Πώς ο θάνατος ενός στρατιώτη στην Καβάλα δημιουργεί ακόμη «τριβές» στη μειονότητα της Θράκης

Καταδικάστηκαν έναν χρόνο μετά ψευδομουφτής και ψευδοιμάμης για τη «θρησκευτική προβοκάτσια» στην κηδεία του άτυχου νεαρού

 

Σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών καταδικάστηκαν από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και ο Ιμάμης Γλαύκης Ερκάν Αζίζογλου, που κατηγορούνταν  για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα και διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης κατά την κηδεία μουσουλμάνου στρατιώτη τον Ιούλιο του 2016 στο χωριό Γλαύκη.

Συγκεκριμένα τότε φανατικοί τουρκόφρονες της μειονότητας, με επικεφαλής τον ψευδομουφτή Μετέ επιχείρησαν να στήσουν προβοκάτσια εκδιώκοντας τον νόμιμο μουφτή από την νεκρώσιμο τελετή του άτυχου μουσουλμάνου στρατιώτη, που πνίγηκε εν ώρα υπηρεσίας στο ΚΑΑΥ της Κεραμωτής, προκειμένου να μεταφέρουν αυτοί το νεκρό στο νεκροταφείο του χωριού.
Ερασιτεχνικό βίντεο κατέγραψε τους τραμπουκισμούς των εγκάθετων της Άγκυρας, κατά του νόμιμου θρησκευτικού λειτουργού, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ να τον υποδεικνύει «ευγενικά» να αποχωρήσει από το χώρο. Οι ίδιοι μάλιστα επιχείρησαν να πάρουν στη συνέχεια από τα χέρια των στρατιωτών-συναδέλφων του νεκρού, το φέρετρο κάτι που απετράπη με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων  κατέθεσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ κι ένας θεολόγος της Μύκης (Μέτσο Σαλή) ενώ ως μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ο Μουφτής Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκολου, η τομεάρχης Θράκης των ΑΝΕΛ Χρύσα Ούτση, ο Ιωσήφ Μαυράκης και οι Κεμάλ Κατουνλού Νταγκαλά, Χαϊρη Ιμάμ, Νουρή Φαρζλή.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Δήμαρχο Μύκης Καπζά Τζεμήλ, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του τουρκόφρονου ΚΙΕΦ Μουσταφά Αλή Τσαούς, μειονοτικοί δημοσιογράφοι από Κομοτηνή και Ξάνθη αλλά και 300 περίπου, μεταφερόμενοι με 5 πούλμαν, μουσουλμάνοι από την περιοχή της Ξάνθης. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σαββίδη για το Πρώτο Θέμα