Ανασκόπηση 2017. Τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την Καβάλα. Ιανουάριος [φωτογραφίες-βίντεο]

Το «χτύπημα» της «Αριάδνης», ο θάνατος του Τάσου Χατζηαναστασίου, η «κόντρα» Μέτιου-Μαρκόπουλου για την Εργοανάπτυξη και άλλες ειδήσεις που ξεχώρισαν

Ιανουάριος 2017

H Καβάλα στο έλεος της «Αριάδνης»

Τα κύμα ακραίας κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Αριάδνη» δοκίμασε τις αντοχές της Καβάλας που αποδείχτηκαν… λίγες. Από τις 9 έως και τις 13 Ιανουαρίου 2017 όλος ο νομός «χτυπήθηκε» από τις χιονοπτώσεις. Ο κρατικός μηχανισμός δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος του… χιονιού που «έπεσε». Αποκλείστηκαν όχι μόνον χωριά και ορεινεί οικισμοί, αλλά ακόμη και γειτονιές εντός της πόλης της Καβάλας! Λίγες μέρες μετά τις πρώτες χιονοπτώσεις, η Καβάλα, η Θάσος και το Παγγαίο κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Η Δημοτική Αρχή έκανε λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν, ενώ η Αντιπολίτευση έριξε τα «πυρά» της «χρεώνοντας» στη Διοίκηση με ολιγωρία που από τύχη δεν αποδείχτηκε… εγκληματική.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο που αποτυπώνει τη «λευκή» Καβάλα του περασμένου Ιανουαρίου από τον μοναδικό Tetracopterakia:

Διαβάστε περισσότερα για το πέρασμα της «Αριάδνης» από την Καβάλα εδώ.

Πέθανε ο Τάσος Χατζηαναστασίου

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 «έφυγε» από τη ζωή ο επί 24 χρόνια Αντιδήμαρχος και επί 32 χρόνια εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Τάσος Χατζηαναστασίου. Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε: «Με ιδιαίτερη θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα το θάνατο ενός εξαιρετικού οικογενειάρχη, ενεργού δημότη, ενός από τους μακροβιότερους δημοτικούς συμβούλους. Ήταν ένας δημότης που προσέφερε πάντα μεθοδικά και αθόρυβα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στον δήμο Καβάλας το αρχείο Αστεριάδη

Το ιστορικό αρχείο του αειμνήστου τ. βουλευτή και συνταξιούχου δικηγόρου Γιώργου Αστεριάδη, το οποίο αναφέρεται στη δράση του ελληνικού υποπροξενείου της Ελλάδας κατά την Τουρκοκρατία στην Καβάλα και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα στην Καβάλα και στην Δράμα, παραδόθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 και επίσημα, πλέον, στον δήμο Καβάλας, μετά από πρωτοβουλία των κληρονόμων και δωρητών Γιάννη, Ελένης και Δάφνης Αστεριάδη και παρουσία της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, της προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασίας Ιωσηφίδου, του Ιστορικού και προέδρου της Θασιακής Ένωσης Καβάλας Κωνσταντίνου Χιόνη, ο οποίος ήταν εκείνος που επιμελήθηκε το αρχείο και του και του ερευνητή Κομνηνού Απότα, ο οποίος θα αρχειοθετήσει τους 12.000 και πλέον τόμους του αρχειακού υλικού.

Το πλήρες ρεπορτάζ εδώ.

Μέτιος «ξηλώνει» Μαρκόπουλο και Γάκη από το την Εργοανάπτυξη

Στις 26 Ιανουαρίου 2017, για πρώτη φορά μετά την αιφνίδια αλλαγή (κατά κάποιους «ξήλωμα», κατά άλλους «παραίτηση») του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Εργοανάπτυξη ΑΕ, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ τοποθετείται σχετικά. Με γραπτή του δήλωση, ο Χρήστος Μέτιος αφήνει σαφείς «αιχμές» για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν σε ό,τι αφορά τον Διαγωνισμό για την αξιοποίηση των Λουτρών των Ελευθερών τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος όσο και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜ-Θ Χρήστος Γάκης, ο πρώτος με την ιδιότητα του προέδρου και ο δεύτερος με αυτήν του αντιπροέδρου της Εργοανάπτυξη ΑΕ. Η δήλωση Μέτιου έρχεται λίγες μέρες μετά τη δήλωση του νέου προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας Αλέξανδρου Ιωσηφίδη ότι πρόκειται να διενεργηθεί οικονομικός και διοικητικός έλεγχος στην Εργοανάπτυξη ΑΕ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Συμπλοκές αντιεξουσιαστών-«πατριωτών» στους δρόμους της πόλης

Στις 29 Ιανουαρίου 2017, δύο παράλληλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα. Πατριωτικές κινήσεις της Βόρειας Ελλάδας είχαν δώσει ραντεβού με αφορμή τον θάνατο των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια το 1996 στην πλατεία Νικοτσάρα, μπροστά από τις Καμάρες. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Καπνεργάτη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 αντιφασίστες/στριες από την Καβάλα και όμορους νομούς, ως ένδειξη αντίδρασης στα περιστατικά βίας από μέλη πατριωτικών οργανώσεων της πόλης ενάντια σε ανήλικους μαθητές, σε μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, ακόμα και σε απεργούς της ΒΦΛ κατά την διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα μικροεπεισόδια από τη «συνάντηση» των δύο πορειών, ωστόσο τα πιο σοβαρά επεισόδια έγιναν λίγο αργότερα, στα στενά της Δεξαμενής, όταν ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές «συγκρούστηκαν» κοντά στην κατάληψη της Βύρωνος 3. Το KAVALA POST ήταν εκεί και είχε το φωτορεπορτάζ. Δείτε το εδώ.