Ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ, ός εστίν Χριστός ο Κύριος!

Η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου για τη γιορτή των Χριστουγέννων

«Γεννήθηκε σήμερα για εμάς τους ανθρώπους Σωτήρ, που είναι ο Χριστός ο Κύριος»! Αυτό το χαρμόσυνο μήνυμα μετέφερε προς τους αγνούς ποιμένες της Βηθλεέμ ο άγιος Άγγελος, και οι θεόπνευστες αυτές λέξεις άγγιξαν όλη την ανθρωπότητα, που ανέμενε επί αιώνες αυτή την μοναδική αλήθεια. Γι’αυτόν τον λόγο και ο άγιος Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή του προς τους Γαλάτες: «όταν έφθασε η ώρα που είχε καθορίσει ο Θεός, απέστειλε τον Υιό του, που γεννήθηκε από μια γυναίκα και υποτάχθηκε στον νόμο για να εξαγοράσει αυτούς που ήταν υπόδουλοι στο νόμο, για να γίνουμε παιδιά του Θεού».

Η ανθρωπότητα κατά την προχριστιανική περίοδο ευρίσκετο σε βαθύ σκοτάδι. Τα σύννεφα της αγνωσίας και της πλάνης είχαν κατακλύσει κυριολεκτικώς τον ορίζοντά της. Όλοι εστέναζαν και θρηνούσαν εξ αιτίας αυτής της καταστάσεως και ποθούσαν με μεγάλη και συνεχή αναμονή την έλευση του Σωτήρος και Θείου Λυτρωτού.

Οι πρόδρομοι του Χριστιανισμού, όπως τους αποκαλεί και τους ονομάζει ο πρώτος απολογητής, ο φιλόσοφος και μάρτυς άγιος Ιουστίνος, ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και οι υπόλοιποι, στις διδασκαλίες τους, περιελάμβαναν και σπέρματα αληθείας, τα οποία προετοίμαζαν τις καρδιές των ανθρώπων για την έλευση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Οι τραγικοί ποιητές, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευρυπίδης με τις ανεπανάληπτες τραγωδίες τους προεμήνυαν αυτή την έλευση. Οι άγιοι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης ανέμεναν τον ερχομό του Λυτρωτού. Ο μέγας Προφήτης Ησαΐας, ο μεγαλοφωνότατος από όλους, αυτός που δίκαια αποκλήθηκε και πέμπτος Ευαγγελιστής, αφιερώνει τους προφητικούς του λόγους, και μάλιστα στο ένατο κεφάλαιο του θεοπνεύστου βιβλίου του, στον Κύριο που έρχεται. Εδώ, ο άγιος Προφήτης ομιλεί για τον Εμμανουήλ, που σημαίνει, «ο Θεός μαζύ μας», «μεθ’ ημών ο Θεός».

Το Θείο Βρέφος γεννήθηκε όταν συμπληρώθηκε ο χρόνος και έφθασε η ώρα, όπως αναφέραμε πιο πρίν, στην αγία πόλη της Βηθλεέμ, με την επέμβαση του αγίου Πνεύματος και από την Αειπάρθενο Μαρία. Ήλθε ως τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος επάνω στη γή για να φωτίσει τους ανθρώπους και να διδάξει προς αυτούς όλη την αλήθεια.

Γι’  αυτό και ο θεόπνευστος Ευαγγελιστής άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, γράφει στην αρχή του Ευαγγελίου του : «ο Λόγος ήταν το αληθινό το φώς, που καθώς έρχεται στον κόσμο φωτίζει κάθε άνθρωπο». Δυστυχώς όμως «κάποιοι από τους ανθρώπους ηγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φώς, επειδή οι πράξεις τους ήταν πονηρές»,  όπως λέγει ο Κύριος και μάς αναφέρει ο ίδιος Ευαγγελιστής.

Προς αυτό το ανέσπερο Φώς που δεν είναι κάτι διαφορετικό, παρά μόνον Χριστός, καλούμεθα και όλοι εμείς να στρέψουμε, και τους πνευματικούς και τους υλικούς οφθαλμούς μας, για να επικρατήσει επάνω στη γή αυτό το οποίο έψαλλαν οι άγιοι Άγγελοι κατά την Γέννηση του Κυρίου μας και Σωτήρος Χριστού: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

Να είμεθα απολύτως βέβαιοι ότι, τότε και μόνον θα απαλλαγεί η ανθρωπότης από τους πολέμους, από τις μάχες και από τις γενικές ακαταστασίες, όταν θα επικρατήσει η ειρήνη του Θεού, που σύμφωνα με τον άγιο Απόστολο Παύλο στη  προς Φιλιππησίους επιστολή του, «είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό», αλλά και όταν βιωθεί και εφαρμοσθεί από όλους μας η ειλικρινής και η μεγαλύτερη από τις αρετές, η αγάπη.

Ας επαναλάβουμε λοιπόν και εμείς, τελειώνοντας αυτά τα λόγια μας, την παρακάτω ωραιοτάτη υμνολογική προτροπή της αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας: «Δεύτε ίδωμεν πιστοί, πού εγεννήθη ο Χριστός, ακολουθήσωμεν λοιπόν ένθα οδεύει ο αστήρ». Ελάτε να δούμε όλοι εμείς οι πιστοί, πού γεννήθηκε ο Χριστός μας, και ας ακολουθήσουμε τον δρόμο που μάς δείχνει το ευλογημένο εκείνο αστέρι μαζύ μα τους καλούς ποιμένες και τους μεγάλους σοφούς της Ανατολής.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και ευλογίες
†Ο ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ