Σε… Ευρωπαϊκή τροχιά το Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς με θέμα «Τον δρόμο του ξεριζωμού»

Το σχολείο συμμετέχει στη διετή ευρωπαϊκή σχολική σύμπραξη Erasmus+ ΚΑ2/Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών-Στις δράσεις περιλαμβάνονται και επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών σε σχολεία του εξωτερικού

Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς συμμετέχει στη διετή ευρωπαϊκή σχολική σύμπραξη Erasmus+ ΚΑ2/Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με τίτλο: “On the Road of Exile” («Στον δρόμο του ξεριζωμού»), κατόπιν εγκρίσεως της υποβληθείσας πρότασης των εταιρικών σχολείων από τον αντίστοιχο εθνικό φορέα. Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία 5 χρόνια που το σχολείο υλοποιεί ευρωπαϊκή σύμπραξη σχολείων με κινητικότητες μαθητών-εκπαιδευτικών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο της μακροχρόνιας συνεργασίας του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρυάς (6 και πλέον χρόνια) με το Escola Rosa Oriol Anguera (σχολείο της Ισπανίας) σε ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής αυτής σύμπραξης θα διαπραγματευτούν θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης και τα σχολεία που συμμετέχουν είναι:

  • Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς της Ελλάδας
  • CEIP Escola Rosa Oriol Anguera της Ισπανία
  • Elde College της Ολλανδίας
  • Lemin koulukeskus της Φινλανδίας
  • Vallbacksskolan της Σουηδίας

Τον Οκτώβριο έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του προγράμματος από κάθε σχολείο στο συντονιστικό σχολείο της Ισπανίας, για να καθοριστούν επακριβώς οι λεπτομέρειες της συνεργασίας, της οικονομικής διαχείρισης, των εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών-εκπαιδευτικών και των επιμέρους δράσεων. Από το ελληνικό σχολείο συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική συνάντηση στη Βαρκελώνη ο διευθυντής Αθανάσιος Σμάλης και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του έργου Δέσποινα Καψάλη. Κατά την επιστροφή τους οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν σχετικά τους συναδέλφους τους, τους μαθητές και τους γονείς του σχολείου.

Το πρόγραμμα προβλέπει σειρά δράσεων που θα υλοποιούνται παράλληλα από όλα τα σχολεία και θα στηρίζονται στην διακρατική συνεργασία. Το υλικό των δράσεων αυτών θα αναρτάται στον ιστότοπο των σχολείων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα τοπικά ΜΜΕ και στο ιστολόγιο του προγράμματος εδώ, εδώ και εδώ και στο facebook εδώ.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δράσεις με σημαντικότερη το Χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό παζάρι που με δημιουργίες των μαθητών υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και τη βοήθεια των γονιών, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017 με μεγάλη επιτυχία. Γονείς των παιδιών και φίλοι του σχολείου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και έδειξαν έμπρακτα στα παιδιά τους την αξία της αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 2 χρόνια. Από τις σημαντικότερες δράσεις είναι οι επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών στα συνεργαζόμενα σχολεία του εξωτερικού.

Για τη φετινή σχολική χρονιά έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητικότητες:

  • 18-25 Φεβρουαρίου 2108 στη Φινλανδία
  • 17-24 Μαρτίου 2018 στην Ολλανδία
  • 13-19 Μαΐου 2018 στη Ελλάδα

Στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρυάς μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν ριχτεί στη δουλειά, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους για να ανταποκριθούν στη μεγάλη πρόκληση που έχουν μπροστά τους.