Μητροπολίτης Ξάνθης: Η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη πρέπει να έχει ανάλογη αίγλη με την αρχοντική Καβάλα

Ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου μίλησε για ένα ιστορικό γεγονός για το οποίο ο λαός της Καβάλας πρέπει να δείξει την αρχοντιά και τη φιλοξενία του-Τι απάντησε και για τα περί ακριβού τάφου του μακαριστού Προκοπίου

Στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 (διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ) αναφέρθηκε εκτενώς ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Νοεμβρίου 2017 από την αίθουσα υποδοχής της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας Σπύρου Ρώσση και του διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας Γιώργου Γκράνα.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης αναφέρθηκε στην ιστορία της Ποιμαντορίας του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου για 47 χρόνια στην Καβάλα και στην Θάσο, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα όσα ακούγονται για τα χρήματα που θα δοθούν από τον δήμο Καβάλας για την τελετή φιλοξενίας των 200 ατόμων που θα έρθουν στην Καβάλα και θεωρήθηκαν ως υπερβολικό  ποσό.

Όπως είπε, είναι επιθυμία του ίδιου, της δημάρχου και των υπολοίπων Αρχών της πόλης η ενθρόνιση να έχει μια ανάλογη αίγλη με τις ενθρονίσεις Μητροπολιτών που έγιναν σε όλη την Ελλάδα.

«Παρακολούθησα 40 τελετές ενθρόνισης και θα ήθελα η αρχοντική πόλη της Καβάλας να μην στερήσει τίποτα από την υποδοχή του νέου της Μητροπολίτη, ενθυμούμενος την πολύ λιτή τελετή που έγινε το 1974 όταν η χώρα περνούσε δύσκολες πολιτικά στιγμές. Πολλά ακούστηκαν και για τον ακριβό τάφο που έγινε στον μακαριστό Προκόπιο, στον Άγιο Σίλα, όμως αξίζουν οι τιμές που του αποδόθηκαν. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι εδώ και 300 χρόνια έχει να ενταφιαστεί στη περιοχή μας ένας Μητροπολίτης.

»Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Στεφάνου είναι ένα ιστορικό γεγονός και ο λαός της Καβάλας, την οποία αγαπώ, πρέπει να δείξει την αρχοντιά και τη φιλοξενία του. Ο νέος Μητροπολίτης είναι σεμνός άνθρωπος και είμαι βέβαιος ότι ο ευγενικός λαός της Καβάλας θα τον αγκαλιάσει και θα τον στηρίξει», δήλωσε ο τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.