Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007: Όταν η Ελευθερούπολη έζησε το δικό της καιρικό δράμα

Το πρόσφατο δράμα των κατοίκων της δυτικής Αττικής ξύπνησε μνήμες, αλλά και την εγρήγορση του δήμου Παγγαίου, ο οποίος φρόντισε να καθαρίσει έγκαιρα τα κύρια ρέματα απορροής υδάτων της Ελευθερούπολης

Ήταν μεσημέρι Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2007, όταν μια δυνατή βροχόπτωση έπληξε τον δήμο Παγγαίου και κυρίως την Ελευθερούπολη.

Ο απολογισμός; Πλημμυρισμένα σπίτια, λάσπες, σκουπίδια και φερτά υλικά κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και ζημιές σε υποδομές, συνέθεταν την εικόνα της καταστροφής, με τη μανία της φύσης να μην παίρνει -ευτυχώς- μαζί της ανθρώπινες ζωές.

Φώτο: Χάρης Ιορδανίδης

Σήμερα, 10 χρόνια μετά και με νωπές τις μνήμες από το δράμα το οποίο έζησαν οι κάτοικοι της δυτικής Αττικής, ο δήμος Παγγαίου είναι πιο οχυρωμένος από τότε, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης, συνοδεία των ανάλογων φωτογραφιών από τον πρόσφατο καθαρισμό ρεμάτων στην Ελευθερούπολη: «Με την φύση δεν μπορεί να τα βάλει κανένας. Ο Δήμος Παγγαίου με μεγάλη προσπάθεια κρατάει, στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, καθαρά τα ρέματα. Κανείς βέβαια δεν ξέρει πως αυτά θα συμπεριφερθούν σε ακραία φαινόμενα. Η σημερινή εικόνα, μετά από επιθεώρηση που έκανα σήμερα στα ρέματα της Ελευθερούπολης είναι πολύ καλή» .

Σε ένα άλλο, ευάλωτο στις βροχές σημείο του δήμου Παγγαίου, στον πρώην δήμο Ελευθερών και δη στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου ο πρόεδρός της Μάκης Ζουμπλιός δίνει τον δικό του αγώνα, παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες της διοίκησης του δήμου και με όσα μέσα διαθέτει -ενίοτε και με ίδια μέσα- προκειμένου οι κάτοικοι των παράλιων οικισμών του δήμου να μη βιώσουν τις συνέπειες μιας δυνατής βροχόπτωσης, ενώ εσχάτως έστειλε μια ικανή ποσότητα εμφιαλωμένων νερών και τροφίμων στη δοκιμαζόμενη κοινωνία της «συγγενούς» Νέας Περάμου Αττικής (διαβάστε σχετικά εδώ).

Κεντρική φώτο: Χάρης Ιορδανίδης