Τα παράπονα των Καβαλιωτών-Ανοίξαμε το ηλεκτρονικό κουτί παραπόνων για τα κακώς κείμενα της πόλης

Δεκάδες καταγγελίες κάθε είδους «ανέβηκαν» ήδη στην πετυχημένη εφαρμογή CityCare, στο νέο site του Δήμου Καβάλας-Γέμισε το πεδίο «Σε Eξέλιξη»-Ποια είναι τα... δημοφιλέστερα προβλήματα τα οποία εντοπίζουν οι πολίτες

Από τους αγαπημένους διαδικτυακούς προορισμούς έγινε ο νέος ιστότοπος του δήμου Καβάλας ο οποίος εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες, εισάγοντας μάλιστα την καινοτομία της άμεσης αποστολής παραπόνων ή καταγγελιών για τα κακώς κείμενα της πόλης και μάλιστα με την δυνατότητα επισύναψης φωτογραφιών αλλά και «ακριβούς χωροθέτησης» του προβλήματος μέσω της Google Maps!




Η υπηρεσία CityCare, το διαδικτυακό κυτίο παραπόνων γέμισε από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του με αναφορές από δημότες για κακοτεχνίες στους δρόμους, καταγγελίες για σκουπίδια, αδέσποτα ζώα ή προβλήματα στον φωτισμό της πόλης, αλλά και διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές. Άλλωστε οι Καβαλιώτες αρέσκονται στην καταγγελία και στην ανάδειξη όσων θεωρούν «ζητήματα προς επίλυση» αφού πολύ πριν ο δήμος εγκαινιάσει το CityCare υπήρχαν στο facebook σελίδες Καβαλιωτών όπως η πολύ πετυχημένη «Παγίδες πεζών στην Καβάλα» που συγκέντρωναν δεκάδες καταγγελίες των δημοτών. Ποιες είναι, όμως, οι… δημοφιλέστερες καταγγελίες των Καβαλιωτών; Ανοίξαμε το ηλεκτρονικό κουτί παραπόνων το οποίο ανέδειξε τα κοινά, στους περισσότερους προβλήματα, αλλά και κάποιες… εκπλήξεις.

Η «αναισθησία» οδηγού τζιπ στην Καράνου

Σε μία από τις πιο πρόσφατες και μακροσκελέστερες καταγγελίες που έγινε πριν από 5 ημέρες διαβάζουμε: «Επί της οδού Καράνου (λίγο πριν την οδό Φιλελλήνων και απέναντι από μια σχολή οδηγών), στο αριστερό πεζοδρόμιο, υπάρχει επί καθημερινής βάσης (από το πρωί μέχρι το κλείσιμο της αγοράς) μόνιμα σταθμευμένο ένα επιβατικό αυτοκίνητο τύπου SUV, με αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο ο πεζός (ΑμεΑ, καροτσάκι με μωρό) να πρέπει να το παρακάμπτει κατεβαίνοντας στον δρόμο. Το πρόβλημα, όπως προανέφερα, είναι μόνιμο σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, τελευταία παρατηρείται και στάθμευση 2ου αυτοκινήτου πίσω από το ήδη υπάρχον εκεί. Μπορώ να επισυνάψω και φωτογραφία σε περίπτωση που ανακύψουν αμφιβολίες από τη μεριά της Δημοτικής Αστυνομίας. Επίσης, το θέτω ως υψηλή προτεραιότητα διότι το αντιμετωπίζω καθημερινά και δεν έχω δει κάποια ευαισθητοποίηση-αντίδραση». Η καταγγελία φέρει την ένδειξη «Σε Εξέλιξη» από πλευράς των υπηρεσιών του δήμου.

Οι καταγγελίες για ελλιπή ή προβληματικό φωτισμό

Αρκετές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στο ηλεκτρονικό κυτίο παραπόνων του δήμου Καβάλας σχετικά με προβλήματα στον φωτισμό σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε καταγγελία πριν 7 ημέρες με την ένδειξη «Ανατέθηκε» διαβάζουμε: «Υπάρχει καμένος λαμπτήρας φωτισμού απέναντι από τη Μεγάλη Λέσχη». Αναφορά για καμένη λάμπα υπάρχει και για την Δελφών 2, καταγγελία που έγινε πριν 12 ημέρες και φέρει την ένδειξη «Σε Εξέλιξη». Σε άλλη καταγγελία για φωτισμό, στην οδό 13ης Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα στο πάρκο, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, διαβάζουμε: «Εδώ και ενάμιση μήνα με συχνή επικοινωνία με τους ηλεκτρολόγους δεν πάτησε κανείς δυστυχώς. Υπάρχει πρόβλημα με τον φωτισμό και είναι θεοσκότεινα με αποτέλεσμα το βράδυ να μαζεύονται άτομα περίεργα. Περιμένουμε τις ενέργειές σας». Η καταγγελία έγινε πριν 14 ημέρες και φέρει την ένδειξη «Σε Εξέλιξη».

Οι αναφορές για κακοτεχνίες σε δρόμους και πεζοδρόμια

Δύο καταγγελίες, πριν 1 περίπου μήνα αμφότερες, υπάρχουν για τρύπες στο οδόστρωμα ή σε πεζοδρόμια, για τις οδούς Μελίνας Μερκούρη και Χαλεπά. Στην πρώτη περίπτωση διαβάζουμε: «Στη συμβολή των οδών Μ. Μερκούρη και Φ. Πρασίνη υπάρχει τρύπα η οποία με τις βροχές μπορεί να μεγαλώσει και δημιουργεί ήδη πρόβλημα στα αυτοκίνητα που βρίσκονται επί της διασταύρωσης». Αντίστοιχα, στη δεύτερη περίπτωση διαβάζουμε: «Τρύπα στο πεζοδρόμιο στον δρόμο προς Σανατόριο». Οι δύο καταγγελίες φέρουν την ένδειξη «Ανατέθηκε». Σε καταγγελία προς την υπηρεσία Ύδρευσης-Αποχέτευσης αναφέρεται: «Κακοτεχνίες στις σχάρες στην οδό Κόδρου με αποτέλεσμα τα νερά από τα σπίτια να είναι επικίνδυνα για τους πεζούς και τα αυτοκίνητα, έχουν γίνει δεκάδες τροχαία». Η καταγγελία έγινε πριν 19 ημέρες και φέρει την ένδειξη «Ανατέθηκε».

Ντουλάπια, καναπέδες, καρέκλες μέχρι και προφυλακτήρες

Συχνές είναι οι καταγγελίες πολιτών και για πεταμένα ογκώδη αντικείμενα συνήθως δίπλα σε κάδους. Η φαντασία μάλιστα μοιάζει φτωχή μπροστά στο τι μπορεί να συναντήσει κανείς παρατημένο από δημότες. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε για πεταμένους καναπέδες στην οδό Μικράς Ασίας και στην οδό Κορνάρου, για στρώματα στην οδό Θεσσαλονίκης και 7ης Μεραρχίας, για καρέκλα στην Ιουστινιανού, ντουλάπια στην Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και πεταμένα μάρμαρα στην οδό Αμισού. Όλα φέρουν την ένδειξη «Επιτυχής Ολοκλήρωση». Ξεχωρίσαμε ως μία από τις… αγαπημένες αυτή που αναφέρει: «Πεταμένος προφυλακτήρας στην Χρυσοστόμου Σμύρνης 117», πριν 9 ημέρες με την ένδειξη «Επιτυχής Ολοκλήρωση». Επίσης, αναφορές υπάρχουν για ύπαρξη σκουπιδιών ή κατεστραμμένων κάδων απορριμμάτων όπως στην οδό Αμυνταίου που φέρει την ένδειξη «Ανατέθηκε», παρότι η καταγγελία έγινε πριν 31 μέρες!

Ψαροκασέλες σε παράταξη στην παραλία

Αραιές αλλά εύστοχες είναι και οι καταγγελίες δημοτών για «αισθητικά σφάλματα» σε δημοφιλή σημεία της πόλης! Σε χαρακτηριστική αναφορά δημότη καταγγέλλεται: «Μια πόλη που προσπαθεί να γίνει τουριστική θα πρέπει να προσέχει την εικόνα του λιμανιού της. Ψαροκασέλες και μαρίνα, καΐκια και γιωτ, δεν μπορούν να συνυπάρξουν» με την αντίστοιχη φωτογραφία να δείχνει ένα βουνό από φελιζόλ ψαροκασέλες στην παραλία της πόλης και με τον εύγλωττο τίτλο «Ψαροκωστούλα Αγάπη μου». Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε πριν 8 μέρες και φέρει την ένδειξη «Επιτυχής Ολοκλήρωση».

Τα παράπονα για τα αδέσποτα ζώα

Αρκετές είναι και οι καταγγελίες για αδέσποτα τόσο στους Φιλίππους όσο και στην Καβάλα. Σε μία από αυτές που έγινε πριν από 9 ημέρες με τίτλο «Αδέσποτα ζώα συντροφιάς» διαβάζουμε: «Επί της Ιωάννου Μέξη και συγκεκριμένα από το νούμερο 45 (υπάρχει ένα ξύλινο κιόσκι) μέχρι το σημείο όπου διασταυρώνεται με την Παστέρ και την Χαλεπά υπάρχουν 5-6 αδέσποτα σκυλιά τα οποία στην ουσία βρήκαν καταφύγιο στις παρυφές του δάσους ακριβώς πάνω στο δρόμο επί τις Ιωάννου Μέξη. Τα συγκεκριμένα δημιουργούν τα εξής προβλήματα: 1) ορμάνε σε αυτοκίνητα και δίκυκλα τα οποία διέρχονται την Ιωάννου Μέξη με κίνδυνο ατυχήματος (τον τελευταίο μήνα συνέβησαν 2 ατυχήματα ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές όταν όρμησαν τα σκυλιά και προσπαθώντας να τα αποφύγουν οι οδηγοί πέσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα) 2) πολλές φορές γαβγίζουν και κινούνται απειλητικά προς τα παιδιά που περνάνε για να πάνε στο σχολείο με αποτέλεσμα πολλά από τα παιδιά να φοβούνται και να πετάγονται στο δρόμο με κίνδυνο ατυχήματος 3) τέλος, η ενόχληση που δημιουργούν από τα γαβγίσματα όλο το βράδυ». Η καταγγελία φέρει την ένδειξη «Επιτυχής Ολοκλήρωση».