Η ευαισθητοποίηση απέναντι στα ΑμεΑ ξεκινάει… από το Κλειστό Γυμναστήριο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου»

Επίδειξη Παραολυμπιακών αθλημάτων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία-Αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 στις 11:00 στην κεντρική πλατεία της Καβάλας

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ και ο πρόεδρός του Σωτήρης Σωτηριάδης, το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων  Καβάλας, το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο-Γυμνάσιο και ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Κομοτηνής «Περπατώ», συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» από τις 10:00 εκδήλωση αθλημάτων για ΑμεΑΤα αθλήματα που θα γίνουν θα είναι το badminton, το μπάσκετ, η πυγμαχία και το boccia.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ το 1992 κάθε 3 Δεκεμβρίου. Είναι μια μέρα διαμαρτυρίας και διεκδικήσεων των Ατόμων με Αναπηρία, μια ημέρα αγώνων, μια ημέρα που όλοι έχουμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε για ζητήματα που αφορούν την αναπηρία και να στείλουμε ένα μήνυμα, ενάντια στον αποκλεισμό που βιώνουν ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι με προβλήματα αναπηρίας, από το πιο απλό που είναι η προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους, μέχρι και την εργασία.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή πρώτα απ’ όλα σε όλα τα σχολεία και σε όλο τον κόσμο για έρθουν και να γνωρίσουν από κοντά τους μαθητές των Ειδικών Σχολείων και τους εκπαιδευόμενους αυτών των δομών της περιοχής μας.

«Με τις εκδηλώσεις αυτές προκαλούμε τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί με τα ΑμεΑ»

Ο διευθυντής του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Καβάλας Κυριάκος  Παπαδόπουλος, είπε ότι «το σχολείο μας είναι πάντα ανοικτό σε τέτοιες προσκλήσεις και συμμετέχει με χαρά σ’ αυτές τις εκδηλώσεις. Είναι μια εκδήλωση που περιλαμβάνει επίδειξη Παραολυμπιακών αθλημάτων και θεωρούμε πως θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την παρακολουθήσουν μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Πιστεύω πως το γήπεδο θα είναι γεμάτο από μαθητές που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες και θα ευαισθητοποιηθούν στο κομμάτι των Ατόμων με Αναπηρία.

»Υπάρχει μια έλλειψη σ’ αυτό το κομμάτι και είναι ευκαιρία να μπορέσουμε να περάσουμε μηνύματα στον κόσμο της Καβάλας. Στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καβάλας φοιτούν 33 παιδιά που έχουν άψογη συνύπαρξη με τους μαθητές της τυπικής εκπαίδευσης του 4ου Λυκείου με το οποίο συναυλίζονται. Και όλα αυτά με την βοήθεια του προϊσταμένου της Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Βαγενά και της δημάρχου κ. Τσανάκα που βοήθησαν πάρα πολύ για να στηθεί αυτό το καινούργιο σχολείο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Καβάλα. Να σας πω, επίσης, ότι το πρωί της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2017 στις 11:00 θα γίνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, με την συμμετοχή των ΚΑΠΗ της πόλης».

Αθλήματα που βάζουν στον χώρο του αθλητισμού νέους με ειδικές ικανότητες

Όπως είπε ο κ. Σταύρος Γιαννουλίδης, διευθυντής στο Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων-Παραρτήματος Καβάλας, «πριν από λίγα χρόνια γινόταν αγώνες καλαθόσφαιρας, που είναι μια συνέχεια αυτών των αγώνων που θα θέλαμε να καθιερωθούν και του χρόνου να συμμετέχουν και άλλα σχολεία ή σύλλογοι που θα πλαισιώσουν αυτήν την εκδήλωση που είναι ανοικτή για όλους. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να την καθιερώσουμε. Τα αθλήματα αυτά  ήταν το αποτέλεσμα μιας δουλειάς που έγινε την διάρκεια της χρονιάς αυτής, δίνοντας την ευκαιρία να συμμετέχουν όλο και περισσότερα παιδιά, μπαίνοντας στον χώρο του αθλητισμού».