Επιμνημόσυνη δέηση στη Λεύκη Καβάλας για τα θύματα της ελονοσίας το 1924

Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο πρόχειρο νεκροταφείο που δημιουργήθηκε για να τιμήσουν τη μνήμη των περίπου 900 προσφύγων οι οποίοι πέθαναν από τη νόσο

Επιμνημόσυνη δέηση στον σταυρό που στήθηκε για τα θύματα της ελονοσίας που χτύπησε τον προσφυγικό πληθυσμό στα βουνά της Λεύκης Καβάλας κατά την εγκατάστασή τους το μακρινό 1924 πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2017.

Στο σημείο που στήθηκε ο σταυρός είναι τα πρόχειρα νεκροταφεία που δημιούργησαν οι μετέπειτα γενιές για τα θύματα που ήταν περίπου 900, με τη ποσοστό θνησιμότητας να αγγίζει εκείνη την εποχή περίπου το 40-60%, δηλαδή ο ένας στους δύο νοσούντες πέθαινε, με τα θύματα να είναι κυρίως μικρά παιδιά, μιας και δεν υπήρχαν δομές υγείας και φάρμακα για τους χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Καρβάλης.

«Αξίζει την προσευχή και τη θύμησή μαςΣυγχαρητήρια σε όλους όσοι συνετέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συγκινητική εκδήλωση. Πεθαίνει κάτι όταν το ξεχνάμε. Αιωνία η μνήμη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης ο οποίος παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση.

Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι εξέφρασαν την ανάγκη να περιφραχθεί ο χώρος και να στηθεί και ένα μνημείο, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους προγόνους τους οι οποίοι χάθηκαν τόσο άδικα.