράν και το Αραβικό Χαλιφάτο.