Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας: 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τα διδάγματα παραμένουν επίκαιρα

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 στις 17:30 και στην πορεία που θα ακολουθήσει

Διαβάστε το μήνυμα-κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας για την 44η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα στοιχεία που την κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ, αλλά και την ανάγκη για «καθημερινές εξεγέρσεις» σε εργασιακούς, φοιτητικούς και κοινωνικούς χώρους.

Μετά από 44 χρόνια παραμένει η εξουσία του κεφαλαίου…

Σαράντα τέσσερα (44) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Τα διδάγματα αυτού του ξεσηκωμού είναι και σήμερα επίκαιρα, αφού παραμένουν η εξουσία του κεφαλαίου και η ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τιμούμε τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο, τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης.

Καταδικάζουμε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που υμνεί τη στρατιωτική δικτατορία και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου δεν ήταν μια «αυθόρμητη», «ανοργάνωτη» λαϊκή (ούτε, πολύ περισσότερο, μόνο «φοιτητική») εκδήλωση, όπως προβάλλουν οι απολογητές του συστήματος. Στο φοιτητικό κίνημα, που ήταν συλλογικά οργανωμένο, δρούσαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και μάλιστα με διαφορετικές και τότε προσεγγίσεις ως προς το σκοπό της αντιδικτατορικής πάλης.

Σήμερα ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, γιατί η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε., παραχωρώντας ολόκληρες περιοχές της χώρας για τη δημιουργία νέων ΝΑΤΟικών βάσεων και επιθετικών πολεμικών υποδομών, επεκτείνοντας τις παλιές (Σούδα, Άραξος).

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκρίνεται για την εγκατάσταση βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων χωρίς να γίνεται γνωστό τι άλλο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ. Λίγες μέρες μετά την αποσυναρμολόγηση ελικοπτέρων των ΗΠΑ σε τμήμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη υποδομή «είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ» και ότι θέλουν «να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο». Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητούν οι ΗΠΑ επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε «διάλογο» με τις ΗΠΑ για την «επέκταση συμφωνιών» που ήδη υφίστανται.

Πέρυσι, μέσα στον τριήμερο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποδεχόταν τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μπαράκ Ομπάμα, εφέτος πριν μερικές ημέρες από τον εορτασμό, επιδόθηκε σε ένα «πολιτικό στριπτίζ» της ξεφτίλας με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και σιγά-σιγά αρχίζει να αποκαλύπτεται η έκτασή του.

Ο λαός να αντιπαλέψει αυτές τις επαίσχυντες συμφωνίες, που τον εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στην περιοχή και που πάνε χέρι χέρι με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

Τιμούμε τους νεκρούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές εξαρτήσεις της χώρας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

ΠΑΡΑΚΕΥΗ 17-11-2017

ΩΡΑ 17:30

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ