Ο Εγκέλαδος έκανε «ποδαρικό» στο Κιλκίς-Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καβάλα

Συνεχίζεται ομαλά η μετασεισμική δραστηριότητα-Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι, ωστόσο αναμένουν να περάσει το κρίσιμο 48ωρο για να αποδειχτεί αν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός

«Ταρακούνησε» η είσοδος του 2018 τους κατοίκους του Κιλκίς και των γύρω περιοχών, καθώς ο Εγκέλαδος έκανε αισθητή την παρουσία του με έναν σεισμό της τάξης των 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης 2 Ιανουαρίου 2018 στις 06:24, περίπου 29 χιλιόμετρα βόρεια του Κιλκίς.

Ο σεισμός είχε χαμηλό εστιακό βάθος, εξ ου και η «μετάδοση» της δόνησης σε πολλές περιοχές. Μάλιστα, αρκετοί κάτοικοι του Νομού Καβάλας ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στην περιοχή μας, με τη δόνηση να διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά αρκετά για να τον καταλάβουν κυρίως οι κάτοικοι περιοχών με χαμηλό υψόμετρο στα βορειοδυτικά του Νομού, αλλά και στην πόλη της Καβάλας.

Ακολούθησαν άλλοι 10 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να είναι 3,4 Ρίχτερ και τον τελευταίο να σημειώνεται στις 12:07 και να είναι της τάξης του 1,8 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς ακολουθείται η «δέουσα» μετασεισμική δραστηριότητα και το φαινόμενο δείχνει να εκτονώνεται, ωστόσο μέχρι να περάσει το κρίσιμο 48ωρο δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα αν τα 4,8 Ρίχτερ ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός.

Ως εκ τούτου, συνιστούν στους κατοίκους του Κιλκίς ψυχραιμία, να τοποθετήσουν σε χαμηλότερο σημείο τα βαριά αντικείμενα του σπιτιού και να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε ετοιμόρροπα κτίρια.

Να σημειωθεί ότι οι σεισμοί του Κιλκίς σημειώθηκαν σε ένα μικρότερου μήκους ρήγμα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται κοντά σε δύο μεγαλύτερα ρήγματα, σ’ αυτό του Βαλάντοβο (Σκόπια), το οποίο έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και σ’ αυτό του όρους Μπέλες, στο οποίο αν και δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλα μεγέθη, ωστόσο χαρακτηρίζεται γεωλογικά ενεργό, άρα σημαντικό, όπως άλλωστε και πολλά ακόμη στον ελλαδικό χώρο.