Το 3ο Λύκειο Καβάλας σε ένα Erasmus με εκπαιδευτική και κυρίως κοινωνική «χροιά»

Καθηγητές από 6 χώρες συναντήθηκαν στη Μανρέσα της Ισπανίας με αφορμή το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της φτώχειας στην Ευρώπη

Το 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας ξεκινά φέτος την εκπόνηση ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.To πρόγραμμα αυτό αφορά το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της φτώχειας στην Ευρώπη. Ένα πρόβλημα δυστυχώς ιδιαίτερα επίκαιρο καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια. Στόχος είναι πρώτα-πρώτα να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές, αλλά και η κοινωνία απέναντι στα άτομα αυτά, να διαμορφωθούν προτάσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό έτσι ώστε ολοένα και λιγότερα άτομα να στερούνται βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων και προνομίων.

Και σ’ αυτό το πρόγραμμα το 3ο Λύκειο Καβάλας συνεργάζεται με τα ίδια σχολεία που έχει ήδη δουλέψει σε δύο προηγούμενα προγράμματα, καθώς η συνεργασία ήταν άψογη και οδήγησε στην πετυχημένη διεκπεραίωση των δύο προηγούμενων προγραμμάτων. Μαζί με το σχολείο της Καβάλας, ένα λύκειο της Ρώμης, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας ξεκίνησαν με μεράκι και όρεξη τις εργασίες την προηγούμενη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, στις 15 Νοεμβρίου 2017 οι καθηγητές και των 6 χωρών συναντήθηκαν στη Μανρέσα της Ισπανίας με στόχο να μεθοδεύσουν και να οργανώσουν τις εργασίες για τα επόμενα 2 χρόνια. Ιδιαίτερα ζεστή και εγκάρδια ήταν η φιλοξενία των Ισπανών καθηγητών οι οποίοι είναι οι συντονιστές του προγράμματος.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φορείς που ασχολούνται με τα κοινωνικά περιθωριοποιημένα άτομα και ενημέρωση για όλες τις δράσεις που αφορούν την ενασχόληση αυτή. Ο δήμος της Μανρέσας ακολουθεί σήμερα μια σειρά από πρωτοποριακά προγράμματα για να βοηθήσει ανθρώπους άνεργους, άστεγους, πρώην τοξικομανείς, μετανάστες…

Έτσι, ο δήμος έχει αναλάβει να καταγράψει όλα τα άδεια κτίρια της πόλης, μεσολάβησε ώστε οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα να μένουν σ’ αυτά επιχορηγώντας ένα ποσό για το ενοίκιο, αλλά και ταυτόχρονα καθόρισε εργασίες που θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι ένοικοι ώστε να επισκευάζουν, αλλά και να συντηρούν το σπίτι. (πχ. βάψιμο σπιτιού, επισκευή υδραυλικών κλπ.).

Ακόμη, ο δήμος οργάνωσε σχολή μαγείρων, αλλά και ένα εξαιρετικό εστιατόριο που τα διαχειρίζονται Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ιδιαίτερα οργανωμένη και αποτελεσματική είναι η πρόνοια για τους μετανάστες, καθώς καθημερινά δέχονται μετανάστες από την Αφρική και ιδιαίτερα το Μαρόκο. Στο σχολείο υπάρχουν πολλοί μαθητές από την Αφρική και τους προσφέρεται δωρεάν φαγητό, στέγαση, ρούχα, τετράδια… Τέλος, σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές υποδομές και παροχές παίζει η οργάνωση Caritas που λειτουργεί με πρωτοβουλία της Καθολικής Εκκλησίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη στα υπόγεια αλατωρυχεία της περιοχής τα οποία αποτελούν ένα μοναδικό αξιοθέατο της Ευρώπης. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο της Cardonnas το οποίο δεσπόζει στην περιοχή, είναι ιδιαίτερα καλοδιατηρημένο και ένα μέρος του κάστρου αυτού έχει μετατραπεί από το δήμο σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Οι συμμετέχοντες καθόρισαν την επόμενη επίσκεψη η οποία θα γίνει στη Γερμανία. Αυτή τη φορά θα εμπλακούν και δυο μαθητές -όπως και στις επόμενες συναντήσεις- οι οποίοι αφού μελετήσουν μια παράμετρο του θέματος, θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που θα προκύψουν συγκριτικά με αυτά των άλλων χωρών.