Και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καβάλας αντιτίθενται στη συστέγαση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με την ΤοΜΥ

Το Σωματείο τους κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «ευκαιρία για φιέστες και κόψιμο κορδέλας στην πλάτη των ασθενών και των εργαζομένων»!

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δεδηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να στεγάσει τη νέα Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤοΜΥ) Αγίου Λουκά Καβάλας στο κτίριο του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας (ΚΚΨΥ). Τον «χορό» άνοιξαν προ ημερών οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΚΚΨΥ οι οποίοι, σε επιστολή τους προς τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας (διαβάστε την εδώ) τόνιζαν τον κίνδυνο διαταραχής του επιστημονικού έργου που επιτελούν, ενώ το θέμα «έφτασε» μέχρι τη Βουλή μέσω σχετικής ερώτησης προς τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό που κατέθεσε ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος (διαβάστε την εδώ).

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2017 το Σωματείο των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας επίσης δηλώνει με δελτίο Τύπου του την αντίθεση του στη «συλλειτουργία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, των δύο Μονάδων Υγείας.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, αποδομώντας τις Τοπικές Μονάδες Υγείας κάνοντας λόγο για μια «εικονική πραγματικότητα» της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που, μάλιστα, θα απασχολεί εργαζόμενους «σε ομηρία με διετείς συμβάσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Οι ΤοΜΥ θα γίνουν… ΚΕΠ!

«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην συστέγαση του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και της Τοπικής Μονάδας Υγείας Αγ.Λουκά Καβάλας. Η συστέγαση, η οποία στην πράξη θα αποτελεί συλλειτουργία, θα επιφέρει σοβαρά πρακτικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία και των δύο μονάδων υγείας της περιοχής, και κυρίως προβλήματα αρνητικού κοινωνικού στιγματισμού και όλων όσων απορρέουν από αυτόν, σε μια τόσο ευαίσθητη ομάδα ασθενών, όπως αυτή που χρήζει παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και κατάργηση χώρων απαραίτητων για τη θεραπεία και αποκατάσταση χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Το ισόγειο του Κ.Κ.Ψ.Υ παραχωρήθηκε με πράξη Διοικητή στην Υ.Π.Ε. προκειμένου να λειτουργήσει η Τοπική Μονάδα Υγείας.

Οι επαγγελματίες υγείας θα αποτελούν μία ακόμα κατηγορία εργαζομένων σε ομηρία με διετείς συμβάσεις .

Οι εν λόγω Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.), δίχως ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (Παθολόγο, Χειρουργό, Καρδιολόγο, Παιδίατρο, Πνευμονολόγο) δίχως εργαστηριακή και απεικονιστική υποστήριξη, θα μετατραπούν σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Ασθενών όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το μόνο που θα κάνουν είναι να δίνουν πληροφορίες στους ασθενείς για τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και τα εφημερεύοντα Νοσοκομεία που στην περίπτωσή μας είναι μόλις τέσσερα χιλιόμετρα παραπάνω!

Οι ασθενείς θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και να επισκέπτονται, σε τακτική βάση, ειδικευμένους ιατρούς των Νοσοκομείων.

Την Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα εξακολουθήσουν να την πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες.

Πρόκειται για εικονική πραγματικότητα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για πολλοστή φορά!

Στην πραγματικότητα υλοποιείται η Μνημονιακή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015) και στην τρίτη Αξιολόγηση, για καταγραφή και οριοθέτηση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και κάλυψη της ζήτησης από τον Ιδιωτικό Τομέα, και δίνεται ευκαιρία για φιέστες και κόψιμο κορδέλας στην πλάτη των ασθενών και των εργαζομένων»!