Ο ΣΦΓΤ Καβάλας ζητάει την παραχώρηση των παλιών Δικαστηρίων για τη στέγαση Δημοτικής Πινακοθήκης

Ο ιστορικός Σύλλογος της πόλης αναφέρει ότι κανένας άλλος από τους προτεινόμενους-ως εναλλακτικές προτάσεις-δημόσιους χώρους δεν ικανοποιεί τις απολύτως απαραίτητες συνθήκες για τη λειτουργία Πινακοθήκης

Αίτηση συνεργασίας με τον δήμο Καβάλας κατέθεσε η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, με σκοπό την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου των παλιών Δικαστηρίων για τη λειτουργία Δημοτικής Καπναποθήκης.

Ο ΣΦΓΤ θεωρεί ότι «είναι απαράδεκτο η Καβάλα να είναι μια από τις ελάχιστες μεγαλουπόλεις της χώρας που δε διαθέτει Δημοτική Πινακοθήκη, γεγονός που συμβάλλει στην υποτυπώδη εικαστική πολιτιστική κίνηση που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας», με τον ιστορικό Σύλλογο να παραθέτει αναλυτικά τους λόγους οι οποίοι καθιστούν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας μια τέτοιας κοιτίδας Πολιτισμού στην πόλη, αλλά και τους λόγους που καθιστούν τα παλιά Δικαστήρια ως την ενδεδειγμένη λύση για μια τέτοια χρήση, σε σύγκριση με άλλα προτεινόμενα δημόσια κτίρια της πόλης.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή-αίτημα του ΣΦΓΤ προς τον δήμο

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,
επανερχόμεθα σε ένα αίτημα που είχαμε υποβάλλει και πριν από ένα χρόνο περίπου προς
την κ. Δήμαρχο αλλά δεν πήραμε απάντηση, ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, που όπως είναι γνωστό αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα σωματεία της πόλης με ιστορία άνω των 60 ετών, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την δημιουργία ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ στο κτίριο των Παλαιών Δικαστηρίων της πόλης.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο η Καβάλα να είναι μια από τις ελάχιστες μεγαλουπόλεις της χώρας που δεν διαθέτει ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, γεγονός που συμβάλλει στην υποτυπώδη εικαστική πολιτιστική κίνηση που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει:

  • Την εξασφάλιση της χρήσης του κτιρίου των Παλαιών Δικαστηρίων Καβάλας, υποβάλλοντας αντίστοιχο αίτημα στην ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ για παραχώρηση του κτιρίου για χρονικό διάστημα 20 ετών, αποκλειστικά για να χρησιμοποιηθεί ως ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ υπό τον όρο ακύρωσης της παραχώρησης εάν διατεθεί για άλλη χρήση, τη λειτουργία της οποίας θα αναλάβει ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ με την συνδρομή του ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ μέχρις ότου επιτευχθεί η σύσταση ενός μόνιμου φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση του χώρου. Το ιστορικό αυτό κτίριο αποτελεί κόσμημα της πόλης, βρίσκεται σε κομβικό σημείο όπου συγκλίνουν κύριες οδικές αρτηρίες και ατενίζει το σύμβολο της πόλης, τις ΚΑΜΑΡΕΣ. Είναι επίσης ένα κτίριο σε αρκετά καλή κατάσταση που μπορεί να λειτουργήσει αρχικά με λίγες επεμβάσεις και με στόχο να ανακαινισθεί πλήρως μελλοντικά.
  • Τη λειτουργία μόνιμης έκθεσης έργων τέχνης με την παραχώρηση της ιδιωτικής συλλογής
    του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας και μέρους της συλλογής έργων τέχνης του Δήμου Καβάλας, αλλά
    και όλων των έργων που θα παραχωρηθούν από καλλιτέχνες ως δωρεά στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ
    ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, καθώς και την αποδοχή κάθε άλλης δωρεάς.
  • Τη λειτουργία περιοδικών εικαστικών εκθέσεων για την προβολή και διάδοση της
    σύγχρονης τέχνης.,
  • Τη λειτουργία ελεύθερων εργαστηρίων διδασκαλίας ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ, την
    οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης (αναγνωστήριο και δανειστική στον τομέα των
    εικαστικών τεχνών), οργάνωση συναφών διαλέξεων και γενικά εκδηλώσεων που αφορούν
    τις Τέχνες.
  • Την προβολή του έργου της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
  • Τη συνεργασία με άλλους φορείς που έχουν παρεμφερείς σκοπούς, με καλλιτέχνες και τα
    σωματεία τους.

Γνωρίζοντας λοιπόν την άσχημη οικονομική περίοδο που περνάει η χώρα μας, γεγονός που κάνει απόμακρη την προσδοκία δημιουργίας ενός σύγχρονου κτιρίου τέχνης στην πόλη μας, θεωρούμε ότι μπορεί μια τέτοια πρωτοβουλία να επιτύχει την δημιουργία ενός ζωντανού εικαστικού κέντρου που μελλοντικά θα εξελιχθεί σε μόνιμο φορέα που θα λειτουργεί την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ με μόνιμο προσωπικό και θα μπορέσει να διεκδικήσει την μόνιμη παραχώρηση του κτιρίου αυτού.

Θυμίζουμε ότι κάπως έτσι φτιάχτηκαν ισχυρότατοι σήμερα πολιτιστικοί θεσμοί της πόλης, όπως το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ και το ΔΗΠΕΘΕ. Επίσης, η ύπαρξη της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ θα αποτελέσει πέραν του πολιτιστικού, ένα σημαντικό τουριστικό πόλο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τις ταραγμένες μέρες που ζούμε, το τελευταίο που θα ενδιέφερε τον κόσμο είναι μια τέτοια πρωτοβουλία. Όμως ας μην ξεχνάμε πως «Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει το βλέμμα μας σε αυτόν…». Αξίζει λοιπόν να ξεκινήσουμε την προσπάθεια.

Επίσης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι κανένας άλλος από τους δημόσιους χώρους που ακούγονται σαν εναλλακτικές προτάσεις δεν ικανοποιεί τις απολύτως απαραίτητες συνθήκες για την λειτουργία ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ:

  1. Αυτοτελές ιστορικό κτίριο,
  2. Ύπαρξη αποθηκών για τα έργα τέχνης
  3. Απολύτως διακριτοί χώροι: ο όροφος για την μόνιμη συλλογή
  4. Το ισόγειο για περιοδικές εκθέσεις
  5. Αύλειος χώρος για εκδηλώσεις

Παρακαλούμε να προβείτε στην έγκριση της προτεινόμενης συνεργασίας, εκδίδοντας
σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση την οποία θα προχωρήσουμε σε
όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όσων προαναφέρθηκαν. Είμαστε στην
διάθεσή σας, για να δώσουμε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις όταν θα εισαχθεί το θέμα
για συζήτηση.